Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Kapović: Neću na izbore, Vir mi je jedini cilj

13.06.2020. 09:06


Iako je na prošlim parlamentarnim izborima bio nositelj Bandićeve liste za IX. jedinicu, na ovim se izborima Kristijan Kapović, neće niti pojaviti. Načelnik Vira, jedne od najrazvijenijih hrvatskih općina, donio je definitvnu odluku o povlačenju iz izborne utrke jer se, kako otvoreno kaže, njegov rad zapravo najbolje očituje u samom funkcioniranju mjesta te mu nikakvo dokazivanje putem izbornih lista nije potrebno.
Naime, kao »politilčki kapitalac« koji je općinu Vir doveo u sam vrh po svim gospodarskim pokazateljima, Kapović je imao zanimljivih ponuda za kandidiranje na stranačkim listama. No, sve je odbio te u ovoj izbornoj utrci neće sudjelovati čak niti kao nezavisni kandidat, a na pitanje zbog čega neće kapitalizirati rejting svoje općine koja je čak i po demografskim mjerama najjača u Hrvatskoj, odgovara:


Obaramo sve rekorde
– Ne zanimaju me parlamentarni izbori i na njima se neću pojaviti. Ako govorimo o kapitaliziranju svega učinjenog na Viru, onda moram reći kako je to rezultat naše općine danas zapravo moj najveći kapital. Znamo da je Vir prije 15 godina imao neke sasvim druge konotacije, a vidimo što je danas. Što ja to onda u političkom smislu više imam kapitalizirati ili dokazivati nešto? Načelnik sam u već petom mandatu i od mjesta koji je bio crna rupa Jadrana i općenito Hrvatske napravio sam općinu koja obara sve turističke rekorde, ali i na području socijale, zbog čega je postala primjer demografske i natalitetne politike. Što bi meni, nakon svega ovoga, ulazak u izbore značio, odnosno kako bi mi kandidatura za saborskog zastupnika promijenila situciju? Uostalom, već sam tri puta bio kandidat za Sabor i Vir mi je danas jedini cilj, odnsno njegov razvoj i prosperitet – poručuje Kapović.
I najnovija situacija na Viru mnogo je povoljnija nego u nekim drugim dijelovima Hrvatske. Unatoč pandemiji korona virusa, dolazi im sve više gostiju te u Općini čine sve da u ovoj izvanrednoj situaciji izvuku maksimum.


Ne zanima me izvršna vlast
– Imamo nešto Slovenaca i Mađara, odnosno gostiju iz zemalja koje su liberalizirale granične prijelaze prema Hrvatskoj, no prerano je govoriti o očekivanjima. U prednosti smo u odnosu na druge lokacije s obzirom da su stranci vlasnici više od 50 posto nekretnina na Viru, zbog čega očekujem njihove dolaske čim se ukine zabrana putovanja. A tek treba vidjeti i koliko će tu biti komercijalnog turizma. Što se tiče demografske situacije, i dalje smo broj jedan u državi, i to zbog većeg broja faktora – zaključuje načelnik Vira.
Kapović se, naime, na parlamentarnim izborima zadnji put okušao 2016. godine na Bandićevoj listi kada je također poručio da želi ostati na Viru jer mu je razvoj općine ipak glavni cilj:
– Oko 90 posto onoga što sam tražio kako bih maksimalno pripremio našu listu za izbore gospodin Bandić je ispunio, a uvjeren sam da će i ostalo jer su i dosad bili fer. Reći ću vam otvoreno zašto ulazim u ovu utrku: od Vira želim napraviti grad jer on to i zaslužuje zbog svega što smo dosad napravili. Ne zanima me izvršna vlast, lokalpatriot sam i ne želim živjeti u Zagrebu. U izbornu utrku ulazim isključivo zato da bih radom u Saboru napravio maksimum za naše mjesto, time i Zadarsku županiju – kazao je Kapović kojemu ni saborsko mjesto očito više nije nikakav izazov.