Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

SJEDNICA GLAVNOG ODBORA Sabljar Dračevac na drugom mjestu, Glasovac nositeljica u IV. jedinici

13.06.2020. 12:56


Glavni odbor SDP-a jutros je donio odluku o nositeljima stranačkih lista i kandidatima po  izbornim jedinicama.  U IX. je jedinici nositelj liste Šibenčanin Franko Vidović, a kao što je naš list već najavio, predsjednica Županijskog odbora stranke, Renata Sabljar Dračevac, na drugom je mjestu.
Bivša predsjednica zadarske organizacije, Sabina Glasovac, bit će nositeljica liste u IV. jedinici koja obuhvaća Virovitičko-podravsku županiju i Osječko-baranjsku županiju, što praktično znači da će nastaviti svoj rad u parlamentu, ali ne više kao zadarska zastupnica.
Drugo pak mjesto na listi IX. izborne jedinice veliko je priznanje čelnici županijskih SDP-ovaca, kao i čitavoj organizaciji, s obzirom da Renati Sabjar Dračevac jamči ulazak u Sabor. Naravno, treba uzeti u obzir i preferencijalne glasove, no zbog dugogodišnjeg angažmana u politici, te prvenstveno prepoznatljivosti među biračima, Sabljar Dračevac zasigurno ulazi u Sabor, a evo što nam je rekla nakon sjednice Glavnog odbora:
– Kao što je i najavljeno, Franko Vidović nositelj je liste za IX. izbornu jedinicu, a što se tiče ostalih pozicija na listu, naša stranka ima tzv. zip sustav po kojemu nakon svakog člana na listi dolazi jedna članica stranke. Nakon Vidovića iz Šibensko-kninske županije dolazim ja iz Zadarske, treći je Matko Kuzmanić iz Splitsko-dalmatinske, te ponovno jedna članica, Maja Sporiš,  porijeklom iz Ličko-senjske županije i predsjednica je Foruma žena SDP-a Hrvatske – kazala nam je Sabljar Dračevac nakon najnovije odluke o rasporedu na stranačkim listama.
S obzirom da je SDP na proteklim parlamentarnim izborima u ovoj jedinici dobio četiri mandata, čelnica Županijskog odbora jedan je od sigurnih kandidata za Sabor, no ona ipak ističe kako treba imati u vidu i metodu preferencijalnih glasova koja je po njoj izuzetno dobra jer građani mogu glasovati za kandidata ili kandidatkinju  koji je njima najprihvatljiviji: 
– Ukoliko neki kandidat skupi deset posto glasova liste, u tom slučaju preskače kolege i kolegice koji su nomenklaturno na listi ispred njega ili nje, stoga bih rekla da svi imaju jednaku šansu – poručuje Sabljar Dračevac, a na pitanje zanima li je rad u Saboru budući da ima dugogodišnju liječničku karijeru, otvoreno kaže:
– S obzirom da sam već deset godina predsjednica Županijskog odbora, odnosno aktivna u već trećem mandatu, smatram da imam što reći i napraviti kao saborska zastupnica.