Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Čakić: Postoji opasnost da budemo zakinuti za svoja prava

12.07.2011. 22:00
Čakić: Postoji opasnost da budemo zakinuti za svoja prava


Mogu oni čak i devet mjeseci boraviti tu, a samo tri ne boraviti, ali ako se jednom tjedno ne vraćaju u naselje, po novoj metodologiji se ne ubrajaju u stanovnike, upozorava Čakić
Predsjednik zadarskog SDSS-a i županijski vijećnik Veselko Čakić boji se kako bi popis stanovništva proveden ove godine mogao postati podloga temeljem koje bi pripadnici srpske nacionalne manjine mogli ostati uskraćeni za prava koja stječu temeljem udjela u stanovništvu gradova, općina i županije. Naime, prema podacima iz novog popisa stanovništva, ukupan broj stanovnika manji je od broja popisanih osoba. Ova proturječnost proizlazi iz metodologije popisa po kojoj u ukupan broj stanovnika nisu uključene osobe koje u Hrvatskoj imaju prebivalište, a u kritičnom trenutku popisa su bile odsutne duže od jedne godine ili su to namjeravale biti, pri čemu u Hrvatsku ne dolaze najmanje jednom tjedno. Prema ovoj metodologiji Zadarska županija ima 179.186 ukupno popisanih osoba, dok se kao ukupan broj stanovnika navodi 170.398. Razlika se, ističe Čakić, uglavnom odnosi na pripadnike srpske nacionalne manjine.
Odstupanje i do 30 posto
– Broj popisanih osoba veći je od broja stanovnika zato što po novoj metodologiji svi koji nisu izjavili da barem jednom tjedno dolaze u mjesto boravka nisu uvršteni u ukupan broj stanovnika, odnosno nisu prikazani kao stalni stanovnici tog naselja. Mi znamo da se to odnosi na ukupno stanovništvo, ali najviše su pogođeni Srbi povratnici. Mnogi nisu u mogućnosti tu boraviti tijekom cijele godine, bilo zato što još nemaju priključenu vodu, zato što im kuća nije do kraja opremljena, zato što nemaju grijanje ili jednostavno zato što su to stariji ljudi koji dio godine provedu s djecom. Mogu oni čak i devet mjeseci boraviti tu, a samo tri ne boraviti, ali ako se jednom tjedno ne vraćaju u naselje, po novoj metodologiji se ne ubrajaju u stanovnike. Ne mogu zamisliti da se osobe koje se, iz bilo kojeg razloga, školuju ili rade izvan mjesta boravka, vraćaju jednom tjedno. Postoji opasnost da budemo zakinuti za svoja prava, jer će po ovoj metodologiji jedan dio pripadnika srpske manjine, iako je evidentiran među popisanim stanovništvom u nekom naselju, biti ispušten iz ukupnog stanovništva. Odstupanje bi moglo biti i do 20 ili 30 posto, a u tom slučaju moglo ispasti da u ukupnom stanovništvu Zadarske županije pripadnika srpske manjine ima ispod 5%, kazao je Čakić.
Politička zastupljenost i zapošljavanje
Kada je riječ o pravu na zastupljenost u predstavničkim tijelima i izvršnoj vlasti gradova, općina i županija, metodologija popisa stanovništva provedenog 2011. ne bi, bude li se dosljedno primijenio Ustavni zakon o pravim nacionalnih manjina, trebala dovesti do smanjenja prava pripadnika nacionalnih manjina, u ovom slučaju pripadnika srpske manjine, a s obzirom na odredbu Ustavnog zakona po kojoj se “prije provođenja svakih izbora, službeni rezultati popisa stanovništva o broju pripadnika nacionalnih manjina uvećavaju ili umanjuju za onaj broj birača koji su upisani ili brisani iz popisa birača te jedinice od popisa stanovništva do posljednjega potvrđenog popisa birača”. Na lokalnim izborima 2013. će se, dakle, podaci iz popisa stanovništva korigirati prema podacima iz popisa birača kakav će biti na predstojećim parlamentarnim izborima. No, dok političku zastupljenost nacionalnih manjina korigira popis birača, ne postoji analogni mehanizam kada je riječ o primjeni odredbe Ustavnog zakona koja se odnosi na zapošljavanje pripadnika nacionalnih manjina u tijelima državne uprave, općinskih, gradskih i županijskih uprava ili u pravosuđu. Naime, obveza zapošljavanja pripadnika nacionalnih manjina u spomenutim tijelima postoji samo tamo gdje pripadnici nacionalnih manjina u stanovništvu sudjeluju s više od 5%.