U lipnju zaposleno 1.057 osoba

Slika korisnika admin
Ivan JAMIČIĆ
Željko Marić, pročelnik zadarske Područne službe Zavoda za zapošljavanje

Kao što to obično  biva početkom svake turističke sezone, kada se mnogim  nezaposlenim osobama ukazuje prilika za barem privremenim zaposlenjem, Hrvatski  zavod za zapošljavanje i ove  godine trenutačno bilježi manji broj osoba u svojoj evidenciji. Vjeruje se da su ove  godine tome posebno pridonijele mjere poticajnog zapošljavanja, koje je pokrenuo  HZZ, zahvaljujući čemu je i  zadarski Područni ured pokrenuo program obrazovanja  nezaposlenih usmjeren na povećanje zapošljavanja.

Poznato je da ovaj program  podrazumijevao obrazovanje  nezaposlenih s evidencije Zavoda, a u sklopu kojeg su se  nezaposleni mahom obrazovali za zanimanja potrebna upravo u turističkoj sezoni. Stoga i  zadarska podružnica  HZZ-a, koja trenutačno raspolaže s podacima za mjesec lipanj, očekivano bilježi  najveći pad broja nezaposlenih u ovoj godini.

Kako ističe Željko  Marić, pročelnik  HZZ-a Područne  službe Zadar, poznati  podaci odnose se na  kraj lipnja, a s obzirom  na to da se tendencija  zapošljavanja nastavila  i u srpnju, on vjeruje  da je broj nezaposlenih  trenutačno još manji.

- Na evidenciji Hrvatskog  zavoda za zapošljavanje Područne službe Zadar, krajem  lipnja ove godine bilo je 9.026  nezaposlenih osoba. U odnosu na stanje krajem prošlog  mjeseca to je smanjenje za  9,69 posto, dok je u odnosu na  lipanj 2010. smanjenje za 4,27  posto, kazao je Marić, istaknuvši da je, promatrajući udio  nezaposlenih po ispostavama,  evidentno da je u Zadru nezaposlenost 74 posto, u Benkovcu je 5 posto, u Biogradu  n/M 6 posto, u Obrovcu 6  posto, u Pagu 2 posto i  Gračacu 6 posto. Istaknuo je  također da je udio nezaposlenih žena u ukupnoj nezaposlenosti najmanji u ispostavi Gračac i to 41,70 posto, a najveći u Zadru, 57,19  posto.

- U odnosu na stanje krajem prošlog mjeseca u svim  ispostavama je zabilježen pad  nezaposlenosti, i to u Zadru  8,4 posto, u Benkovcu 10,86  posto, u Biogradu n/M 21,44  posto, u Obrovcu 6,8 posto, u  Pagu 25,28 posto i u Gračacu  5,9 posto. U odnosu na srpanj  2010. godine isto je zabilježen  pad nezaposlenosti i to u Zadru 11,39 posto, Benkovcu  12,69 posto, Biogradu n/M  11,39 posto, Pagu 12,22 posto  i Gračacu 4,24 posto, dok je u  Obrovcu zabilježeno povećanje nezaposlenih od 9,65  posto. Također je naglasio da  je u mjesecu lipnju novoprijavljenih bilo 550, a u istom je  razdoblju s evidencije Zavoda  brisano 1.519 nezaposlenih  osoba. Od tog se broja čak  1.057 osoba ili gotovo 70 posto zaposlilo.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno