Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Kao gimnazijalka sakrila se u Aeroklubu i – ostala!

Autor: Hana Radulić

12.07.2013. 22:00
Kao gimnazijalka sakrila se u Aeroklubu i – ostala!


Puntamičanka Bjanka Pavin, zaljubljenica u sportsko padobranstvo i dugogodišnja međunarodna sutkinja u ovome sportu, odnedavno je i predsjednica zadarskoga Aerokluba, kao jedina žena na toj funkciji u Hrvatskoj. Bjanka je cijeli svoj život posvetila padobranstvu, koje je njena velika ljubav još od gimnazijskih dana, a kao što to često biva u životu, u ovaj sport dovela ju je igra slučaja.
U padobranstvo zbog fizike
– Išla sam tada u drugi razred gimnazije i s jednom prijateljicom pobjegla sam sa sata fizike. Ali u gradu smo naišle na profesora, pa smo se od njega pokušale sakriti u ondašnje prostorije Aerokluba koje su se tada nalazile pored crkve cvetog Petra i Andrije Starog, prisjeća se Bjanka srednjoškolske dogodovštine kad ih je profesor “ulovio” u markiranju, a one mu slagale da su se u Aeroklub došle – upisati.
– I tako sam se, doista upisala u zadarski Aeroklub, inače jedan od najstarijih zadarskih sportskih klubova. Najprije sam prošla liječnički pregled i teorijsku obuku, a onda i fizičke pripreme u Sinju, govori Bjanka.
Njen prvi skok dogodio se 3. srpnja 1969. godine kad je imala nepunih osamnaest godina, zbog čega je trebala dozvolu roditelja. Bio je to tzv. skok za upoznavanje, izveden s visine od 800 metara iz aviona tipa Kurir, lista Bjanka već požutjelu padobransku knjižicu u kojoj su zapisani svi njeni skokovi, a bilo ih je 365, koliko i dana u godini.
Tek na petom skoku, kad se vježbalo otvaranje rezervnog padobrana osjetila je, priznaje, strah i nije ga otvorila, što je instruktor i zapisao u knjižicu.
– Pomislila sam da će se rezervni padobran, kad ga otvorim, podvući pod glavni i nisam obavila zadatak. Ali već na sljedećem skoku slijedila sam sve upute. Uvijek sam poštovala sva pravila padobranstva, a školskog primjera s obuke prisjetila sam se i u najkritičnijem trenutku svoje padobranske karijere, kaže Bjanka Pavin i prisjeća se događaja iz 1972. godine u Zadru kad je u zadnji čas otvorila rezervni padobran.
Rezervu otvorila u zadnji tren
– Bio je to skok s tisuću metara. Glavni padobran je izišao iz ranca, ali nije se napunio zrakom nego je ostao priljubljen. Napravila sam tada pogrešku i nastojala otvoriti rezervu umjesto da sam se okrenula na bok i prodrmala rukama konope kako bi se glavni padobran napunio zrakom. Ali za to je trebalo imati snage u rukama, što ja nisam imala, iako mi je instruktor često govorio da vježbam podizanje tijela rukama da ih ojačam jer će mi jednom zatrebati. Izgubila sam stabilnost i počela padati u kovitu. Sjetila sam se tada da trebam raširiti i skupiti ruke da izađem iz kovita, što mi je uspjelo. Na 200 metara sam otvorila rezervu, a onda se otvorio i glavni padobran, govori Bjanka o upozoravajućem iskustvu koje joj ipak nije umanjilo užitak skakanja. Inače, najniža predviđena visina za otvaranje padobrana je 700 metara.
– Za sve nezgode u sportskom padobranstvu gotovo uvijek je kriv čovjek odnosno nedisciplina, a rijetko tehnika. Svoj padobran sam uvijek sama pakirala, iznosi zlatno pravilo od kojeg je samo jednom odstupila i požalila. Na jednom od republičkih prvenstava uslužni kolega se uvrijedio kad je odbila da joj spakira padobran, pa je pristala. No u zraku je shvatila da je pogriješila što mu je prepustila pakiranje svog padobrana, jer je kupola bila složena naopako, zbog čega je ostala bez mogućnosti upravljanja, ali je ipak sretno doskočila.
Ili posao ili skakanje
Bjanka Pavin je skakala do 1975. godine kad se morala odlučiti između padobranstva i posla, pri čemu joj je majka odluku “olakšala” ultimatumom – ili posao ili skakanje.
Ipak, i nadalje je ostala vezana uz ovu sportsku djelatnost. Počela se baviti suđenjem, najprije je dobila dozvolu saveznog suca, a 1990. godine postala je međunarodni sudac u skokovima na cilj i figurativnim skokovima koji tvore klasične discipline.
Radni vijek provela je u turizmu, i danas kad je u mirovini, uz međunarodna suđenja u sportskom padobranstvu, volonterski se prihvatila i dužnosti predsjednice Aerokluba Zadar u kojem je predana i aktivna članica od srednjoškolskih dana.