Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Čuvajmo stare običaje

Autor: Dunja Maričić

12.07.2008. 22:00
Čuvajmo stare običaje

Foto: Sebastian GOVORČIN



Manifestacija “U Karinu tamburica svira” održana ovog vikenda u Karinu započela je izvedbom KUD-a Galeb. Nakon što su karinski tamburaši odsvirali “Lijepu našu”, a obrovački gradonačelnik Ante Župan održao prigodan govor, službeno je započela četvrta smotra folklora.
KUD domaćin Galeb ugostio je mnogobrojne KUD-ove iz Zadarske županije, ali i neke izvan nje.
– Ove godine ugostili smo čak 9 KUD-ova: KUD “Vinac” iz Stankovaca, “Luzaricu” iz Pridrage, “Šokadiju” iz Gračaca, “Sv. Mihovila” iz Galovca, Nadin, Radovin, Škabrnju, Popoviće i “Kraljicu Katarinu” iz Donjeg Lapca, rekao je Zlatko Luketić, predsjednik KUD-a “Galeb”.
 Prezentaciju tradicijskih običaja, pjesme i plesa započeli su i završili domaćini izvođenjem starog splitskog plesa i bunjevke. Folkloraši iz svih krajeva Lijepe Naše publici su prikazali zanimljive običaje njihovih krajeva. Karinjani, posjetitelji iz obližnjih mjesta te zaintrigirani turisti par sati su proveli gledajući zanimljiva umijeća folkloraša.
Već četvrtu godinu zaredom uz pokroviteljstvo Grada Obrovca Karin je domaćin ove manifestacije.
– Osim zbog tradicije i folklora, ova manifestacija je nastala prvo zbog unaprjeđivanja Karina kao turističke destinacije, rekao je Luketić.