Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Zaokružiti dvogodišnji ciklus Artikulture

Autor: Nikola Markulin

12.07.2010. 22:00
Zaokružiti dvogodišnji ciklus Artikulture

Foto: Josip PEDIŠIĆ



Ova će se predstava premijerno izvesti u sklopu Zadra snova ovdje, u bivšoj kinodvorani Pobjeda u kojoj se dvije godine događao program Artikulture. Mislili smo s njom izaći na otvoreno, ali onoga trenutka kada je postalo jasno da Artikultura definitivno neće nstaviti svoj program u kinu Pobjeda, odlučili smo ju premijerno izvesti ovdje i tako zaokružiti dvogodišnji ciklus Artikulture, kazao je Juraj Aras
 U bivšem kinu Pobjeda predstavljena je nova predstava „Mjesto gdje nismo bili” koja će se pretpremijerno igrati 31. srpnja u Obrovcu, a premijerno 7. kolovoza u Zadru. Iza predstave stoje Teatro VeRRdi u koprodukciji s Obrovačkim kulturnim ljetom, a u suradnji sa Slovenskim mladinskim gledališčem, Kazalištem lutaka Zadar, HNK Zadar i Zadrom snova. Riječ je o međunarodnom kazališnom projektu koji predstavlja krunu dvogodišnjeg projekta „Artikultura” u kinu Pobjeda i otvara novu stranicu suradnji i koprodukcija na međunarodnoj razini kao izraz kontinuiteta koji se razvija i raste na dobrobit zadarske, mediteranske i hrvatske kazališne umjetnosti.
Na jučerašnjoj medijskoj konferenciji predstavu i projekt „Mjesto gdje nismo bili” su predstavljali Juraj Aras iz Teatra Verrdi, Nenad Pepić iz udruge Obrovačko kulturno ljeto, Natalija Majnolović, redateljica predstave, te Dario Varga i Uroš Maček glumci Slovenskog mladinskog gledališča i glumci u ovoj predstavi.
– Ova će se predstava premijerno izvesti u sklopu Zadra snova ovdje, u bivšoj kinodvorani Pobjeda u kojoj se dvije godine događao program Artikulture. Mislili smo s njom izaći na otvoreno, ali onoga trenutka kada je postalo jasno da Artikultura definitivno neće nstaviti svoj program u kinu Pobjeda, odlučili smo ju premijerno izvesti ovdje i tako zaokružiti dvogodišnji ciklus Artikulture. Ideja o ovom projektu nastala je za vrijeme održavanja festivala Zadar snova na kojem je nastupala redateljica Natalija Majnolović sa svojom predstavom „Vodoinstalater”. Tada smo se odlučili za ovakav oblik suradnje, nešto slično ljetnim ansamblima, kazao je o projektu Juraj Aras.
U predstavi igraju: Dario Varga i Uroš Maček (Slovensko mladinsko gledališče), Zrinka Kušević i Dean Krivačić (Teatar &td.), Igor Hamer (Teatar Exit), Sanja Zalović i Juraj Aras (Kazalište lutaka Zadar), Paola Slavica (HNK Zadar, Lutkarska Akademija – Osijek), Jelena Karoglan, Martina Rajzl, Ana Kolega, Ivana Jenjić, Miro Pucar, Milan Miočić Stošić (članovi Teatra VeRRdi – Zadar). Glazbu za predstavu je izradio Gordan Tudor (Split), a scenografiju Renata Carola Gatica (Argentina)
Natalija Majnolović je istaknula kako je predstava nastala prema tekstu Žanine Mirčevske, makedonske spisateljice i dramaturginje, profesorice na AGRFT Ljubljana:
– “Mjesto gdje nisam bio” predstava je o strukturi jednog grada u kojoj dominiraju isprobani sistemi institucija pod prividnim vodstvom običnih ljudi, odabranih da bi ih narod volio, a hranjenih lažima i zalijevanih vinom kako bi struktura ostala neugrožena. Koju poziciju treba zauzeti čovjek ako želi u takvom mjestu ostati na vrhu ili barem na životu, propitujemo iz pozicija moći Gradonačelnika, ljepote njegove Supruge, čistoće njihove kćeri Jule, bezbrižne blesavosti Mjesnog Pijetla, dežurnog krivca Blatnog Vilenjaka i drugih likova iz bajke. Svi oni koji posumnjaju u poredak moći bivaju redikulizirani, te tako dobivaju novu funkciju u strukturi našeg grada. Što će se dogoditi kada laži skrivene ispod tepiha uzdrmaju postojeću strukturu saznat ćete kada pogledate predstavu.
Nenad Pepić, producent Obrovačkog kulturnog ljeta iz istoimene udruge koja je s Teatrom Verrdi koproducent predstave je kazao:
Udruga Obrovačko kulturno ljeto zajedno je s Teatrom Verrdi koproducent predstave „Mjesto gdje nismo bili”. Glumci iz Ljubljane, Zagreba i Zadra koji rade na ovoj predstavi dva će tjedna boraviti i raditi Obrovcu. Pretpremijera predstave biti će u Obrovcu 31. srpnja. Ovdje je riječ o jednom malom eksperimentu, svojevrsnoj rezidencijalnoj priči koju bi Obrovac u budućnosti možda mogao iskoristiti na način da umjetnici različitih profila dolaze i stvaraju u uvjetima doista idiličnog mira bez gužve i pritiska svojstvenih ljetnim danima, a gdje postoje svi infrastrukturni uvjeti.
Na pitanja o budućnosti projekta Artikultura, Juraj Aras i Nenad Pepić nositelji čitavog projekta su kazali kako je posve izvjesno i sukladno svim prijašnjim dogovorima da Artikultura izlazi iz prostora kina Pobjeda, a kako će se o budućnosti čitavog projekta više znati na jesen, te kako odlučujuću ulogu u njegovom eventualnom opstanku ima Grad Zadar koji bi morao pronaći adekvatan prostor za kulturnu scenu kakvu je Artikultura u dvije godine u Zadru uspjela detektirati.