Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Grad se priprema za rebalans

Autor: Teuta Babajko Jamičić

12.07.2009. 22:00
Grad se priprema za rebalans


I bez preporuka s državne razine, Gradskom proračunu potreban je rebalans. To sam vidio čim sam došao u Gradsku upravu. Naime, Grad Zadar ima svojih financijskih poteškoća i bez problema koji se događaju na državnoj razini. Stoga, rebalans Gradskog proračuna je neizbježan i prijeko potreban, govori gradonačenik Vrančić
Hrvatska vlada izglasala je drugi ovogodišnji rebalans proračuna kojim se predviđaju preraspodjele u državnim financijama od 2,2 milijarde kuna te dodatne uštede od 780 milijuna kuna. Kao što se i očekivalo, u ovom najnovijem rebalansu proračuna dogodili su se više kozmetički zahvati, a ne radikalni rezovi koji bi popunili proračunsku rupu od čak 14 milijardi kuna. Stoga je premijerka Jadranka Kosor poručila kako nije vrijeme za godišnje odmore te najavila novi, treći ovogodišnji rebalans proračuna za dva tjedna, kojim će se dodatno smanjiti potrošnja.
Podsjetimo, ušteda od 780 milijuna kuna dobila se prije svega na rezanju plaća i mirovina državnih dužnosnika, koje su smanjene za 5 do 10 posto, te na reprezentaciji, automobilima, materijalnim troškovima dužnosnika… Još dvije milijarde bit će preraspođene. Među njima je i novac za besplatne udžbenike od kojih se, dakle, posve odustalo, kao i od besplatnog prijevoza za učenike osnovnih i srednjih škola. Plaće i mirovine za sada se neće dirati.
Zajedno s rebalansom Državnog proračuna, s nacionalne razine, odnosno od Vlade RH, lokalnim jedinicama samouprave stigla je preporuka za smanjenje potrošnje. Takva preporuka jedinicama lokalne samouprave, kao i Vladi RH, značit će smo jedno, a to je rebalans proračuna. Što se tiče Grada Zadra, kako nam je potvrdio gradonačelnik dr. Zvonimir Vrančić, također će se ići na rebalans proračuna, kojim će se dodatno smanjiti potrošnja. Rebalans Gradskog proračuna, najavljuje dr. Vrančić, bit će donesen do rujna ove godine.
– I bez preporuka s državne razine, Gradskom proračunu potreban je rebalans. To sam vidio čim sam došao u Gradsku upravu. Naime, Grad Zadar ima svojih financijskih poteškoća i bez problema koji se događaju na državnoj razini. Stoga, rebalans Gradskog proračuna je neizbježan i prijeko potreban, govori gradonačenik dr. Vrančić, dodajući da su ovih dana u Gradu Zadru započele pripreme za rebalans proračuna.
Prema riječima dr. Vrančića, situacija u kojoj se nalazi Grad Zadar zahtijeva rebalans proračuna kojim će se smanjiti potrošnja. Pripreme za rebalans proračuna su već počele, no kakve preraspodjele i uštede isti predviđa, dr. Vrančić za sad još nije želio govoriti. Iako detalji najavljenog rebalansa Gradskog proračuna za sada ostaju nepoznanica, evidentno je, što je potvrdio i sam gradonačelnik Vrančić, da Grad Zadar ima velika dugovanja za koja će gradski čelnici tijekom ljetnih mjeseci pokušati pronaći rješenje.