Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

Titula Europskog grada sporta bila bi i dodatna turistička promocija Zadra

13.06.2020. 16:09


Moram reći da smo se izuzetno intenzivno pripremali za kandidaturu za Europski grad sporta za 2021. godinu. Djelatnici Odsjeka za sport pri našem Upravnom odjelu za kulturu i sport, više od dva mjeseca su radili na tzv. BID file-u. Tekst je napisala moja pomoćnica Snježana Jurinić, dok je voditelj Odsjeka za sport Luka Peranić bio na raspolaganju za sve informacije povezane s infrastrukturom kojom se on najviše bavi, a urednički dio posla sam odradila ja, rekla je pročelnica Upravnog odjela za sport i kulturu Grada Zadra Dina Bušić.
Naime, zbog situacije uzrokovane pandemijom koronavirusa, u Maloj vijećnici Grada Zadra ovih je dana, preko video linka održana digitalna evaluacija kandidature Grada Zadra za Europski grad sporta 2021. godine.
Tom je prigodom gradonačelnik Branko Dukić u uvodnoj riječi predstavio Zadar i značenje sporta u Zadru, nakon čega je i pročelnica Bušić članovima komisije ACES-a – Udruženje europskih prijestolnica i gradova sporta, održala prezentaciju strukturiranu tako da predstavi odnos Grada Zadra prema sportu kroz specifične programske ciljeve i financiranje, obrađujući teme kao što su programi sportskih klubova, programi za školski uzrast, za studente, za djecu predškolskog uzrasta, za građane, za osobe s invaliditetom, programe suradnje sa znanstvenom zajednicom i s Hrvatskim olimpijskim odborom, aktivnosti na području marketinga i edukacije, organizaciju nacionalnih i međunarodnih natjecanja te postojeće stanje infrastrukture i buduća ulaganja kao i aktivnosti na području sportskog turizma.


Najvažnije – društveni doprinos Grada sektoru sporta
– Više od 100 stranica dokumenta na engleskom jeziku sadrži sve tražene komponente od strane ACES-a Europe – od pregleda proračunskih izdvajanja za sport, programskih ciljeva Grada Zadra u sportu, daljnjih planova Grada Zadra u tom izuzetno dinamičnom sektoru, pa sve do detaljnog pregleda i opisa svih udruga koje Grad sufinancira s rezultatima te popratnim fotografijama, programa udruga raznih profila od onih koji se bave predškolskim uzrastom, preko školskih, studentskih, udruga osoba s invaliditetom, starije populacije. File donosi i detaljne opise infrastrukture u sportu s popratnim fotografijama, aktivnosti u sportskom turizmu, povezanost Grada Zadra i Hrvatskog olimpijskog odbora kao i znanstvene zajednice u sportu, aktivnosti s područja marketinga i komunikacije u sportu, a osobito su naglašena i natjecanja od iznimne važnosti za Zadar. Dakako, u dokumentu navodimo i profesionalni sport kao i najvažnije osobe iz povijesti zadarskog sporta, no taj dio ACES – u je najmanje važan, iako dakako nije na odmet, objasnila je pročelnica Bušić.
Naime, kako je naglasila pročelnica, ova kandidatura prvenstveno se odnosi na tzv. društveni doprinos Grada sektoru sporta. Osobito je koncentrirana na procjenu aktivnosti Grada prema udrugama u sportu, ali i samih udruga prema svojoj zajednici, na promociju sporta kroz fair play, promociju sporta za najšire moguće skupine građana kroz užitak prema vježbanju ali i želju za ostvarivanjem rezultata, napredovanja ali i sporta kao alata koji pomaže u održavanju čovjekova zdravlja.


Titula bi se iskoristila i u turističke svrhe
– Članove komisije zanimalo je koliko imamo aktivnosti unutar programa za starije osobe u sportu, kako smo se nosili s epidemijom koronavirusa i jesmo li na neki način bili aktivni i tada, koliko smo zadovoljni postotkom ljudi uključenih u sport u gradu i na koji način te brojke pratimo i mjerimo, kako njegujemo školski sport, hoćemo li kandidaturu iskoristiti već ove godine u turističkoj promociji grada i slično. Na pitanja uistinu nije bilo teško odgovoriti te su sami članovi evaluacijske komisije, već samim BID fileom i videom kojeg smo pripremili, tijekom evaluacije izrazili zadovoljstvo i optimizam, kako naspram uspješnog ishoda, tako i prema svim specifičnostima koje Grad Zadar na području sporta ima, otkrila je pročelnica Bušić dodajući, kako videomaterijal kojeg su priredili donosi atmosferu grada koji uistinu živi za sport i uspjehe svojih sportaša te detaljan pregled sportova koji su zastupljeni u gradu s osobitim naglaskom na zadarske najsnažnije adute te pregled svih sportskih terena i dvorana u Gradu.
– Rezultate bismo trebali imati kroz 15 dana. Nadamo se uspjehu i mogu reći da ćemo se, ukoliko osvojimo ovu titulu potruditi da je intenzivno promoviramo i iskoristimo u turističke svrhe, kako bi nas se na europskoj razini prepoznalo kao grad koji skrbi za sport kroz sve plemenite vrijednosti koji on promovira, zaključila je Dina Bušić.




Članovi komisije impresionirani prezentacijom
Na kraju digitalne evaluacije, predsjednik komisije Gian Francesco Lupattelli, uz žaljenje zbog novonastale situacije s pandemijom koja je prvi put promijenila uvjete prezentiranja gradova, čestitao je Zadru na odlično predstavljenoj i pripremljenoj kandidaturi, na iscrpnim odgovorima na sva postavljena pitanja i prenio svoje pozitivne dojmove. Naglasio je da se Zadar može nadati uspješnom ishodu, te da bi mogao biti među gradovima koji će u prosincu u EU Parlamentu u Bruxellesu dobiti priznanje kao Europski grad sporta dok je Hugo Alonso generalni tajnik ACES-a izjavio da Zadar ispunjava sve zahtjeve da bi postao Europski grad sporta.
– Ima infrastrukturu, aktivne ljude, sportske programe, događaje, klubove, sportaše, udruge, aktivnosti! Bilo je izuzetno zadovoljstvo upoznati Zadar kroz sport. Izuzetno sam zadovoljan i impresioniran, rekao je Alonso.
Odluka komisije bit će poznata za 15-30 dana, nakon što se odrade evaluacije svih prijavljenih gradova.


»Na pitanja uistinu nije bilo teško odgovoriti te su sami članovi evaluacijske komisije, tijekom evaluacije izrazili zadovoljstvo i optimizam, kako naspram uspješnog ishoda, tako i prema svim specifičnostima koje Grad Zadar na području sporta ima«
Dina BUŠIĆ