Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Zatvorska kazna mu umanjena za četiri godine

Autor: Minja Gugić

12.07.2010. 22:00
Zatvorska kazna mu umanjena za četiri godine

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Riječ je o razbojstvu koje je šokiralo zadarsku javnost jer je Knežević u srpnju prije dvije godine ušao u trgovinu “Pijor” i nožem teško ozlijedio prodavačicu u predjelu grkljana, pokupio novac i pobjegao
Vrhovni sud Republike Hrvatske donio je konačnu, pravomoćnu presudu kojom je 23-godišnjem Marku Kneževiću smanjena zatvorska kazna s 12, na osam godina zbog teškog ubojstva iz koristoljublja koje je počinio u srpnju prije dvije godine kada je zbog pljačke trgovine “Pijor” prodavačici nožem prerezao grkljan.
Riječ je, podsjećamo, o slučaju koji je šokirao zadarsku javnost jer je mladić maskiran i naoružan nožem, samo nekoliko mjeseci nakon izlaska iz Kaznenog zavoda u Turopolju zbog niza razbojstava, ušao u trgovinu “Pijor”, koja se nalazi u blizini Vatrogasnog doma u Zadru i teško ozlijedio nožem u predjelu grkljana 31-godišnju prodavačicu Krajnu Krajnović koja je na sudu i svjedočila.
Knežević ju je nožem razrezao po vratu i teško ozlijedio štitnjaču, udarcem nogom slomio joj je nos, a nesretna mlada žena zadobila je i više hematoma po cijelom tijelu.
Sve se završilo sretno i bez većih posljedica, samo zahvaljujući brzoj liječničkoj intervenciji, ali je 31-godišnja prodavačica ipak nekoliko dana bila hospitalizirana na Odjelu otorinolaringologije zadarske Opće bolnice. No, posljedice pretrpljenog straha i šoka, kako je posvjedočila tijekom suđenja, osjeća i danas.
Nakon što ju je teško ozlijedio, Knežević je pokupio sav novac koji je našao u blagajni, a riječ je oko dvije tisuće kuna, i pobjegao. No, nije daleko odmaknuo jer su policajci munjevitom akcijom blokirali cijelu četvrt i ubrzo ga uhvatili, priveli u policijsku postaju na krim obradu te je potom priveden i istražnom sucu koji ga je pritvorio.
Knežević se pred sucem, kao i u policiji tijekom krim obrade branio šutnjom, međutim, policajci su ga povezali s pljačkom vještačenjem krvi i košulje koju je imao na sebi. “Krunski” dokaz da je upravo on brutalni razbojnik je snimka samog čina razbojstva i napada na prodavačicu koju je snimila nadzorna kamera u trgovini, a koja je kao dokaz bila prikazana i tijekom suđenja.
Nepravomoćnu presudu na Županijskom sudu u Zadru u studenom prošle godine, izreklo je Sudsko vijeće kojim je predsjedao sudac Boris Radman i koji je obrazlažući presudu tada naglasio kako je sumiranjem svih provedenih dokaza – iskazima svjedoka, stručnim mišljenjima saslušanih vještaka utvrđeno da je Marko Knežević imao namjeru lišiti života prodavačicu Krajnu Krajnović jer ju je ubo nožem u vrat, a samo pukom srećom nekoliko centimetara dalje od mjesta gdje se nalaze velike krvne žile.
– Ubo ju je u vitalni organ ljudskog tijela što dokazuje namjeru. Osim toga kako su i potvrdile vještakinje psihijatrijske struke, u trenutku počinjenja kaznenog djela bio je ubrojiv – obrazložio je presudu sudac Radman.
Pri odmjeravanju zatvorske kazne, Sudsko je vijeće cijenilo kao olakšavajuće okolnosti njegovu mladost, teško djetinjstvo, slabe imovinske prilike, činjenicu da je ovisnik o teškim drogama te kajanje i traženje oprosta od ozlijeđene prodavačice.
U otežavajuće okolnosti sud je uzeo u obzir njegovu dosadašnju osuđivanost i to u maloljetničkoj dobi te bezosjećajnost, surovost, brutalnost, pohlepnost i beskrupuloznost u počinjenju kaznenog djela.
Međutim, Vrhovni mu je sud visinu zatvorske kazne umanjio za četiri godine.