Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Orlović: Nemam se potrebu obraćati javnosti za anonimne predstavke

13.06.2019. 07:30
Orlović:  Nemam se   potrebu  obraćati   javnosti za  anonimne  predstavke


Nakon što smo prošli vikend objavili izvještaj s radnog spora koji pred Općinskim sudom zbog nezakonita otkaza ugovora o radu  vodi bivša voditeljica Sanitetskog prijevoza, a koji je u lipnju prošle godine izdvojen iz Doma zdravlja i pripojen Zavodu za hitnu medicinsku  pomoć Zadarske županije, dobili smo nekoliko anonimnih prijava u  kojima se navode razni problemi koji potresaju tu ustanovu.
Za dio navoda u anonimki koje smo procijenili da su od javnog interesa zatražili smo očitovanje ravnatelja Zavoda Predraga Orlovića.


Inspekcija nije našla nepravilnosti
– Ne želim ništa komentirati. Te anonimke šalje jedna grupacija kojoj  je to očito interes, a ne javnosti. Sezona počinje i ja imam posla oko organizacije jer se nama za ljetnih mjeseci višestruko povećava broj intervencija. To mi je prioritet. Što se zapošljavanja tiče, za to postoje inspekcije, one su obavile svoj posao i nisu pronađene nikakve nepravilnosti.  Neka druga pitanja tiču se postupaka za koje izvide provode nadležne  institucije i ja ih ne želim komentirati prije nego institucije dovrše svoj  posao, rekao je Orlović te dodao kako nema potrebu obraćati se javnosti  za anonimne predstavke.
U anonimkama se navodi kako su u toj ustanovi međuljudski odnosi  na katastrofalnoj razini, da nemaju opremu nužnu za obavljanje poslova, da je vozni park u rasulu, a kao primjer lošeg stanja naveli su i dva  kvara na kombijima prošloga tjedna i to jednoga iz zadarske Hitne koji je  s bolesnicima stao na brzoj cesti Zadar- autocesta, a drugi iz postaje u  Biogradu, zbog čega im je bila potrebna ispomoć iz Zadra, što zbog  udaljenosti predstavlja ugrozu za živote onih kojima je pomoć potrebna.


Zavod nije platio račune
Među ostalim u anonimkama je navedeno i da je Zavod za HMP Zadarske županije prije nekoliko godina nabavio vozilo Caddy s rampom  koje je koštalo svega 30-ak tisuća kuna manje nego specijalizirani kombi  koji bi bio od koristi u obavljanju posla, dok, tvrde nam autori predstavke, Caddy "leži" na parkiralištu bez svrhe. Pitanje koje smo ravnatelju  postavili je bilo  je li to točno i čemu služi to vozilo. Upitali smo ga i je li  točno da on službenu mazdu, koju ima pravo za poslovne svrhe koristiti  24 sata, koristi za obavljanje mrtvozorničkih poslova za koje prima naknadu. Autori predstavke naveli su i da zbog neplaćenih računa za obavljene popravke jednom automehaničarskom servisu nekoliko kombija  leži "u žici". 
Anonimni pošiljatelji osvrnuli su se i na podatak iznesen na sudu o kojem je svjedočila knjigovotkinja Zavoda, konkretno vezano uz uplatu iznosa nešto većeg od 14 tisuća kuna na ime Mirka Erstića, zamjenika ravnatelja, a bez opisa plaćanja. Orlović se nije htio očitovati ni na taj podatak, kao ni na pitanje je li to novac naplaćen od privatnog sanitetskog  prijevoza u vrijeme dok nije funkcionirala računalna naplata, već se to  odrađivalo putem paragon blokova. Slučaj manjka u kasi punio je medijske stupce koncem prošle godine. Osumnjičeni su bili i voditeljica Saniteta i zamjenik ravnatelja. Voditeljica je dobila otkaz ugovora o radu, a  zamjenik je nastavio raditi sve do prije nekoliko dana, kada mu je istekao  mandat. Tek na sudu, u radnom sporu, otkriven je podatak kako voditeljica nije dobila otkaz zbog manjka u blagajni, već stoga što nije predala originale paragon-račune, već kod javnog bilježnika ovjerene kopije,  dok je originale sama predala policiji kao dokaz da novac nije zadržala za  sebe. Upitno je za autore bilo i kako je zamjenik ravnatelja mogao biti zaposlen kao zamjenik, ako u Statutu Zavoda stoji da se on bira iz redova  zaposlenika. Tu se otvorilo i pitanje zapošljavanja u kadrovsko- administarativnoj službi, a autori anonimke navode kako su svi u zadnjih nekoliko mjeseci zaposleni, od kojih neki i na novootvorena radna mjesta,  došli po političkom ključu iz redova ili povezani sa strankom NHR koja  po koalicijskom sporazumu zapravo upravlja Zavodom. Naše pitanje  ravnatelju odnosilo se na broj novozaposlenih u zadnjih šest mjeseci,  kao i na koja radna mjesta su zaposleni. Upitali smo i za slučaj medicinske sestre za koju su nam javili kako je nakon šest godina rada na  određeno ostala bez posla, dok je druga medicinska sestra primljena  svega šest mjeseci ranije dobila ugovor za stalno. Za taj slučaj navedeno  je i kako je otkaz uslijedio nakon što je medicinska sestra obavijestila nadređene da više od dva mjeseca radi bez ikakva ugovora, čime po zakonu  o radu automatizmom stječe pravo za zasnivanje radnog odnosa na neodređeno vrijeme.  




Radni sporovi sa Zavodom
Nismo dobili odgovor ni na upit vezan uz blagajnika, umirovljenog  pukovnika HV-a Željka Muića, koji je na sudu u radnom sporu kao svjedok kazao da je čuo kako je njegovo radno mjesto ukinuto te da ne zna  gdje će i hoće li uopće raditi kada zatvori bolovanje, na kojem je dulje  vrijeme, kao ni na koje je mjesto raspoređena druga voditeljica Saniteta,  koja je također bila u radnom sporu s poslodavcem. Podatak koji smo  neslužbeno dobili govori da je u tijeku 30-ak sporova na Općinskom sudu u Zadru koje zaposlenici vode protiv Zavoda, no ne i službenu potvrdu i podatak koliko Zavod plaća troškove odvjetničkog ureda koji su za  zastupanje u tim predmetima angažirali. A zadnja prijava koja je podnesena Prekršajnom odjelu Općinskog suda stara je svega 10-ak dana i odnosi se na nepravilnost koju je u slučaju vozača raspoređenog na posao  iz Zadra u jednu područnu postaju utvrdila inspekcija. Utvrđeno je kako  vozač nije obaviješten o premještaju u roku koji propisuje zakon, već  svega dan, dva prije toga.
Obzirom da je riječ o ustanovi koja pruža usluge bolesnima i životno  ugroženima, procijenili smo kako su pitanja koja smo iz anonimnih dojava izdvojili u interesu šire javnosti, a sve s ciljem da se problemi što prije riješe.


Tužiteljstvo: Još traju izvidi u vezi  Orlovića
Zadarsko Općinsko državno odvjetništvo, kako su nam kazali, još uvijek provodi  izvide vezane uz kaznenu prijavu podnesenu prije dvije godine kojom se ravnatelja  Zavoda za HMP Zadarske županije tereti za zlouporabu položaja i ovlasti, odnosno  korištenje bankovne kartice Zavoda za plaćanje računa za smještaj, hranu i piće u  privatnom aranžmanu.
– Izvidi u tom slučaju su još u tijeku, a izvidi su tajni tako da nismo u mogućnosti  dati vam više informacija, kazali su u zadarskom ODO-u gdje je u tijeku i istraga, odnosno provođenje izvida vezanih uz manjak novca u blagajni Saniteta. ODO treba utvrditi je li krivac voditeljica ili zamjenik ravnatelja kojemu je ona bila dužna predati  novac. Kako su već mediji izvještavali o toj temi, ona tereti zamjenika ravnatelja tvrdeći da mu je predala novac ali i obrnuto, on nju da mu taj novac nije predala. Istim  izvidima trebalo bi biti utvrđeno postoji li veza između iznosa koji je u siječnju ove  godine, dva i pol mjeseca nakon što je utvrđen manjak u blagajni, zamjenik bez opisa svrhe plaćanja uplatio na račun Zavoda.
 
Kako do zaključenja tiskanog izdanja nismo primili očitovanje ravnatelja Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije, sada ga prenosimo u cjelosti:


Poštovani,
na pitanja zaprimljena 10.06.2019. godine očitujem se kako slijedi:
Sukladno Pravilniku o korištenju službenih automobila od 07.07. 2015. godine ravnatelj ima pravo koristiti službeno vozila 24 sata dnevno. Međutim, isti koristim isključivo u službene svrhe za potrebe Zavoda.
Što se tiče pitanja oko kvara vozila, nije se dogodio kvar na vozilu hitne pomoći već na vozilu saniteta te je najvažnije da nije došlo do ugroze korisnika prijevoza budući da se nije radilo o hitnoći te ih je bez odgode preuzelo drugo vozilo. Kvarovi vozila su, nažalost, česta pojava budući da se vozni park većinom sastoji od starijih vozila sa velikom kilometražom iz kojeg razloga intenzivno radimo na obnavljanju voznog parka.
Glede spomenutih Mirka Erstića i Lucije Rožić, Zavod se ne može očitovati dok traje postupak u kojem će za to nadležna tijela utvrditi sve relevantne činjenice. Predmetni slučaj u ovoj fazi obrađuje krim policija te nemamo uvid u dosada utvrđeno.
Preuzimanjem djelatnosti sanitetskog prijevoza od Doma zdravlja, Zavod je preuzeo i 70 djelatnika (vozača i medicinskih sestara) što je povećalo opseg posla u upravi te se pojavila potreba za više djelatnika što se nadovezuje na vaše pitanje o broju novozaposlenih u posljednjih 6 mjeseci. U posljednjih 6 mjeseci u upravi je zaposleno dvoje radnika i to administrativni referent i stručni suradnik za ekonomske poslove. Sva radna mjesta u Zavodu su popunjena isključivo temeljem javnog natječaja te je temeljem raznih prijava radna inspekcija te inspekcija Ministarstva zdravstva izvršila nadzor u kojem su utvrdili da su svi predmetni radni odnosi zasnovani sukladno zakonu i drugim propisima.
Medicinska sestra koju spominjete nije dobila otkaz, već je odbila potpisati ugovor kojim joj se produžuje radni odnos na određeno vrijeme pozivajući se na pravo na radni odnos na neodređeno vrijeme. Po odbijanju sklapanja ugovora, raskinut je radni odnos. Navedeno je predmet sudskog spora te će se utvrditi sve bitne okolnosti. Na upražnjeno radno mjesto je primljena medicinska sestra temeljem javnog natječaja sukladno propisanoj proceduri po kojoj nijedan kandidat nema prednost s obzirom na dob ili trajanje radnog odnosa u Zavodu na određeno vrijeme te je isti natječaj također bio predmetom inspekcijskog nadzor koji nije utvrdio nikakve nepravilnosti.
Nažalost, proizlazi da je svrha brojnih prijava inspekcijama, narušavanje ugleda ustanove i otežavanje uvjeta rada, tim više budući da nakon što inspekcije utvrde da Zavod funkcionira u skladnu sa zakonskim propisima, sporne prijave se prosljeđuju medijima.
S poštovanjem,
Predrag Orlović, dr.med.