SWIFT RESPONSE 19 Doprinos osiguranju mira i stabilnosti u ovom dijelu Europe

Slika korisnika mkvanja
U vojarni u Zemuniku organiziran združeni prihvat saveznika
Hrvatska vojska demonstrira mogućnosti i spremnost združenog prihvata od ulaska na teritorij RH, organizacije smještajnih kapaciteta za boravak, kao i nastavak strateškog kretanja i integracije snaga na mjestima provedbe vježbe, rekao je bojnik Vlado Pavlinec
Zvonko KUCELIN
U Zemuniku se nalaze helikopteri CH-17 Chinook, AH-64 Apache, AW-159 Wildcat te EC-665 Tiger

Povodom održavanja multinacionalne vojne vježbe Swift  Response 19, u 93. zrakoplovnoj bazi u vojarni „Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemuniku, uspostavljena je privremena baza (Intermediate staging base) u kojoj su smješteni padobranci, vojni helikopteri i vozila savezničkih snaga koja će se koristiti u spomenutoj vojnoj vježbi.

Stručni timovi Hrvatske vojske angažirani za pripremu i provedbu  multinacionalne vojne vježbe "Swift Response" u vojarni u Zemuniku,   uspješno su organizirali i proveli združeni prihvat ljudstva, vozila i helikopterskih snaga Kraljevskog ratnog zrakoplovstva Ujedinjenog kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske te Ratnog zrakoplovstva Republike  Francuske.

Na  stajanci baze u Zemuniku trenutačno se nalaze helikopteri britanskih zračnih snaga CH-17 Chinook, AH-64 Apache i AW-159 Wildcat te  helikopteri EC-665 Tiger iz sastava francuskih oružanih snaga.

Također, u funkciju su stavljena i brojna transportna i teretna vozila  savezničkih snaga kao i oprema za potporu letenja.

Jedan od hrvatskih časnika koji sudjeluje u vježbi, bojnik Vlado Pavlinec istaknuo je kako se posebna pažnja posvećuje sigurnosnim aspektima, a uz to se odvijaju i redovite letačke aktivnosti eskadrila u bazi Zemunik.

"Cijeli proces prihvata odvijao se u koordinaciji hrvatskih timova i  predstavnika savezničkih zemalja čime RH potvrđuje sposobnost  pružanja potpore savezničkim snagama kao zemlja domaćin (Host Nation Support). Time Hrvatska vojska demonstrira mogućnosti i spremnost združenog prihvata od ulaska na teritorij RH, organizacije smještajnih kapaciteta za boravak, kao i nastavak strateškog kretanja i integracije  snaga na mjestima provedbe vježbe", istaknuo je bojnik Pavlinec.

Predstavnik britanskih zračnih snaga pukovnik Jeremy Robinson zahvalio se Hrvatskoj vojsci na odličnoj suradnji i pruženoj potpori u prihvatu snaga.

"Na vježbi sudjeluje 25 nacija i mi stojimo rame uz rame zajedno sa  svim sudionicima kako bi kroz našu uvježbanost i zajednički rad doprinijeli osiguranju mira i stabilnosti u ovom dijelu Europe. Radujem se  nastavku suradnje sa Hrvatskom vojskom i novim zajedničkim treninzima", poručio je pukovnik Robinson.

Osim u vojarni "Pukovnik Mirko Vukušić" u Zemuniku vježba  se provodi i u vojarni "Josip Jović" na Udbini te vojnim poligonima "Eugen  Kvaternik" u Slunju i "Crvena zemlja" kod Knina.

Riječ je o vježbi zračno-desantnih postrojbi savezničkih zračnih snaga  Ujedinjenog kraljevstva, Sjedinjenih američkih država i Francuske, a Hrvatska vojska osim potpore u prihvatu sudjeluje i sa snagama Hrvatske  kopnene vojske sa ojačanom mehaniziranom satnijom.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno