Biograjske litnje igre otvara ogled sa Senjanima 24. srpnja

Slika korisnika admin
bnm
Jelica FARKAŠ
S otvorenja prošlogodišnjih igara

I ovoga ljeta Udruga za očuvanje tradicijskih dalmatinskih igara, koja već nekoliko godina djeluje u Biogradu, organizirat će susrete sportsko-zabavnog karaktera pod nazivom "Biograjske litnje igre".

Predsjednik Udruge Tomislav Šarić ističe da je cilj manifestacije, što i sam njezin naziv kaže, očuvati stare tradicionalne igre ovog podneblja.

- Prvu smo manifestaciju pod nazivom "Biograjske litnje igre" organizirali još prije četiri godine. Veliko zanimanje koje je održavanje igara izazvalo najbolji je dokaz da su one i danas jednako atraktivne i zanimljive, kako za domaće tako i za brojne turiste, koji su redoviti posjetitelji ovakvih priredbi. Tim prije što imamo primjeren prostor za njihovo održavanje - bazen biogradske Ilirije d.d., na kojem se znalo okupiti i preko 2.000 gledatelja, reći će Šarić.

Upravo su biogradske ekipe tijekom dosadašnjih susreta imale najviše uspjeha u većini igara pa se Biograđani i za ovogodišnje susrete intenzivno pripremaju. Članovi organizacijskog odbora, koji uz predsjednika Šarića čine još Vinko Rogić, Branko Pezelj, Zvonko Petrović i Anito Jeličić, potvrdili su da se vrše intenzivne pripreme za održavanje "Biograjskih litnjih igara", koje će se i ove godine održati dva puta u Biogradu te dva puta u gostima. Prve igre održat će se 24. srpnja na Ilirijinom bazenu u Biogradu, a u tom prvom susretu domaće će se ekipe susresti s ekipama igara iz Senja. Drugi susret predviđen je za 1. kolovoza, kada će se s Biograđanima susresti ekipe Novog Vinodolskog. U sljedeća dva ovoljetna susreta Biograđani će biti gosti i to 7. kolovoza u Novom Vinodolskom te 16. kolovoza u Senju. Tko će biti pobjednik tradicijskih igara u već prepoznatljivim disciplinama kao što su veslanje u otikaču, bacanje s grede, slaganje ribarskih kašeta, potezanje konopa i slično, nije najvažnije, kažu organizatori. Bitno je da ovi lijepi i stari običaji ostanu dio tradicije koja se prenosi dalje na mlađe naraštaje, a jednako tako i da se turistima pruži zanimljiva i specifična zabava.

 

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno