Magdalena Nekić i Frane Tokić čuvat će grad na biciklima

Slika korisnika admin
policija_biciklisti
Josip PEDIŠIĆ
Mladi se dvojac u ovu postrojbu prijavio dobrovoljno, a prethodno su oboje bili djelatnici interventne policije

Nakon što se kroz protekle četiri turističke sezone pokazala opravdanom u više slučajeva, zadarska je Policijska uprava i ove godine nastavila s provođenjem projekta organiziranja policijske biciklističke ophodnje na području grada Zadra.

Stoga su predstavili svoje ovogodišnje nove snage na biciklima, koje će patrolirati zadarskim ulicama i brinuti o očuvanju reda i mira. Riječ je o policajcima-biciklistima, Magdaleni Nekić (21) i Frani Tokiću (22).

Mladi se dvojac u ovu postrojbu prijavio dobrovoljno, a prethodno su oboje bili djelatnici interventne policije, gdje su stekli sve preduvjete za obavljanje novih zadataka u policijskoj biciklističkoj patroli.

Naime, iako su opremljeni za ljetne vremenske uvjete, vožnja bicikla iziskuje veliki fizički napor i izdržljivost u ovim vrućim vremenima.

Predstavljajući mlade kolege, Sandra Poljak Jurinčić, glasnogovornica PU zadarske kazala je kako će njihov rad biti ograničen na područje grada Zadr, kao i biti orijentiran ponajviše na turistički kriminalitet.

- Policajci biciklisti također rade na prevenciji različitih kaznenih djela, zloporabe opojnih droga, prekršaja u prometu te ako je potrebno, interveniraju i u prometnim gužvama i ostalim temeljnim policijskim poslovima. Poznato je da se osobe sklone vršenju kriminalnih aktivnosti često odlučuju za počinjenje kaznenih djela baš u zonama gdje je pristup policijskom vozilu nepristupačan te se pouzdaju u svoju brzinu. Upravo u takvim situacijama policajac na biciklu je u prednosti. Naime, ključan faktor kod ovog načina policijskog djelovanja je iznenađenje, nevidljivost i nečujnost te brzina dolaska na mjesto događaja, tako da kriminalac nema dovoljno vremena uništiti moguće dokaze. Isto tako, kod bijega kriminalca s mjesta događaja policajac na biciklu je u prednosti čak kada je riječ i o pješačkim zonama - pojasnila je Poljak Jurinčić te dodala kako su u PU zadarskoj potaknuti učinkovitošću policajaca na biciklima pronašli sredstva za nabavku odjeće za hladnije razdoblje te će oni ubuduće vremensko razdoblje djelovanja proširiti i na razdoblje jesen-zima-proljeće.

Inače, osim PU zadarske koja je na području Republike Hrvatske prva oformila biciklističku ophodnju u gradu Zadru i Biogradu, ovaj model su preslikale i PU varaždinska i koprivničko-srijemska.

Osim već postignutih rezultata i ciljeva, kako je kazala Poljak Jurinčić, PU u svom operativnom sastavu planira oformiti i biciklističku jedinicu.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno