Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Baričević: Naknade za novorođenu djecu se i dalje redovito isplaćuju

13.06.2020. 09:11


Povodom objave vijesti od 12.lipnja ove godine na portalu Index.hr pod naslovom »HDZ-ov uhljeb zbog krize ukinuo pomoć rodiljama pa gradi spomenik braniteljima« autora Ilka Ćimića reagirali su vodstvo Općine Jasenice te načelnik Martin Baričević.
Lažno su i tendenciozno iznesene tvrdnje da je Općina Jasenice usred krize izazvana       COVID -19 virusom ukinula porodiljne poticaje za novorođenu djecu. Odluka o stavljanju Van snage Odluke o mjerama poticanje demografskog oporavka (Klasa: 370-05/20-01/01 Urbroj: 2198/21-20-01/01) nema nikakve veze s Odlukom o naknadi za novorođeno dijete (Klasa: 422-04/17-01/01, Urbroj:2198/21-01-17-1) Odlukom o Izmjeni i dopuni Odluke o naknadi za novorođeno dijete (Klasa: 422-04/17-01/01, Urbroj:2198/21-01-18-2).
Odluku o stavljanju van snage Odluke o mjerama poticanje demografskog oporavka Općinsko vijeće Općine Jasenice je stavilo van snage iz razloga što sama Odluka nije pokazala određene rezultate koje smo mi kao Općina očekivali.


Potiče se demografski oporavak
Stoga ovo nije definitivno suspendiranje ničijih već priprema novih prava jer Općina Jasenice u suradnji s demografima radi na izradi opsežne Odluke o mjerama poticanja demografskog oporavka koja će vrlo brzo opet biti donošena na Općinskom vijeću Općine Jasenice i koja će u budućem razdoblju težiti na doseljavanju mladih obitelji na naše područje i povećanju broja djece. Stavljanjem ove Odluke van snage nijedna obitelj neće biti zakinuta za njihova prava, a nova Odluka će im u budućnosti sigurno pružiti veća prava po pitanju demografskog oporavka. Opet napominjemo Odluka o stavljanju Van snage Odluke o mjerama poticanje demografskog oporavka te Odluka o naknadi za novorođeno dijete nemaju veze i naknade za novorođenu djecu se i dalje isplaćuju redovno, navode iz općine te upućuju na Izvadak o promjenama i stanju na transakcijskom računu iz kojih je to jasno vidljivo.
Vezano za Odluku o izgradnji spomenika dana 24. veljače 2020. godine Ministarstvo hrvatskih branitelja Republike Hrvatske je objavilo Javni poziv za sufinanciranje izgradnje, postavljanja ili uređenja spomen-obilježja žrtvama stradalim u Domovinskom ratu, sredstvima Državnog proračuna Republike Hrvatske u 2020. godini KLASA: 564-01/20-03/1 URBROJ: 522-07/1-2-20-2. Jedan od uvjeta da bi se moglo prijaviti na javni poziv je taj da se donese Odluka o izgradnji spomen – obilježja predstavničkog tijela jedinice lokalne ili područne (regionalne) samouprave. Znači Odluka o izgradnji spomenika je samo formalni uvjet da bi se moglo uopće prijaviti na javni poziv. Hoće li se spomenik graditi i kada to se ne zna i to može trajati i desetljećima jer inicijativu za izgradnju spomenika su pokrenuli sami branitelji, a mi kao Općina Jasenice za projekt izgradnje spomenika predvidjeli smo lokaciju jer kao što i sami znate Vojno – redarstvena akcija »Maslenica« je i dobila naziv po naselju Maslenica koja se nalazi na području Općine Jasenice te u proračunu za taj projekt je predviđeno 50.000 kuna.


Općina ne odlučuje o spomeniku
Nositelj ideje odnosno inicijative za izgradnju spomenika su hrvatski branitelji stoga se Općina Jasenice s Udrugom dragovoljaca Hrvatske ratne mornarice iz Domovinskog rata – Zadar javila na javni poziv za izgradnju Spomenika Vojno – redarstvenoj akciji »Maslenica« – Spomenik Hrvatskoj pobjedi, slobodi i povijesti, te s njim želi odati počast svim braniteljima koji su sudjelovali u Vojno – redarstvenoj akciji »Maslenica« jedne od najvećih pobjeda u Domovinskom ratu koji je simbol temelja Republike Hrvatske, stoga smatramo da jedna takva pobjeda zaslužuje spomenik kao što imamo spomenik za Vojno-redarstvenu akciju »Oluja« i Operaciju »Bljesak«. Odluku kad će se graditi, koliko će financijski iznositi i kad će se spomenik graditi Općina Jasenice ne može i neće donijeti jer to je kompleksno pitanje u koje trebaju biti uključeni ponajprije hrvatski branitelji i Republika Hrvatska, a kao što smo naveli mi kao Općina smo predvidjeli lokaciju i u proračunu iznos od 50.000 kuna.
-Nažalost moram kazati kako sam zgrožen razinom neodgovornosti ljudi koji plasiraju ovakve neistinite i tendenciozne konstrukcije kojima žele obezvrijediti moj višegodišnji rad i zalaganje na području lokalne samouprave, pa i šire. Smatram kako bi bilo razumno i logično njegovati koncept odgovornosti kojeg nažalost u našem medijskom prostoru nedostaje, zaključio je načelnik Martin Baričević.
Općinski načelnik
Martin Baričević




 
»Smatram kako bi bilo razumno i logično njegovati koncept odgovornosti kojeg nažalost u našem medijskom prostoru nedostaje
Martin Baričević


Zgroženi mještani
Potaknuti lažnim priopćenjem da je Općina Jasenice ukinula porodiljne naknade za roditelje, stanovnici Općine Jasenice reagirali su na predmetne lažne vijesti:
»Zgroženi smo i šokirani iznesenim netočnim informacijama na račun naše Općine i našeg načelnika. Ovim putem želimo istaknuti da je nas načelnik osoba koja je na raspolaganju 24 sata dnevno, uvijek spreman saslušati naše probleme te nam izaći u susret u skladu sa svojim ovlastima. Iznimno smo zadovoljni porodiljnim mjerama koje je naša Općina propisala te smo mišljenja da upravo takve mjere doprinose povećanju nataliteta ne samo naše Općine nego i nataliteta uopće«.
U razgovoru sa stanovnicima Općine Jasenice Ivica Brletić, Branimir Baričević i Josip Matek iznijeli su da navedene konstruirane i lažne tvrdnje o ukidanju porodiljnih naknada izazvale šok i veliku neugodu.