Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Beckettovski par anti-junaka, s crvenim nosevima

Autor: Goran Bujić

12.07.2008. 22:00
Beckettovski par anti-junaka, s crvenim nosevima

Foto: Nenad MARČEV



Program 14. Zadarskog kazališnog ljeta nastavljen je u petak, 11. srpnja, šestom od deset predstava ovogodišnjeg izdanja festivala. U dvorištu Providurove palače gledali smo ‘klauneriju’ Teatra EXIT iz Zagreba s komadom Ksenija Zec “Zapadni kolodvoer”.
Autorica je, dakle, Ksenija Zec, autor glazbe i izbor glazbe: Damir Šimunko, scenografija i kostimi: Zdravka Ivandija, oblikovanje svjetla: Zdravko Stolnik, tehnički efekti: Vedran Relja, a igrali su Ozren Grabarić i Jelena Lopatić.
Zanimljivo je spomenuti kako je predstava nastala prema materijalima za diplomski ispit iz scenskog pokreta na ADU Zagreb, 2005. godine.
A evo što se može reći o predstavi: Osjećate se usamljeno i napušteno? Ulazite u novu sezonu pomalo rezervirano, u mislima ste još uvijek na nekom ugodnijem mjestu, puno primjerenijem i skrojenom po vašoj mjeri? Ne zabrinjavate se, niste ni približno usamljeni koliko su to naši KLAUNOVI, koji su se našli u središtu gužve i prividne komunikacijske vreve na željezničkom kolodvoru, u pokušaju zamjene svoje svakodnevnice nekim ljepšim, ugodnijim i izazovnijim mjestom koje obećava. Je li za takav obrat potrebno otputovati? Je li uopće moguće uistinu otputovati, potpuno otići?
Odgovore na ova pitanja dvoje umjetnika pokušalo je pružiti bez ikakvog teksta, samo mimom, riječju – pokretom i gestikulacijom, te ponekim zvukom. Tu je, naravno, i glazba, koja upotpunjuje prostor i vrijeme, stavljajući naš beckettovski par anti junaka u središte zbivanja. Na trenutke vrlo dojmljiva, na trenutke pak s ponešto praznog hoda, ova klaunerija ipak je nešto novo i drugačije na ovome Ljetu, pa ju je i publika, možda već i sita prosječnih lakih komedija, primiola s odobravanjem, iako bi bila primjerenija festivalu kakav je primjerice Zadar snova.
Kako god, Kazališno ljeto ide k svojem završetku, a već preksutra, nakon večerašnje reprize “Mamba”, očekuje nas još jedna repriza, i to komada “Gle, kako lijepo počinje dan”, a koji smo odgledali u redovnoj sezoni (ili izvan pretplate, ali svakako je već gostovala u Zadru).