Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Zastupnici se poimenično izjašnjavali o umjetnoj oplodnji

12.07.2012. 22:00
Zastupnici se poimenično izjašnjavali o umjetnoj oplodnji


Zakon je podržalo 88 zastupnika vladajuće koalicije, Hrvatskih laburista i nacionalnih manjina, protiv je bilo 45 zastupnika HDZ-a i HDSSB-a, a dva su zastupnika bila suzdržana


Sabor je danas nakon kraće rasprave izglasao novi Zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji (MPO). Na zahtjev HDZ-a i HDSSB-a glasovanje je bilo poimenično, za je bilo 88 zastupnika vladajuće koalicije, Hrvatskih laburista, SDSS-a i nacionalnih manjina, a protiv 45 zastupnika HDZ-a i HDSSB-a. Dva su zastupnika bila suzdržana. Darko Milinović (HDZ) rekao je da se ne protivi MPO-u, ali je protiv toga da na njega ima pravo žena bez muškog partnera.
Čujte Svetog Oca!
– Moglo bi se dogoditi da to pravo ostvari i žena koja promijeni spol čime se krši pravo djeteta da odrasta uz oca, rekao je Milinović. Dodao je da se HDZ protivi zamrzavanju zametaka, te optužio vladajuće da nemaju “hrabrosti reći što s tim živim bićima nakon pet godina”.
– Niste htjeli čuti papinskog nuncija koji je prenio mišljenje Svetoga Oca. Svetoj Stolici dugujemo barem toliko da čujemo mišljenje Svetoga Oca koji je možda želio poručiti ono što je rekao Ciceron – neka vaše čežnje vodi razum. Nadam se da vaša čežnja nije da pustite ljudska bića da umru, rekao je Milinović. Dinko Burić (HDSSB) predložio je da Zakon ide u treće čitanje kako bi se pokušao postići kompromis, a Igor Dragovan (SDP) naglasio da djeca začeta postupcima MPO-a nisu ljudi drugog reda.
Sabor je imenovao Domagoja Novokmeta, dosadašnjeg HTV-ovog urednika redakcije mozaičnih emisija, vršiteljem dužnosti glavnog ravnatelja HRT-a. Za tu je odluku ruke podiglo 88 zastupnika, 23 je bilo protiv, a šestoro su bili suzdržani. Mandat mu može trajati najdulje šest mjeseci nakon čega bi trebao biti imenovan novi glavni ravnatelj.
“Dijete televizije”
Predsjednik Odbora za medije Branko Vukšić (Hrvatski laburisti) nahvalio je Novokmeta rekavši da je riječ o “mladom čovjeku”, “djetetu televizije”, te o “kreativnoj i ideološki neopterećenoj osobi” koja je na HTV-u već 18 godina od kojih je deset radila na uredničkim poslovima. Glasovanju je prethodila kraća rasprava tijekom koje je Jasen Mesić (HDZ) zamjerio vladajućoj većini da ne poštuje načela političkog konsenzusa i zakonitosti.
– Samo tako i možete pokušati uvjeriti javnost da intencija zakona nije to da vladajuća koalicija ima potpunu političku kontrolu nad HRT-om, rekao je Mesić pozvavši na odgodu imenovanja kako bi se pokušao pronaći konsenzus. Dinko Burić (HDSSB) rekao je da Kukuriku koalicija želi postići političku kontrolu nad HRT-om, ali da to nije ništa novo jer je to isto radio i HDZ. S njima se nije složio Jozo Radoš (HNS) koji je ustvrdio da je “zakon u potpunosti u skladu s najvišim demokratskim standardima i na razini kakvu imaju javne televizije u Europi”.
Imenovanja
Sabor je imenovao Relju Martića novim zamjenikom guvernera HNB-a, dok su viceguverneri postali Tomislav Presečan, Damir Odak i Vedrana Šošić. U Savjet HNB-a su kao vanjski članovi imenovani Boris Cota, Vlado Leko, Branimir Lokin, Željko Lovrinčević, Silvije Orsag, Jure Šimonović, Sandra Švaljek i Mladen Vedriš. Novi predsjednik Upravnog vijeća Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) postao je Tomislav Jureković. a razriješio dosadašnjeg predsjednika Danijela Žambokija. Za članicu Upravnog vijeća imenovana je Lidija Hočurščak. Sabor je izglasao i Zakon o kriterijima za sudjelovanje u tripartitnim tijelima i reprezentativnosti za kolektivno pregovaranje kojim se među ostalim ukida i neograničeno trajanje kolektivnih ugovora.