Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Učenici su najjeftinija pomoćna radna snaga

Autor: Elza Radulić-Toman

12.07.2010. 22:00
Učenici su najjeftinija pomoćna radna snaga

Foto: Vedran SITNICA



Konzum je tražio tri učenika za poslove pranja auta, Podravka tri hostese, City Galerija za neke slične poslove, također i Zračna luka, pa restoran u Diklu i drugi. Srednjoškolci na ovakav način obavljaju uglavnom one poslove sezonskoga tipa, u turizmu, trgovini, ugostiteljstvu, u pomorskom prometu
Zadarski učenici srednjih škola su se i u vrijeme ovih ljetnih praznika, odnosno turističke sezone mogli zapošljavati posredstvom Pomorske škole, pri kojoj dugi niz godina djeluje Posredništvo za zapošljavanje učenika i studenata. Od 2002. godine, kada se počelo sa stotinjak zaposlenih, ovih dana je na posao krenulo već više od 800 učenika.
Plaća na vrijeme
Računa se da će se s učenicima sklopiti i do 2,5 tisuće ugovora o radu. Učenici svih zadarskih srednjih škola pa čak i mnogi izvan Zadra sve više su zainteresirani za ovakav ljetni rad, ali i poslodavci koji su se kroz protekle godine već naučili da im je zapošljavanje srednjoškolaca isplativije, znatno jeftinije i stalno ih traže. Svakodnevno traje potraga za pomoćnom radnom snagom, a kada smo neki dan posjetili Pomorsku školu, vidjeli smo na oglasnoj ploči niz obavijesti o potražnji za radnom snagom ove vrste, jer poslodavci i na takav neposredni način nude radna mjesta.
Uz ostalo, Konzum je tražio tri učenika za poslove pranja auta, Podravka tri hostese za prezentaciju proizvoda, Trgovinski centar, odnosno City Galerija za neke slične poslove, također i Zračna luka, pa restoran u Diklu i drugi. Srednjoškolci na ovakav način obavljaju brojne poslove, uglavnom one pomoćne sezonskoga tipa, u turizmu, trgovini, ugostiteljstvu, u pomorskom prometu, ali i poznati zadarski “bobiji” su se zaposlili preko Pomorske škole. Isplati se ovako zapošljavati i poslodavcima koji, što je zanimljivo u današnjim hrvatskim specifičnostima poslovanja, uopće ne kasne u isplatama! Naime, poslodavci na ovakav način plaćaju najmanje poreza i doprinosa, što im je znatno isplativije nego da primaju “odraslu” radnu snagu. Učenici pak na vrijeme dobivaju svoju zaradu, koja nije u većini slučajeva ni tako mala, s obzirom na opće siromaštvo u zemlji. Mnogi tako zarade džeparac, a neki i za nabavku školskih knjiga i zimske odjeće, drugi za provode, za maturalna putovanja i slične potrebe. Većini, naime, u današnjim prilikama roditelji teško mogu osigurati novac za takve potrebe.
Ravnatelj Pomorske škole Svetko Perković napominje da se radi isključivo o radu u vrijeme školskih praznika, ni dana više. Kako nova školska godine počinje 6. rujna, do toga dana se može raditi na ovaka način.
Ispunjavanje uvjeta
Osim toga, ističe ovaj ravnatelj koji se jedini znao “ubaciti” u osnivanje ovoga instituta kada ga je Vlada RH omogućila, da postoje i određeni uvjeti koje učenici moraju ispunjavati ako žele raditi tijekom ljeta. Moraju prvo biti redovni učenici, sami trebaju odlučiti žele li raditi, a ako su maloljetni, moraju imati dopuštenje roditelja, a mlađi od 15 godina i suglasnost inspekcije rada. Osim svega, neke poslove učenici uopće ne smiju raditi, a to su, na primjer, rad u kockarnicama, u igrama na sreću, u diskoklubovima i još nekim sličnim poslovima. Ima i brojnih poslova za koje poslodavci žele baš srednjoškolce, kao što su poslovi na modernim tehnologijama, među ostalim na računalima, jer mladi to rade znatno bolje od starijih. Poslodavci se uglavnom “ponavljaju”, već rano počinju tražiti svoje ljetne radnike, jer imaju iskustva iz prošlih sezona i to vrlo pozitivna.
Voditeljica ovoga Posredništva u zapošljavanju u Pomorskoj školi Marina Sladić podsjeća i kako se osim zarade, mladi na ovakav način uče radu i odgovornosti, onome što ih čeka kada završe školovanje. I to je najvrjedniji dobitak.