Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

ODJEL ZA EU FONDOVE Na intelektualne usluge potrošili više od milijun i pol kuna!

13.06.2019. 08:13
ODJEL ZA EU  FONDOVE Na intelektualne  usluge potrošili  više od milijun i  pol kuna!


Frapantnu brojku od 1.639.114,82 kuna prošle je godine potrošio gradski Odjel za EU fondove za tzv. intelektualne i osobne usluge.  Ovu svotu dobili smo zbrajanjem cijene svih projekata naručenih u odjelu Šime Erlića, kojih je pročelnik morao navesti na zahtjev oporbe koja  želi znati koliko je koji gradski odjel potrošio na  stavku koja i inače izaziva najviše kontroverzi u javnosti.
Odjel za EU fondove jedan je do najuspješnijih u gradskoj upravi i već  je Zadru donio niz kvalitetnih projekata, no trebalo je provjeriti na što su  potrošili ovoliki novac, odnosno kako je došlo do svote neusporedivo  veće od one u drugim odjelima, od kojih neki čak nisu ni kune utrošili za  intelektualne usluge. 


Studija održive urbane logistike
Za razliku od nekih drugih odjela koji su tek kratko naveli stavke intelektualnih usluga, Erlić  je svoje troškove precizno pojasnio, vjerojatno  pretpostavljajući kako će brojka od preko 1,6 milijuna kuna izazvati i  reakcije oporbe.
Analizom njegova izvješća tako dolazimo do projekta "CityMobileNet"za koji su dali najviše novca, 219.039,73 kune, a riječ je o studiji  održive urbane logistike Poluotoka u gradu Zadru – Memex SRL i REA  Sjever, odnosno trošku odobravanja i izdavanja certifikata za projektne  izvještaje Agenciji za regionalni razvoj RH.
Po visini utrošenih sredstava slijedi projekt "Masterplan", za kojeg Erlić navodi da je riječ o savjetodavnim i konzultantskim uslugama u  vođenju i administriranju projekta "Izrada prometnog masterplana funkcionalne regije Sjeverna Dalmacija – Ernst&Young Savjetovanje d.o.o.".   Upravni odjel za njega je platio 187.171,88 kuna.


Usluge podvodnog istraživanja
Čak 160.080 kuna plaćeno je za usluge izrade podvodnog istraživanja   kroz fazu prikupljanja postojećih podataka, fazu rada na terenu i fazu  obrade dobivenih podataka od strane Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u Zadru za potrebe projekta. Tu je i Ugovor za uslugu  izrade digitalne rekonstrukcije arheološkog nalazišta temeljene na prethodnim istraživanjima  – Novena d.o.o. za usluge snimanja i isporuke video materijala za potrebe izrade projektnog videa REC MEDIA, sve skupa pod nazivom "VirtualaARCH".  
I projekt "Grow green" uzeo im je prilično novca, 144.937,50 kuna, a  Erlić pojašnjava kako je riječ o implementaciji GIS-a za katastar zelenila,  odnosno mapiranju za katastar zelenila za područje Arbanasi od fontane  na šetnici Karma do Punte Bajlo i Uvale Bregdetti. U okviru ovog projekta plaćeno je i gradskoj tvrtki Nasadi i to za izradu Strategije primjene  prirodnih rješenja u prilagodbi na klimatske promjene, što znači da je  dio novca ipak ostao u gradu. 




"Analiza učinka vođenja mjera regulacije prometa"
Analizirajući dalje na koje je to intelektualne usluge Odjel za EU fondove potrošio novac nailazimo i na 118.750 kuna težak projekt "ITU Tehnička pomoć" za troškove ugovora za "konzultantske usluge stručne podrške Gradu Zadru pri izradi i ažuriranju priručnika o internim procedurama i revizijskom tragu za potrebe ITU PT-a te utvrđivanje elemenata  državnih potpora za intervencije unutar ITU mehanizma – Urbanex  d.o.o.", pojašnjava Erlić.
Za jedan javnosti poznatiji projekt koji se odnosio na "analizu učinka  vođenja mjera regulacije prometa dostavnih vozila na području pješačke  zone Poluotok" plaćeno je 83.937,50 kuna. Projekt "Aspire" naručen je  zbog "poboljšanja procesa dostavne robe na područje pješačke zone Poluotok u Zadru".
Tu je još nekoliko projekata s manjim svotama, a o tome zašto je Odjel  za sve ovo morao platiti preko milijun kuna, pročelnik Šime Erlić rekao  nam je kako je uglavnom riječ o sredstvima EU fondova.


Dio sredstava dao Grad
– U protekloj je godini 1.600.000 kuna bilo namijenjeno za 14 projekata, od čega je 1.334.000 iz sredstava EU projekata, a 304.000 su sredstva  Odjela za EU fondove. Riječ je o sredstvima namijenjenim za provedbu  EU projekata koji su nužni i apsolutna normala u svim EU  projektima, a  generalno je riječ o vrsti troškova kao što su različite studije, analize,  strategije, modeli, organizacija stručnih skupova i radionica te edukacija.  Većina tog novca odnosi se na  EU sredstva, a te projekte provodimo u  skladu s ugovorom o dodjeli bespovratnih sredstava i dužni smo ih  trošiti namjenski po pravilima Europske unije, pojašnjava Erlić dodajući  kako tu ipak ima i sredstava Grada.
– A to su ona koja se tiču izrade studija za prijavu projekata za EU natječaje i različite druge dokumentacije koja nam je potrebna za prijavu  projekata, zaključuje pročelnik.
Na idućoj sjednici Gradskog vijeća znat će se je li ovaj odgovor zadovoljio oporbu ili će Erlić morati dodatno pojašnjavati potrošenih 1,6 milijuna kuna za projekte njegova odjela.


Za "materijalne rashode" 304.662,05  kuna
Nevjerojatnu brojku od 304.662,05 kuna Odjel za EU fondove potrošio je pod  stavkom "materijalni rashodi", a koju obrazlažu kao troškove tehničke pomoći pri implementaciji projekta "Locations", zatim konzultantske usluge izrade projektnog prijedloga za prijavu na natječaj u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali te Konzultantske usluge izrade dokumentacije za prijavu projekta ŠRC Crno. Iste su usluge plaćene i za "pružanje tehničke pomoći kontrole projektne dokumentacije, troškovnike za nabavu za radove te savjetovanja kod izrade nacrta ugovora za izvođenje radova – projekt Zadar baštini". U ovu je svotu naveden i projekt  "Interreg IPA CBC programa", pa ostaje za nadati se da će oporba do iduće sjednice  razumjeti što im je Erlić htio objasniti.