Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Bivši tajnik pokojnog nadbiskupa Prenđe napušta Crkvu zbog daljnjeg školovanja

Autor: Velimir Brkić

12.07.2010. 22:00
Bivši tajnik pokojnog nadbiskupa Prenđe napušta Crkvu zbog daljnjeg školovanja

Foto: Velimir BRKIĆ



Novi zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić nakon što je prije nešto više od mjesec dana razriješio svećeničke dužnosti Bibinjca Pavla Šindiju, župnika Zemunika, našao se pred još jednim razrješenjem, mladog svećenika don Josipa Vulete
Žitelje Gorice, Raštana Gornjih, Raštana Donjih i Glavice uznemirila je vijest o najavi o izlasku iz crkvene službe svećenika don Josipa Vulete, župnika Gorice i Raštana. Sasvim iznenadnu i neočekivanu vijest o “povratku u svjetovni život” 29-godišnji don Josip obznanio je vjerničkom puku tijekom nedjeljnih misa s oltara crkve Sv. Ivana Krstitelja u Raštanima Donjim i istoimene crkve u Gorici.
Novi zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić nakon što je prije nešto više od mjesec dana razriješio svećeničke dužnosti Bibinjca Pavla Šindiju, župnika Zemunika, našao se pred još jednim razrješenjem, razrješenjem mladog svećenika don Josipa Vuleta.
– Nakon što se ispričao svima kojima se možda u dvije godine službovanja u ovoj župi zamjerio i zatražio oprost, naš omiljeni župnik rekao je da prestanak službe traži isključivo zbog daljnjeg školovanja, odlaska na fakultet, te da ako zatreba za pogrebni obred obavijestimo don Borisa Pedića, župnika Škabrnje i Nadina, tužnim glasom prepričava nedjeljni šokantni događaj Nediljko Mikulić, sakristan župne crkve Sv. Ivana Krstitelja u Gorici.
U župnikovoj kući jučer poslijepodne nismo zatekli don Josipa za koga u Gorici, Raštanima i Glavici svi sugovornici govore u superlativima. U dvije godine službovanja, između ostalog, njegovom inicijativom svake mlade, prve nedjelje u mjesecu u zajedništvu s nepreglednim vjerničkim mnoštvom predvodi križni put od podnožja brda Vrčevo u Glavici do vrha brda, do kamene kapelice BDM od Krunice (Gospa od Ružarija) na 236 metara nadmorske visine. Kapelicu je blagoslovio don Josip Vuleta, a podignuta je prije godinu dana u povodu prve obljetnice sedmodnevnog hodočašća jedanaestorice odvažnih i hrabrih iz ovog kraja s Gospinim kipom od svetišta u Međugorju do Glavice dugog 280 kilometara.
Prije mjesec dana na mjesnom groblju pored župne crkve Sv. Ivana Krstitelja, zajedničke crkve i groblja za Goricu, Raštane Gornje i Glavicu, blagoslovio je mrtvačnicu vrijednu oko 1,5 milijuna kuna. Posljednjih mjeseci u Gorici je uređivao župnu kuću s okolišem.
Don Josipa Vuletu iz Ražanca u matičnoj župnoj crkvi Gospe od Ružarija zadarski nadbiskup mons. Ivan Prenđa, 3. prosinca 2005. godine zaredio ga je za đakona. Šest mjeseci potom u zadarskoj katedrali Svete Stošije, Josip Vuleta primio je svećeničko ređenje po rukama mons. Prenđe. Nedugo potom don Josip Vuleta razriješen je službe nadbiskupova tajnika i imenovan odgojiteljem u Nadbiskupskom sjemeništu “Zmajević” u Zadru. Župnikom Gorice, Raštana Gornjih i Raštanih Gornjih postaje 2008. godine.
 


70-ih godina otišlo 12 svećenika


Početkom 70-ih godina prošlog stoljeća, crkvenu odjeću je skinulo 12 svećenika i 15-ak studenata Teološkog fakulteta. Neki od njih su poslije ostvarili vrlo uspješne profesionalne karijere. U poznatom “zadarskom slučaju”, kako ga i danas pamte u crkvenim krugovima, najpoznatiji među njima su Miljenko Žagar, jedan od osnivača HDZ-a i hrvatski veleposlanik u Sloveniji (1992.-1996.) i nekadašnji ravnatelj Školske knjige. Među zadarskom dvanaestoricom iz 1971. godine, bili su i Josip Stipanov, dugogodišnji ravnatelj Nacionalne i sveučilišne knjižnice te Josip Kolanović, bivši ravnatelj Hrvatskog državnog arhiva, kao i Josip Balabanić, poznati ravnatelj Hrvatskog prirodoslovnog muzeja. Među njima je bio i Ivan Mustać, nekadašnji ravnatelj Državnog arhiva u Dubrovniku.