Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Procesije u Škabrnji i Gorici zasute laticama cvijeća

13.06.2020. 09:20


Svetkovina Tijelova, presvetog Tijela i Krvi Kristove ili Božji dan koji se proslavio 11. lipnja 2020., povezan je s procesijama u kojima svećenik ispod baldahina u monostranci ili pokaznici nosi posvećenu hostiju, dok puk pjeva i moli, a djeca posipaju cvijeće. Zbog epidemije koronavirusa u ponekim župama Zadarske nadbiskupije održana su misna slavlja bez procesije.
U Škabrnji je Tijelovo svečano proslavljeno u župnoj crkvi Uznesenja BDM ili Velike Gospe misnim slavljem i potom tradicionalnom procesijom s presvetim Otajstvom kroz selo.


«Nadopuna« Velikog četvrtaka
– Tijelovo je ‘nadopuna’ Velikog četvrtaka, dan kada svečanije slavimo i ispovijedamo vjeru u Kristovu realnu nazočnost pod prilikama kruha i vina u euharistiji, objašnjava sakristijan Zoran Ražov, svjedok vjerskih svetkovina u Škabrnji u kojima su se udomaćili razni običaji od kojih su poneki, nažalost, ostali tek u sjećanju.
U Hrvatskoj su zapovjedani blagdani Božić, Velika Gospa, Svi sveti i Tijelovo te Uskrs koji pada u nedjelju.
– Tijelovo je svetkovina presvetoga Tijela i Krvi Kristove u Presvetom Oltarskom sakramentu. To je dan euharistije, dan najdragocjenije tajne naše svete vjere. Ništa nas ne može tako osnažiti i osposobiti za zajedništvo s Bogom i bližnjima kao euharistija, kazao je don Ivan Rončević, župnik, naglasivši da su se skupili kako bi misom i Tijelovskom procesijom iskazali svoju vjeru, zahvalnost i poštovanje prema Isusu koji trajno želi biti s nama u otajstvu euharistije.


Blagoslov s Presvetim
Poslanice su čitali Dragica Bilaver i koordinatorica zbora Ines Škara, dok je na orguljama svirala Natali Ivković. Molitvu vjernika je čitala Katica Ivković.
Nakon svete pričesti uslijedila je Tijelovska procesija koja je s Presvetim oltarskim sakramentom išla ulicama uokolo crkve, istim putem kao i za Veliku Gospu. Okupljena zajednica vjernika na taj način je javno posvjedočila svoju vjeru u Isusa Krista stvarno prisutnoga u bijeloj hostiji u pokaznici iza koje su hodali. Zastajala je na tradicionalne četiri postaje. Na svakoj postaji čitao se ulomak iz evanđelja, a svećenik je davao blagoslov s Presvetim.
Križ je nosio Ivan Ražov, a litiju Anka Pavičić. Djecu u nošnjama predvodila je Mara Škara. Nakon procesije, svi su još jednom pokleknuli pred Presvetim pjevajući pjesmu »Do nebesa«.