Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Bebić: Bit ću svjedok na suđenju Sanaderu

12.07.2011. 22:00
Bebić: Bit ću svjedok na suđenju Sanaderu


Građani nisu dužni odazvati se pozivu obrane, već isključivo USKOK-a ili suda, zbog čega u HDZ-u razmatraju kompromisnu varijantu da umjesto njih na pitanja Nobila i Polančeca odgovara odvjetnik
Predsjednik Sabora Luka Bebić potvrdio je jučer kako je dobio poziv odvjetnika Ante Nobila da bude svjedok u istrazi o slučaju navodnog mita što ga je bivši premiejr Ivo Sanader primio od mađarskog MOL-a.
– Na predviđeni termin nisam u Zagrebu pa se neću odazvati Nobilovom pozivu ali ću se svakako rado odazvati na poziv suda, bilo kao mogući svjedok optužbe, ali i obrane. Bude li sud smatrao da me treba pozvati, ja ću se rado odazvati, kazao je Bebić Dok se čeka povratak Ive Sanadera iz Austrije, Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) razmatra angažiranje odvjetnika koji bi im pravnim savjetima pomogao u vezi s USKOK-ovim istragama koje se vode protiv HDZ-ovih bivših članova.
Bjelovarski odvjetnik Vladimir Gredelj potvrdio nam je jučer da je u pregovorima s Hrvatskom demokratskom zajednicom (HDZ.
– Istina je da razgovaramo o tome. Konačna odluka hoće li biti suradnje i u kojim bi okvirima mogli surađivati, trebala bi biti donesena idućih dana, kazao nam je Gredelj.
Gredelj nije htio komentirati nagađanja u drugim medijima da se razmatra mogućnost da umjesto članova i dužnosnika HDZ-a odgovara pred odvjetnicima osumnjičenih HDZ-ovaca koji svoju obranu temelje na, recimo to tako, kolektivnoj političkoj odgovornosti.
– Ne bi bilo primjereno da to komentiram prije nego dogovorimo suradnju i njen okvir, kazao je bivši predsjednik Udruge hrvatskih sudaca.
Naime, Damir Polančec i njegov branitelj Anto Nobilo već su uputili pozive nizu HDZ-ovaca, mahom članova predsjedništva i Vlade, uključujući i premijerki Jadranki Kosor, da svjedoče u istrazi koja se protiv Polančeca, Ive Sanadera i Zsolta Hernadyja vodi zbog mita i predaje MOL-u upravljačkih prava u INA-i. Međutim, građani nisu dužni odazvati se pozivu obrane, već isključivo USKOK-a ili suda, zbog čega u HDZ-u, kako navodi Jutarnji list, razmatraju kompromisnu varijantu da umjesto njih na pitanja Nobila i Polančeca odgovara odvjetnik.
Nobila i Polančeca, međutim, nije previše briga hoće li se pozvani visoki dužnosnici HDZ-a odazvati njihovim pozivima. Riječ je naprosto o kaznenopravnom manevru kojim su bivši potpredsjednik Vlade i njegov odvjetnik osigurali da sud, kad istraga za MOL dođe u fazu suđenja, pozove visokopozicionirane HDZ-ovce na sud. Naime, ukoliko osumnjičeni u fazi istrage ne pozove svjedoke, sud ih kasnije ne poziva na ročišta, što je praksa ustanovljena već u aferi Spice.
– Naprosto nam treba temelj da možemo kasnije ići prema sudu sa zahtjevom da pozove te osobe. S druge strane, oni su pozvani kao građani, a ne osumnjičenici i ne dolazi u obzir da umjesto njih svjedoči odvjetnik, kazao nam je jučer Nobilo.
Nobilo je podsjetio i da postoje elementi zbog kojih je moguće da USKOK optuži i samu stranku kao pravnu osobu. U istrazi afere Fimi-medija, primjerice, od desetina milijuna kuna izvučenih iz državnih poduzeća, za stranačke potrebe potrošeno je preko 20.
– Dobro je što će angažirati odvjetnika, ali čini mi se da će im trebati puno više od jednog, kazao je Nobilo.
Inače, interesantno je da Vladimir Gredelj zastupa dio vlasnika zemlje na Prevlaci, oduzete za vrijeme bivšeg sistema, s kojima je premijerka Jadranka Kosor razgovarala prije tri dana i obećala im da će učiniti sve da se isprave nepravde.