Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Temeljno pitanje ilustriranja je pitanje interpretacije

Autor: Ante Rogić

12.07.2010. 22:00
Temeljno pitanje ilustriranja je pitanje interpretacije

Foto: Ivan JAMIČIĆ



U ulaznom dijelu Gradske knjižnice Zadar jučer je otvorena izložba “Ilustrirana poezija za djecu”. O izložbi su govorili Ranka Javor i Kašmir Huseinović, a otvorio ju je mr. sc. Ivan Pehar, ravnatelj Gradske knjižnice Zadar.
– Drago mi je da se u našim lijepim dalmatinskim gradovima u ovo ljetno vrijeme održavaju izložbe. Upravo ovakva izložba treba pokazati što je to knjižnica i što može. Ovdje imamo bogati izbor pjesama izabranih iz brojnih knjiga, koje je stručni tim iz munchenske knjižnice pomno odabrao. Izložba je pokazala kako je temeljno pitanje ilustriranja pitanje interpretacije. Ovdje imamo jedinstvo pjesme i slike, kazala je Ranka Javor napomenuvši kako je pjesma često igra, a ilustracija često uzima elemente dizajna.
– Ova izložba nam može pokazati kako se riječi prevode u sliku i obrnuto, kakav je suživot slike i riječi, istaknula je Javor.
U predgovoru za izložbu Ranka Javor piše kako je ilustrirati poeziju za svakog umjetnika poseban izazov. “Poezija je čudesna i višeznačna, stvara ugođaje, izaziva emocije, budi asocijacije, tumači život. Igra se riječima, ritmovima smislom. Svatko je doživljava i tumači na vlastiti način. Zbog svega toga veliku slobodu daje ilustratoru, kao i svakom čitatelju književnog djela.
Iako ilustracija interpretira književni tekst, često pruža više od teksta, stvara vlastite svjetove. Pjesma je slika, a slika je pjesma, poezija i ilustracija često su jednako snažne u izrazu.”, piše Ranka Javor.
Izložba, koja tekstom i ilustracijom prikazuje poeziju u književnosti za djecu i mlade na 40 jezika, predstavljena je i na Međunarodnom dječjem festivalu u Šibeniku. Dio je međunarodnog projekta koji promiče književnost za djecu i mlade u suradnji s Internationale Jugendbibliothek Muenchen. Hrvatska je prva zemlja u kojoj se prikazuje ova izložba sastavljena od 55 izložaka sa 133 ilustrirane pjesme raznih svjetskih autora.
Izložbu su organizirali Internationale Jugendbibliothek Muenchen, Kašmir promet d.o.o. Zagreb i Gradska knjižnica Zadar, a ostaje otvorena do 24 srpnja.