Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Usvojen PPU za 50 godina, proširena građevinska područja

13.06.2020. 16:13


Na sjednici Općinskog vijeća Općine Sv. Filip i Jakov pod predsjedanjem Igora Pedisića svih 20 točaka dnevnog reda doneseno je jednoglasno. U Općinskoj vijećnici u tzv. staroj školi nazočilo je 11 od 13 vijećnika. Opravdano su nedostajali Matej Mikulić i Snježana Raspović, oboje vijećnici MODES-a.
– Gradnju Osnovne škole Sv. Filip i Jakov s trodijelnom sportskom dvoranom Općina je sufinancirala s 10 milijuna kuna. Godišnja rata kredita je 770 tisuća kuna. Kredit je bio u švicarcima, znamo što to znači. Dobra vijest, u studenom ove godine je kraj kredita i financiranja škole, kazao je filipjanski načelnik Zoran Pelicarić Peco.
Odgovarajući na pitanje vijećnika Romana Raspovića (HNS) Pelicarić je odgovorio kako će od Liburnije zatražiti i subotnju autobusnu liniju Raštane – Biograd na Moru te će ako treba općinske dionice u ovoj autobusnoj tvrtki s 50.000 kuna povećati na 70.000 kuna.


Manja cijena gradnje turanjskog vrtića
– Gradnja dječjeg vrtića u Turnju ide svojim tijekom, a raduje nas što će projekt koštati manje, a ne više od predviđenog, rekao je Pelicarić pohvalivši dosadašnji rad općinskog Stožera civilne zaštite.
Donesena je odluka o VII. izmjenama i dopunama Prostornog plana uređenje (PPU) Općine Sv. Filip i Jakov.
– Donosimo prostorni plan za 50 godina. Jedini resurs koje Općina ima su ljudi i Bogom dan prostor u kojem živimo. Od 54 kilometara četvornih površine Općina ima tek dva posto. Bez populizma, dobivamo samo neprestanim lobiranjem. Želimo čistu igru, borimo se najviše koliko možemo za bolji i u 20. stoljeću primjereniji život općinskih žitelja. Mnogo se ulaže u gradnju komunalne infrastrukture i poboljšanje kvalitete života općinskih žitelja, kazao je Pelicarić.
Na Krču su, kaže on, izgradili svu komunalnu infrastrukturu, ali i kao u poduzetničkoj zoni za izgradnju solarne elektrane za koju su našli investitore za 750.000 kuna godišnjeg najma zapinje s Hrvatskim šumama, nema pomaka.


Braniteljima 24 stana
– Pokušavamo na razne načine, ali tko može ići više na sud. Ali sam optimist, zato smo s ovim PPU-om između ostalog osigurali 5 hektara zemljišta za izgradnju dječjeg vrtića, vatrogasnog doma, općinske zgrade. Za turističku zonu imamo 11,5 hektara, a ministar Tomo Medved nam je čvrsto obećao zemljište ispod škole u Sv. Filip i Jakovu zemljište za gradnju četiri zgrade s 24 stanova za branitelje. Proširili smo građevinska područja, a već u rujnu ćemo ići na VIII. Izmjene i dopune PPU-a, obajavio je Pelicarić.
Rebalansom je povećan općinski proračun s 93 milijuna kuna na 95 milijuna kuna.
– Nisu se skidali rashodi jer se još ne zna što će biti s projektima zbog koronakrize. Pravi rebalans nas očekuje krajem godine, poručio je Pelicarić.




Za Kontov mul 1,4 milijuna kuna kredita
Zbog sanacije obalnog pojasa lučice Kontov mul izgrađene prije stotinjak godina donesena je odluka o kreditnom zaduženju u iznosu od 1,4 milijuna kuna s kamatnom stopom od 1,7 posto i to na pet godina s počekom od dvije godine. Ministarstva mora, prometa i infrastrukture projekt financira s 400.000 kuna.