Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Neophodna dodatna edukacija roditelja

Autor:

12.07.2008. 22:00
Neophodna dodatna edukacija roditelja


Na besplatni pregled autosjedalica došlo je dvadesetak roditelja, a autosjedalice su mahom bile neispravno postavljene. Treba znati i da bi od desetero djece, koja bez sjedalice smrtno stradaju ili su hospitalizirana uslijed sudara vozila u kojem su se nalazila, čak njih devet preživjelo da su bili ispravno vezani u autosjedalici
Treći po redu besplatni pregled autosjedalica u Zadru, u organizaciji Udruge Roda – Roditelji u akciji, održan je u subotu na parkiralištu sa zapadne strane hotela Zagreb. Riječ je, naime, o akciji namijenjenoj roditeljima putem koje im se pruža mogućnost dobivanja iznimno korisnih informacija, savjeta i praktične pomoći i svezi s ispravnim korištenjem autosjedalica.
– Udruga Roda se već godinama trudi brojnim akcijama ukazati na važnost pravilnog korištenja autosjedalica, čime smo do sada, na tom području, zasigurno postigli autoritet. Činjenica je da su kod nas ljudi još slabo upućeni u važnost i sigurnost djeteta koju autosjedalica osigurava, za razliku od drugih zemalja, primjerice Kanade, gdje se novorođenče ne smije iznijeti iz rodilišta ako ga u automobilu ne čeka ispravno postavljena autosjedalica, kazala je Fanita Kukuljica iz Udruge Roda.
 Novi Zakon o sigurnosti prometa
Kukuljica je također istaknula te o tome posebno obavijestila roditelje da je od 17. lipnja na snagu stupio novi Zakon o sigurnosti prometa na cestama, koji donosi novosti i o prevoženju djece kao putnika u automobilu. Naime, prema tom Zakonu sva djeca do 12 godina moraju biti vezana u njima primjeren sustav vezanja, odnosno autosjedalice grupa 0/0+, I, II, III. Također dopušta se, kao mogućnost, prevoženje djeteta na suvozačkom mjestu, isključivo u autosjedalici učvršćenoj suprotno smjeru vožnje i to najviše do dvije godine starosti djeteta, uz obavezu isključenog zračnog jastuka. Kao možda najvažniju novost ovog Zakona, Fanita Kukuljica ističe da se prema njemu jedno dijete broji kao jedna osoba pa se time u automobilu smije prevoziti onoliko djece putnika za koliko je vozilo registrirano i to na način da moraju biti pravilno vezana primjereno njihovoj dobi. Ono što roditelji također moraju znati jest da se po novom Zakonu, ako automobil na stražnjem sjedalu nema ugrađene pojaseve, u njemu ne smiju prevoziti djeca mlađa od 5 godina.
– Naša Udruga ovakve akcije provodi tamo gdje ima najviše zainteresiranih, a to su osim Zadra, Karlovac, Osijek i naravno Zagreb. Trudimo se pregled sjedalica u svakom gradu obaviti najmanje dva puta godišnje, a s obzirom na veliki broj stanovnika, pa tako i zainteresiranih roditelja, u Zagrebu smo najčešće.
Rast broja zainteresiranih
U Zadru smo danas do sada pregledali oko dvadesetak autosjedalica, što je dobro, a bilježi se i mali napredak u odnosu na našu prvu akciju u Zadru, istaknula je Fanita Kukuljica, napomenuvši da su autosjedalice svih koji su došli na savjetovanje bile neispravno postavljene, a to dovoljno govori o potrebi dodatne edukacije roditelja.
– S obzirom da se sve više govori o ovom problemu te da su osim na ovaj način provedene i različite edukacije po vrtićima, roditelji su se zainteresirali, zbog čega smo ipak uočili mali, ali siguran napredak. Također je važno istaknuti kako roditelji nerijetko zlouporabljuju autosjedalice, upotrebljavajući ih na različitim mjestima i situacijama. Naime, potrebno je znati da se autosjedalica koristi isključivo za vrijeme vožnje, a dijete u njoj ne smije boraviti više od jedan sat, upozorila je Fanita Kukuljica.
S obzirom da se subotnjoj akciji prvi put priključila i policija, njihovi su djelatnici, odnosno Silvija Gulan, policijska djelatnica za prometnu preventivu, i Stipe Bašić, kontakt policajac s Poluotoka, svojim sugestijama te poznavanjem zakonskih odredbi o sigurnosti prometa na cestama također savjetovali roditelje.
Naime, autosjedalice spašavaju život i smanjuju ozbiljne ozljede djece i do 90 posto, točnije, od desetero djece koja bez sjedalice smrtno stradaju ili su hospitalizirana uslijed sudara vozila u kojem su se nalazila, čak njih do devet bi preživjelo da su bili ispravno vezani u autosjedalici. No iskustva pokazuju da u Hrvatskoj čak 94 posto dječjih autosjedalica nije ispravno korišteno.