Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Hrvatske ceste završile obnovu mostova u Ninu

13.06.2020. 16:04


U Ninu je završena obnova mostova stradalih u velikoj poplavi u jesen 2017., koji će za nekoliko dana ponovo biti uporabivi, a u njihovu rekonstrukciju, učvršćenje te uređenje uloženo je 30 milijuna kuna, izvijestili su jučer iz Hrvatskih cesta (HC), nositelja tog projekta.
»Uz sve projekte cestovnog povezivanja koje radimo, ponosni smo što možemo sudjelovati i u očuvanju vrijednih spomenika kulture, poput mostova u Ninu. Rekonstruirani su najsuvremenijim metodama i znanjima domaće tvrtke Spegra te danas izgledaju kao replika mostova prije nego ih je poplava oštetila«, naglašavaju iz HC-a povodom dovršetka tih radova.
Riječ je o Gornjem i Donjem most u Ninu iz 16. stoljeća, koji su pretrpjeli ogromnu štetu i postali simboli velike poplave rujnu 2017. u Zadarskoj županiji.


Uklonjene posljedice bujice
Radovi su trajali godinu i pol, tijekom kojih je u sklopu rekonstrukcije mostova obavljeno novo temeljenje i statičko učvršćivanje konstrukcije, injektiranje postojećeg kamenog nasipa ispod mostova, izrada slivnog kanala te uređenje javnih površina i infrastrukture koja prolazi kroz mostove. Uklonjen je i mulj nanesen u poplavi ispod mostova, kao i drugi materijali koje je bujica nanijela.
Poručivši da mu je drago što je hrvatska Vlada ukazala povjerenje HC-u za taj projekt, predsjednik Uprave te cestarske tvrtke Josip Škorić istaknuo je da je realizacijom tog projekta grad Nin vraća svoju poznatu vizuru i ljepotu.
»Nin ima snažnu ulogu u hrvatskoj povijesti, a mostovi kao i voda koja ih je tako često rušila dio su identiteta grada. Vjerujem da će građani i posjetitelji uživati u pogledu na mostove kakvi su nekad bili, no ovaj put su i znatno čvršći nego do sada u dugoj povijesti. Zajedničkim snagama s izvođačem radova projekt je završen, a kulturna baština očuvana«, u ovog područja«, kazao je Škorić.
Radove je izvela hrvatska tvrtka Spegra, u 30-godišnjoj tradiciji specijalizirana za obnovu konstrukcija kulturne i povijesne baštine, koja je uz ostalo obnavljala Stari most u Mostaru, mostove od Ploča i od Pila u Dubrovniku, Pavića most na Cetini, dubrovački Knežev dvor, Jupiterov hram u Splitu te Hvarski arsenal, koji je za uspješno izvedenu obnovu nedavno nagrađen i nagradom Europske komisije »Europa nostra«, europskim priznanjem u području baštine.


Uskoro otvorenje
»Sanacija mostova je naša svakodnevica, no mostovi u Ninu specifični su jer su i spomenici kulturne baštine. Svaki je most izazov i ima svoje specifičnosti, ali posebno poštovanje izaziva kad radiš na nečemu što ima povijesnu vrijednost. To mogu raditi samo posebno obučeni ljudi i ponosan sam što u Hrvatskoj imamo specifična znanja, kapacitete te mehaniku za tako delikatne radove«, istaknuo je direktor Spegre Berislav Borovina.
Iz HC-a još dodaju da su svi radovi izvedeni u suradnji s konzervatorskim odjelom u Zadru, te da je u tijeku dovršetak posljednjih tehničkih detalja, nakon čega će skoro biti i službeno otvorenje.