Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Moćni vatreno crveni Morpheov cvijet

13.06.2020. 12:38


Crveno, crveno, crveno… Koja moćna boja… Boja krvi rađanja, ili smrtnih rana, boja kraljeva i fatalnih zavodnica, boja koja upozorava na opasnost, viče stop na križanjima, boja arogancije i moći…
Ili ju mrzimo ili obožavamo, no ne ostavlja nas nikoga ravnodušnim…
Po poljima vire i lelujaju nježne latice makova upravo sada. Toliko su tanke i gotovo prozračne, pa opet njihova boja je najjača boja u prirodi.
Nije slučajno da se nalazi na gotovo svim zastavama svjetskih država. Psihologija kaže da žena koja obuće crvenu boju ili namaže crveni ruž na usta, muškarcima djeluje privlačnije… Kao da sama crvena iako upozorava na opasnost, ujedno toliko jako privlači, da bi se oblačenje u crvenu haljinu, moglo usporediti sa pravim, pravcatim ljubavnim napitkom. Ili prozaičnije rečeno – vještičarenjem!
Makovi…Toliko je romantike i simbola u njima… Najavljuju ljeto, oslikani su na platnima tisuća umjetnika…Pa opet poljski mak je posvuda…
Njegova nježnost latica, očito ipak nikada nikoga nije zavarala, jer boja kojom se kiti ovaj cvijet, u niti jednoj legendi se ne povezuje sa krhkosti i nježnosti.
Prema starim Grcima, mak je bio simbol zaborava i sna, u grčkoj mitologiji Morpheus, bog snova, predstavljen je s buketom makova u rukama. Također prema grčkoj mitologiji Demetra, matična zemlja, božica pšenice i poljoprivrede, pronašla je spokojstvo izgubljeno zbog smrti svoje kćeri Persefone (supruge boga podzemlja) kako pije infuzije napravljene od cvijeta maka. Grcima je mak ujedno bio i cvjetni simbol utjehe. »Biljka veselja«, atletičari u Staroj Grčkoj prije takmičenja pili napitak od vina, maka i meda da bi bili snažniji. Stari Rimljani su umjesto toga mak povezivali s božicom Ceres (ekvivalent grčkoj božici Demetri), prikazujući je s vijencima maka, zbog stalne prisutnosti maka na svim poljima pšenice.
Tijekom srednjeg vijeka mak je zbog svoje boje bio povezan s Kristovom žrtvom i njegovom smrću, zbog čega se često nalazi u freskama crkava iz srednjovjekovnih vremena.
U odjeku srednjovjekovne tradicije, koja povezuje mak sa žrtvom, u Velikoj Britaniji su se tijekom Prvog svjetskog rata vijenci sastavljeni od makova koristili za proslavu muškaraca koji su umrli za domovinu.
Crveni mak predstavlja san i zaborav, kao i uspavani ponos. Pojam »mak« upotrebljava se kao sinonim moćnih ljudi, to značenje dolazi zbog legende prema kojoj je rimski kralj Tarkinij Superb koji želi naučiti svog sina najbržem načinu osvajanja grada Gabija, otišao u vrt i udarcem mača odrezao je jednim zamahom glave svih makova, želeći tim gestom pokazati da je potrebno eliminirati sve najmoćnije likove neprijateljskog grada.
Mak je tu kod nas poznat koliko znamo najmanje 4000 godina, a kroz nemilost prolaska vremena su se uspjeli spasiti i zapisi iz Asirije iz 7, stoljeća prije Krista pa tako znamo da je njima bio sredstvo za smirivanje bola. No naravno, bitno je razlikovati »običan« poljski mak od onog opijumskog. Obični mak turčinjak ili divlji mak koji raste kao korov (Papaver rhoeas) i opijumski mak (Papaver somniferum).
Taj obični poljski je jestiva samonikla biljka, njegovi mladi proljetni listovi su zdravo povrće, a ima i ljekovitih svojstava. Mak jednostavno nikad ni u kojem obliku nije ni običan ni nezamjetljiv.
Kod njega se slojevito slažu iznenađenja svake vrste. Latice nježne ali vatreno crvene A pelud je čelično plave boje! Da li ste to ikada primijetili? Sljedeći put kad imate prilike provjerite…
One sićušne sjemenke koje su nam svima poznate, čak i iz izreke: »stisnuo se i postao manji od makovog zrna« obično ide u kontekstu – e moj prijatelju, sad si ga stvarno pretjerao – KUŠ!!!
I one su iznenađujuće, jer iako sitne, ne daju se lako, naime jedna biljka proizvede od 10 do 20 tisuća sjemenki u sezoni ali one su u stanju zadržati klijavost i do deset godina.
Od latica se radi sirup kojim se može tretirati kašalj, ili čaj, ovisno koja vrsta pripravka vam je draža. Čaj ili sirup od latica maka pogodan je za tretiranje kašlja. Ova biljka ne sadrži opijumske alkaloide (za razliku od opijumskog maka) no svejedno se u narodnoj medicini koristi i kao čaj za bolji san.
Sjeme maka je izuzetno bogato nezasićenim masnim kiselinama, posebno oleinskom i linolnom (esencijalna omega 6 masna kiselina koju organizam ne stvara). Nalazi se u staničnim membranama biljaka i sudjeluje u njihovoj izgradnji, a potiče resorpciju i transport vitamina A, D, E i K, koji su topivi u mastima. Omega 6 masna kiselina može usporiti razvoj multiple skleroze, zaštiti kardiovaskularni sustav, regulirati tlak i zgrušavanje krvi. Učinkovita je i u liječenju kožnih oboljenja. Sadrži također i omega 3 masne kiseline, a one podižu imunitet. Sadrže jako puno minerala (joda, mangana, kalija, cinka, bakra, magnezija) Bakar djeluje na stvaranje crvenih krvnih zrnaca i pokretljivost sperme, a vitamini B kompleksa ublažavaju razdražljivost i stres te podižu raspoloženje. Baš kao i polje prepuno ovog divnog, crvenog, crvenog cvijeta.