Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Sve vrijedno s hrvatskog sela na jednom mjestu

12.07.2011. 22:00
Sve vrijedno s hrvatskog sela na jednom mjestu


Od tradicijskih proizvoda se može živjeti iako je prodaja lošija u posljednje dvije godine, kaže jedan od izlagača, Milivoj Petković
Raznovrsni proizvodi hrvatskih sela od jučer se mogu kupiti i na zadarskoj rivi, gdje je i ove godine otvoren sajam “Proizvodi Hrvatskog sela – Zadar 2011.”. Zainteresirani će među brojnim proizvodima rađenim prema starinskim i tradicijskim seoskim recepturama iz cijele Hrvatske zasigurno pronaći nešto za sebe.
Sajam je otvoren u sklopu pilot projekta organizacije sajmova tradicijskih proizvoda diljem Hrvatske, a provode ga tvrtka Agrarno savjetovanje d.o.o. u suradnji s Ministarstvom turizma. Ove godine je svoje proizvode izložilo više od 40 proizvođača, što je gotovo upola manje nego prethodne godine, ali na štandovima se ponovno mogu naći proizvodi poput raznovrsnih alkoholnih pića, likera, kolača, džemova, sireva, ulja i mesnih proizvoda, kao i razno ljekovito bilje i suveniri.
Upoznavanje s domaćima i turistima
Organizator Damir Kovačić istaknuo je kako je ovo najstariji sajam tradicionalnih i poljoprivrednih proizvoda u Hrvatskoj te da su ovakvim događanjima u nekoliko turističkih odredišta željeli turistima i domaćim ljudima pokazati bogatstvo ponude.
– Ovdje su izloženi tradicijski proizvodi oko 45 izlagača iz cijele Hrvatske, od čega je gotovo 30 posto iz okolice Zadra. Praktično sve vrijedno na hrvatskom selu, može se naći i ovdje. Od domaćih sireva, voćnih rakija, likera, suhomesnatih proizvoda, maslinovog ulja, smokava, džemova te tradicijskih suvenira, kazao je Kovačić ističući kako će sajam raditi još danas i sutra od 17 do 23 sata.
Ciljevi ovog pilot projekta, kako je istaknuto, su otvaranje novih turističkih tržišta i kanala distribucije za proizvođače tradicijskih proizvoda, uspostava kontakta između proizvođača, ugostitelja i trgovaca te diversifikacija turističke ponude. Očekuje se i kako će projekt pridonijeti širenje tržišta za proizvođače tradicijskih proizvoda te poboljšanju kvalitete turističkog proizvoda, a samim tim i veće zadovoljstvo kod turista.
Smokvenjaci i suhe smokve
Jedan od zanimljivijih štandova bio je onaj OPG Eugen Novaković iz Posedarja na kojem su se mogle kupiti slastice rađene od smokve i domaće maslinovo ulje, proizvodi za koje je na mnogim natjecanjima osvojio najsjajnija odličja.
– Ovim se ozbiljnije bavim dvije godine. Kući smo uvijek imali smokvenjake i suhe smokve, a nismo imali tradiciju proizvodnje za prodaju. Prepoznao sam prednosti naše zemlje, koja je odlična za masline i smokve i to sam iskoristio, za što sam osvojio brojne nagrade, kazao je Novaković dodajući kako na štandu imaju tri vrste smokvenjaka i valjuške od smokve te ekstra djevičansko maslinovo ulje koje je osvojilo i zlatnu medalju na manifestaciji Noćnjak.
Među proizvođačima alkoholnih pića posebno se ističe štand obitelji Vitas iz Trnjana u Slavoniji, koji između ostaloga proizvode vrlo kvalitetnu rakiju viljamovku s kruškama u boci, a njihova pića u suvenirskim bocama prisutna su u brojnim kvalitetnim restoranima diljem Hrvatske. Jednako tako na štandu međimurske obitelji Petković mogu se naći zanimljivi likeri i voćne rakije u stiliziranim suvenirskim bočicama.
Zdravica s kruškama
– Novi proizvod za koji kažu da graniči s umjetnosti je rakija viljamovka s tri kruške u boci. Osim toga tu imamo međimursku žganicu i tri likera od višnje, meda i oraha, kazao nam je Milivoj Petković dodajući kako se ovim počeo baviti nakon što je ostao bez posla kojim se bavio trideset godina te da se od tradicijskih proizvoda može živjeti iako je prodaja lošija u posljednje dvije godine zbog čega su i krenuli na more.
Licitarska srca, proizvod karakterističan za kontinentalnu Hrvatsku, može se uz medenjake i razne slastice poput ogromnih lizalica kupiti na štandu obrta Lola iz Siska.
– Već tri generacije moja obitelj se bavi ovim poslom. Uz proizvodnju licitara imamo i medenjake, paprenjake te ručno rađene lizalice. Sve su ovo kontinentalno hrvatski tradicijski proizvodi, kazala je Anita Obranković-Kronstein i dodala kako se licitarska srca rade od šećernog tijesta i tradicionalno su crvene boje s raznim ljubavnim porukama.
Većina proizvođača nada se kako će u ova tri dana uspjeti prezentirati i prodati proizvode, a mnogi od njih kažu i kako su došli u Zadar s ciljem da s vlasnicima restorana ili lokalnim suvenirnicama dogovore plasman svojih proizvoda.