Voli engleski jezik, ali želi biti fizičar

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Marin Jurišić, maturant Gimnazije Franje Petrića, državni prvak
Upravo uoči dodjele Oscara, naši zanimljivi sugovornici bili su Marin Jurišić iz Gimnazije Franje Petrića i njegova mentorica Ana Žaja, profesorica engleskoga jezika. Marin je državni prvak i maturant matematičkoga smjera kojemu će biti dodijeljena prestižna nagrada za uspjeh na natjecanju iz engleskoga jezika
Bojan BOGDANIĆ
Mentorica Ana Žaja i Marin Jurišić kojemu će sutra biti uručen Oskar znanja

Nakon dvije pandemijske godine, Agencija za odgoj i obrazovanje najavila je ovogodišnju dodjelu Oscara znanja učenicima - pobjednicima državnih i međunarodnih natjecanja u različitim kategorijama - glazbi, plesu i znanju uopće. Svečana dodjela održat će se u Zagrebu, danas i sutra, s tim da će danas nagrade biti uručene osnovnoškolcima, a sutra srednjoškolcima.

Upravo uoči dodjele Oscara, naši zanimljivi sugovornici bili su Marin Jurišić iz Gimnazije Franje Petrića i njegova mentorica Ana Žaja, profesorica engleskoga jezika. Marin je državni prvak i maturant matematičkoga smjera kojemu će biti dodijeljena prestižna nagrada za uspjeh na natjecanju iz engleskoga jezika. Ispričao nam je o ljubavi prema jezicima, pripremama za državnu maturu, učenju engleskoga jezika, darovitim učenicima i njihovoj identifikaciji u obrazovnom sustavu, koncepciji ispita na različitim razinama natjecanja i svojim daljnjim planovima uopće.

Za uspjeh važan i faktor sreće

Marin je za državnu maturu već spreman, četiri razreda srednje škole, kaže nam, najbolja je moguća priprema za državnu maturu.

- Mislim da matura iz engleskog nije bila teška, a pripremao sam se tijekom ove četiri godine srednje škole. Stalno se ponavljaju slični zadatci, na primjer, zadatci čitanja s razumijevanjem, koji se stalno nadograđuju i onda kada dođe matura, praktički si u potpunosti spreman. Ovogodišnja esejska tema bila je vrlo zanimljiva, a ticala se toga je li sveučilišna diploma važna za uspješnu karijeru, otkriva Marin i dodaje kako je Državno natjecanje podijeljeno u tri dijela, koncepcija ispita podosta slična državnoj maturi, ali ipak su zadatci znatno složeniji.

- S druge strane, školske i županijske razine natjecanja su nešto lakše, prije svega, zbog toga što ispit vremenski manje traje upravo jer nema usmenog, a ni esejskog dijela ispita, dakle, na tim dvjema razinama morate položiti samo ispitni dio slušanja i čitanja s razumijevanjem, govori Marin te ističe kako će, unatoč ljubavi prema jezicima, studirati fiziku na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu.

- Dobro je što sam često išao na natjecanja upravo zbog mature. To mi je puno pomoglo. Što se tiče rezultata, nikada taj aspekt nisam shvaćao previše ozbiljno u kontekstu toga da ću se nakon dobivenih rezultata razočarati. Nisam htio sebi stvarati pritisak zbog rezultata i, mogu reći, bio sam mnogo opušteniji i sretniji od nekih koji su se opterećivali time, a i zbog toga sam i bio uspješniji jer mi je razina stresa bila sasvim umjerena, otkriva Marin, dodajući da upravo dosta učenika ide na natjecanja s velikom razinom stresa i pomalo s grčem u želudcu, a to ne treba tako biti jer, bez obzira na to što treba puno raditi i vježbati, za uspjeh i faktor sreće igra ulogu, naglašava Marin.

Uloga interneta i rad s darovitim učenicima

Štoviše, engleski jezik je jedan od najkorisnijih jezika koji spada u kategoriju svjetskih jezika, a Marin nam je u razgovoru otkrio najlakše načine njegova učenja, naglasivši da nam je digitalna revolucija omogućila najvrjedniji alat za njegovo učenje - internet.

Da je učenje stranih jezika sve lakše upravo zbog širenja masovnih medija, slaže se i mentorica Žaja.

- Učenje jezika sada i prije 10 godina je neusporedivo. Jednostavno, iz dana u dan informacije su sve dostupnije pa je puno lakše i učiti strani jezik, zaključuje Žaja, dok Marin priznaje da je pitanje bi li se on uopće zainteresirao za engleski jezik da nema interneta.

- Zasigurno je vrlo važan i aspekt identifikacije darovitih učenika, a škola uvijek radi na tom planu kako daroviti učenici ne bi ostali zapostavljeni, ističe mentorica Žaja, dok Marin dodaje da se darovitost lako primijeti ako učenik i nije aktivan tijekom nastavnoga procesa. To se vrlo lako može uočiti prateći rezultate ispita takvih učenika.

U tom kontekstu, dotaknuli smo se i dodatne nastave za natprosječne učenike koja je važna u razvijanju sposobnosti i umijeća u rješavanju složenijih zadataka iz pojedinih nastavnih predmeta.

- Što se tiče dodatne nastave, učenici koji prođu Županijsko natjecanje, mi onda više radimo s njima. Znači, nakon Školskog natjecanja radimo umjerenim tempom, a nakon Županijskog već radimo intenzivno. Moram istaknuti da svake godine imamo uspješnih učenika, i pokrivamo sva područja, i Hrvatski jezik, i Engleski jezik, i Matematiku, kao i ostale predmete, naglašava Žaja.

Za svoj uspjeh Marin zahvaljuje svim nastavnicima njegove Osnovne škole Šimuna Kožičića Benje te Gimnazije Franje Petrića, kao i svim prijateljima i kolegama, a posebno svojoj obitelji koja ga u svemu podržava.

Jedino što Marinu možemo poželjeti je puno sreće u polaganju državne mature, kao što mu želimo i uspješan upis na željeni fakultet.

Ne sumnjamo da je pred ovim darovitim maturantom još puno uspjeha.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)

Komentari

Slika korisnika Miss Augusta Amela
Dobre vijesti, život mi je sada bolji otkad sam upoznao zajmodavca koji mi je dao pravi zajam od oko 65,000 eura. Prošao sam kroz mnoge lažne zajmodavce prije nego što sam upoznao ovu dobru Božju ženu, pa sam odlučio dati ovo opipljivo svjedočanstvo. Ako trebate zajam možete je kontaktirati putem e-maila: (vladimirafinancijskiinvestitor@yahoo.com) WhatSapp: +19382341458