Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Hoteli i nautika u plusu, privatni smještaj u minusu

Autor: Ivana Burica

12.07.2010. 22:00
Hoteli i nautika u plusu, privatni smještaj u minusu


Iz onoga što sam doznao kroz razgovore s privatnim iznajmljivačima na području Dikla, mogu zaključiti da booking ove godine definitivno slabije ide nego lani u ovo vrijeme. Prošlih su godina svi apartmani već u svibnju bili puni, a sad i u srpnju ima slobodnih mjesta, kazao je Danijel Ćoza iz hotela Mediteran
Drugi srpanjski vikend na zadarskom području je što se broja dolazaka turista tiče bio dobar. No, ipak, nikako se ne može reći da je bio i udaran.
Ukratko, hoteli, barem oni s kojima smo tijekom jučerašnjeg jutra uspjeli stupiti u kontakt, profitirali su te ostvarili čak i nešto bolje rezultate nego u istom prošlogodišnjem vikendu.
No, prema neslužbenim informacijama koje smo dobili od nekih privatnih iznajmljivača, kao i iz hotelskih kuća koje također imaju dobar uvid u opća kretanja na lokalnom turističkom tržištu, privatni iznajmljivači u lošijoj su poziciji nego u isto vrijeme lani.
– Iz onoga što sam doznao kroz razgovore s privatnim iznajmljivačima na području Dikla, mogu zaključiti da booking ove godine definitivno slabije ide nego lani u ovo vrijeme. Prošlih su godina svi apartmani već u svibnju bili puni, a sad i u srpnju ima slobodnih mjesta, kazao je Danijel Ćoza iz hotela Mediteran.
Da privatnim iznajmljivačima u Zadru trenutačno ne ide najbolje, potvrdila je i šefica recepcije u hotelu Kolovare Vedrana Andrijašević Melada.
– I ja imam saznanja da u privatnom smještaju ima dosta slobodnih mjesta te će popunjenost kod njih biti dobra od kraja srpnja do 16. kolovoza. Situacija, svakako, jest nepovoljnija negoli je bila ranijih godina, a to tumačim kao posljedicu recesije. Apartmanski gosti obično su slabijih mogućnosti nego hotelski pa je vjerojatno dio njih ove godine odlučio uštedjeti odričući se putovanja za vrijeme godišnjih odmora, kazala je Andrijašević Melada koja ističe da je u hotelu Kolovare situacija upravo suprotna.
– Mi smo ovog vikenda imali čak 14 posto dolazaka više nego u drugom srpanjskom vikendu lani. Može se reći da je srpanj obećavajući mjesec i računamo da bismo ga mogli završiti sa 20 posto boljim rezultatima nego lani, kazala je Andrijašević Melada, dodavši da u nacionalnoj strukturi gostiju ovog hotela dominiraju Francuzi i Španjolci.
U hotelu Mediteran, u kojemu tijekom godine odsjedaju poslovni ljudi, a ljeti im se pridruže i turisti, početak srpnja je prema riječima Danijela Ćoze osjetno slabiji od lanjskog.
Tijekom vikenda iza nas popunjenost ovog hotela kapaciteta šezdesetak ležajeva bila je na razini od 80 posto.
Dobre vijesti stižu iz hotela Pinija u Petrčanima koji je ovaj, kao uostalom i prvi srpanjski vikend bio potpuno pun.
Kako nas je informirala direktorica prodaje hotela Pinija Branka Martinec, hotel će biti pun cijeli srpanj. U nacionalnoj strukturi gostiju dominiraju Slovaci, slijede Slovenci, Austrijanci, Hrvati pa Nijemci.
Gosti Garden Festivala smještaj ipak nisu našli u ovom petrčanskom hotelu. Riječ je, naime, o mlađoj klijenteli koja preferira jeftiniji smještaj u privatnim apartmanima.
 


U Zadru čak 5,5 posto više stranih jahti


Od početka godine do 10. srpnja 2010. lučke kapetanije i ispostave izdale su 21.783 vinjeta za strane brodice i jahte, što je za 0,5 posto više nego u istom razdoblju prošle godine.
Najviše vinjeta izdala je Lučka kapetanija Pula (7246), zatim slijedi Rijeka (5395), a najmanje Ploče (47).
Najveći porast izdanih vinjeta (5,5 posto) bilježi Lučka kapetanija Zadar u kojoj je od početka godine do 10. srpnja izdano 3.256 vinjeta.
Najveći porast od 13 posto bilježi izdavanje vinjeta stranim jahtama koje su i prošle godine bile u Republici Hrvatskoj, što znači da je riječ o našim stalnim gostima, dok je ukupan broj uplovljenja stranih jahti veći za 7,14 posto.
Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture koristi priliku da upozori nautičare da se strogo pridržavaju pravila sigurnosti plovidbe, posebice zabrane glisiranja na udaljenosti manjoj od 300 metara od obale te da slušaju upozorenja za plovidbu i vremensku prognozu na propisanim VHF kanalima.
U slučaju da im treba pomoć nautičari se mogu od 0-24 javiti Nacionalnoj središnjici za traganje i spašavanje na moru na besplatnom telefonu 9155.