Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Za požare na otocima odmah se dižu kanaderi

12.07.2011. 22:00
Za požare na otocima odmah se dižu kanaderi


Kad je riječ o opremi, DVD-ovi na otocima i nisu toliko dobro opremljeni, s izuzetkom Paga. Na zadarskim otocima imamo tri vatrogasna vozila – Iž ima dva vozila, a Molat jedno, dok na drugim otocima nema mogućnosti za vozila zbog uskih uličica. Za razliku od kopna, na otocima se odmah poseže za dizanjem kanadera, kaže Željko Šoša


Vatrogasci su uvijek spremni za gašenje požara  i spašavanja ljudi i imovine  ugroženih požarom i eksplozijom te pružanje tehničke pomoći u nezgodama i opasnim  situacijama. Nimalo lagan poziv, a još je teži na otocima.  Stoga su diljem Zadarske  županije organizirana brojna  dobrovoljna vatrogasna  društva u kojima djeluje tek  nekoliko profesionalaca i  brojni volonteri.
Od početka ove godine u 17  otočnih DVD-ova, koliko ih je  trenutačno na ovom području,  bilo je 49 intervencija. Profesionalci i volonteri gasili su  požare na otvorenom prostoru, privatnim objektima, a  izlazili su i na prometne nezgode. Najviše intervencija bilo je na otoku Pagu, koji ima  najbolje organizirani DVD sa  četiri zaposlena profesionalca,  dok preko ljeta ima i 12 zaposlenih, kazao nam je Željko  Šoša, županijski vatrogasni zapovjednik.
Sezonski vatrogasci
– Na otocima djeluju uglavnom volonteri. Grad Pag s obzirom na veliki prostor i proračun za vatrozaštitu godišnje  uplaćuje 500 do 600 tisuća kuna i stoga ima četiri stalno  zaposlena vatrogasca, a preko  ljeta zapošljavaju još do osam  sezonskih vatrogasaca, koje  plaćaju Grad Pag i Vlada RH.  Na ostalim zadarskim otocima  rade po dva profesionalca tijekom ljeta i jedan promatrač,  što je definirano Planom zaštite od požara Grada Zadra. U  mjestu Sali na Dugom otoku  postoji DVD, a preko ljeta  tamo imamo i državnu vatrogasnu dislokaciju. Naime, tamo bude još deset ljudi, koje  plaća Vlada RH i smješteni su  u Božavi. Timovi su sastavljeni  od DVD-ova, intervencijske  postrojbe i vatrogasaca iz unutrašnjosti, kazao je Šoša i dodao da su ove godine vatrogasci iz unutrašnjosti smješteni u Salima i Kukljici.
Svaka jedinica lokalne samouprave dužna je osigurati  vatrogasnu zaštitu, prema Ustavu RH i po Zakonu o vatrogastvu. U Zadarskoj županiji na naseljenim otocima su  DVD-ovi u Vrgadi, na Pašmanu DVD Tkon i Pašman, na  otoku Ugljanu su tri Preko,  Kukljica i Kali, na Dugom otoku je DVD Sali, dok na Pagu  postoje tri DVD-a Pag, Povljana i Kolan, zbog čega je  otok Pag najbolje pokriven.  Na otocima koji pripadaju  Gradu Zadru je šest DVD-ova  Iž, Ist, Silba, Olib, Molat i  Premuda. Sve njih financira  lokalna samouprava, a pomažu im i vatrogasna zajednica županije i grada. S obzirom na to da se vatrogasce  plaća iz proračuna općina i  gradova, neke jedinice lokalne  samouprave koje se nalaze u  financijskim poteškoćama ponekada se ne pridržavaju zakona, zbog čega se zna dogoditi da isplata “šteka”.
Financiranje i  edukacija
– To je zakonska obveza.  Raznim udrugama se može  pomoći, no oni se financiraju  iz članarine, tako da im se  mogu i ne moraju odobriti  sredstva. Svaki građanin je porezni obveznik i od svoje plaće  izdvaja sredstva, a vatrogasna  zaštita se, kao i zdravstvo i  školstvo, plaća iz tih sredstava.  Iako je ovaj zakon na snazi od  siječnja 2000. godine, neki ga  se još ne pridržavaju, kazao je  Šoša.
Na otocima je i puno teže  organizirati dobru zaštitu od  požara, a oprema često nije  dostatna. Vatrogasna vozila  mogu se koristiti samo na nekim dijelovima otoka, a ako se  dogodi neki veći požar,  najčešće se na intervenciju pozivaju kanaderi.
– Kad je riječ o opremi,  DVD-ovi na otocima i nisu  toliko dobro opremljeni, s izuzetkom Paga. Na zadarskim  otocima imamo tri vatrogasna  vozila – Iž ima dva vozila, a  Molat jedno, dok na drugim  otocima nema mogućnosti za  vozila, zbog uskih uličica.  Zbog toga smo tamo osigurali  traktore i prikolice, imaju  agregate i pumpe te mogu napraviti ono što je potrebno za  ugasiti požar u samom početku, a ako se ne sanira u prvih  15 minuta ili pola sata, zove se  pojačanje iz Zadra i iz zraka.  Za razliku od kopna kada kanader dižemo samo u slučajevima velikih požara ili kada su  zbog više požara snage raspoređene na nekoliko lokacija, na otocima se odmah poseže za dizanjem kanadera.  Tamo stanovništvo nema vatrozaštitu kao u gradu. Imamo  dva broda, jedan od Vatrogasne zajednice županije, drugi od Grada, međutim na neke  otoke trebamo putovati i sat ili  sat i pol vremena, a do tada se  može dogoditi svašta i zbog  toga zovemo kanadere, govori  Šoša.
Volonteri su dužni završiti i  tečaj kako bi mogli sudjelovati  u gašenju požara.
– Svaka JLS ima procjenu i  plan zaštite od požara koji govori koliko moraju imati dobrovoljaca, odnosno profesionalaca. Svi dobrovoljci koji su  tamo (na otocima Grada Zadra ima ih po deset, dok  općine moraju imati minimalno po 20) moraju imati liječnički pregled, završenu  obuku za vatrogasce, što znači  da moraju biti punoljetni te  opremljeni sa zaštitnom opremom da mogu djelovati kvalitetno.
Maloljetnici ne smiju  na požarište
– Vatrogasac ne smije maloljetan izlaziti na teren. Druga stvar je što mi imamo i  mlade dečke koji dolaze pomagati. Pag ima najjaču mladež, koja predstavlja Zadarsku županiju na svim natjecanjima. Sjećam se da je prije  dvije godine na požaru koji je  prijetio kampu ‘Šimuni’ došlo  stotine mladih od 16 do 20  godina. Što sam ja trebao gledati osobne karte? Oni su spasili kamp da ne izgori, ali u  pravilu maloljetnik ne smije  izaći na požar. Pravilnikom je  definirano da maloljetnik ne  smije izići na ispit za dobrovoljnog vatrogasca, a samim  tim ne može sudjelovati u  gašenju, govori Šoša.
Obuku dobrovoljaca u JVP  Zadar vode dozapovjednik  Boris Jović i tajnik VZZŽ Boris Ivon. Obuka se provodi u  prostorima JVP Zadar, gdje se  može kvalitetno odraditi i  praktična nastava.
– Pravilnik o osposobljavanju vatrogasnih kadrova propisao je program koji dobrovoljci moraju proći. Oni prolaze ono najosnovnije što vatrogasci rade, od same teorije  pa do upoznavanja s vatrogasnim spravama i opremom,  načinom korištenja te opreme  i tehničkom službom koja se  sastoji od intervencija koje ne  spadaju u gašenje – poput  spašavanja iz liftova, otvaranja  stanova i prometnih nezgoda.  Sve to prolaze na našem poligonu sa spravama i opremom  koju posjeduje naša postrojba,  a jedan dio prolazi se na tornju. Nakon toga prolaze komisijski ispit i dobiju uvjerenje, a uz druge preduvjete –  liječničko uvjerenje i kompletnu opremu za gašenje, mogu  sudjelovati u gašenju, kazao je  Jović.
Prema svemu sudeći, volonteri i profesionalci u  DVD-ovima na otocima i ovu  sezonu dočekuju spremni.