Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Jedan otok i jedna zajednička vizija

13.06.2020. 09:16


Predsjednik Turističke zajednice Grada Novalje Ante Dabo, Grada Paga Ante Fabijanić, Općine Povljana Ivica Pogorilić i Kolana Marin Pernjak te mjesta Stara Novalja – Ante Peranić, potpisali su Sporazum o udruživanju lokalnih turističkih zajednica s područja otoka Paga u provedbi projekta Razvoj outdoor turizma na otoku Pagu, čiji je cilj razvoj i oblikovanje otoka u jedinstvenu, usklađenu i na tržištu afirmiranu destinaciju za outdoor turizm. Riječ je o svojevrsnom povijesnom trenutku u kojem su sve otočke turističke zajednice po prvi puta potpisale takav višegodišnji zajednički projekt koji je od značaja za turizam i kvalitetnu ponudu cijelog otoka Paga. Potpisivanje ovog sporazuma odobrilo je Povjerenstvo Ministarstva turizma RH, čime su se stekli preduvjeti za apliciranje sredstava ove godine utemeljenog Fonda za udružene turističke zajednice određenih područja u cilju zajedničkog razvoja turističkog proizvoda i promocije destinacije. U sporazumu su detaljno prezentirane aktivnosti koje bi se trebale, uz financijsku podršku Ministarstva turizma RH, realizirati do kraja 2023. godine.


Podizanje razine dostupnosti turističkih atrakcija
– Ono što je bitno naglasiti su upravo te aktivnosti, a to su unaprjeđenje postojećih i razvoj novih staza, organizacija i uspostava bike sharing sustava, servisnih stanica, odmorišta, podizanje razine dostupnosti turističkih atrakcija koje se nalaze uz i u blizini biciklističkih staza, razvoj tematiziranih i edukativnih staza, oblikovanje unificirane biciklističke i trail signalizacije te označavanje staza uz jednaki vizualni standard. Zatim, tu je još i postavljanje informativnih tabli, izrada kvalitetnih karata s ucrtanim stazama i izrada brošure outdoor ponude otoka Paga, promotivnih video filmova i foto galerije, podizanje kvalitete smještajnih i ugostiteljskih objekata za bicikliste, zajedničke promocijske aktivnosti, organizacije događaja i manifestacija, objasnila je direktorica Turističke zajednice Grada Paga Vesna Karavanić.
Dodala je kako potpisivanje ovog značajnog Sporazuma, logičan nastavak njihove dosadašnje kontinuirane suradnje, budući da su turističke zajednice otoka Paga unatrag više od tri godine krenule zajedničkim putem suradnje pod motom » Pag Mjesečev otok – jedna zajednička vizija«.
Prema njezinim riječima, time se u potpunosti poštuje namjera Ministarstva turizma RH za poticanje projektnog udruživanja turističkih zajednica nekog područja jer turizam nadilazi administrativne granice i zato su napravljene zakonodavne izmjene kako bi se omogućilo zajedničko predstavljanje i razvoj destinacija koje iako, posebne na svoj način, čine jednu cjelinu odnosno, zaokruženu turističku priču.


Sve najljepše što Mjesečev otok nudi
– Nakon zajedničkog nastupa na nekoliko inozemnih sajmova, pokrenuli smo zajedničke manifestacije poput veslačke regate »Osmerci na Pagu« i »Pag na meniju« te pristupili potpisivanju zajedničkog sporazuma svih TZ otoka Paga i brendiranju destinacije kroz outdoor turizam – trails, kajaking, biciklizam i penjanje u periodu od tri godine. U izradi je i nova zajednička image brošura. Koordinator projekta je TZ grada Novalje, a posljednji potpis koji čekamo je Ministarstva turizma kako bi se navedeni projekt mogao i sufinancirati sredstvima resornog Ministarstva Dug je put pred nama, no ne sumnjamo da je to jedini održiv, ispravan i odgovor na našu pred i posezonu – rekla je direktoric TZ Grada Novalje Marina Šćiran Rizner.
Ovaj zajednički projekt namijenjen je domaćem i inozemnom tržištu, a njime se želi pokazati ono najatraktivnije i najljepše što otok Pag kojeg zovu i Mjesečev otok, nudi.
– A nudi prekrasne plaže, fantastičnu, netaknutu prirodu idealnu za bicikliranje, trčanje, trail, nordijsko hodanje, šetanje, veslanje, surfing. Tu je i nagrađeni Adriatic camp Šimuni, izvanredna svjetski poznata gastro ponuda – paški sir, janjetina, skuta, med, baškotini, vina, aromatična bilja…. Tu su i naša kulturna baština, ornitološki rezervati, podvodno nalazište amfora kod Šimuna, zaštićeno područje šume Hanzina, Lunjski maslinici… podsjetila je direktorica TZ Grada Paga Vesna Karavanić.




»Sporazum je logičan nastavak dosadašnje kontinuirane suradnje, budući da su turističke zajednice otoka Paga, unatrag više od tri godine, krenule zajedničkim putem suradnje pod motom » Pag Mjesečev otok – jedna zajednička vizija«.
​Vesna Karavanić