Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Mavra: Jako smo razočarani, očekivali smo medalju

Autor: Roman Morović

12.07.2013. 22:00
Mavra: Jako smo razočarani, očekivali smo medalju

Foto: Fabio ŠIMIĆEV



U svim najavama uoči Svjetskog prvenstva za košarkaše do 19 godina Hrvatska reprezentacija slovila je kao jedan od glavnih kandidata za medalju. Brončanu, srebrnu, a možda i zlatnu, iako je svima bilo jasno da su Amerikanci dominantni, što se kasnije i potvrdilo. Hrvatska je, pak, završila na razočaravajućem osmom mjestu. Nakon poraza u četvrtfinalu od Srbije, u razigravanju od petog do osmog mjesta izgubila je i od Španjolske i Kine te je poslije omjera 5-1 u fazi po skupinama, natjecanje zaključila s tri poraza.
– Jako smo razočarani, jer smo do sada naviknuli samo na najveće uspjehe i teško je podnijeti ovakav neuspjeh. Nakon poraza od Srbije, posljednje dvije utakmice nisu bile ni toliko bitne. Biti peti ili osmi ne mijenja mnogo, jer smo u Prag išli po medalju – kaže Dominik Mavra, jedini Zadranin u reprezentaciji, koji se prethodna dva puta s velikih natjecanja (kadetsko i juniorsko EP) kući vraćao sa zlatnim medaljama.
Hrvatska je u četvrtfinalu izbjegla najgorega mogućeg protivnika, SAD, ali je dobila drugog najnepoželjnijeg, Srbiju. I to tako što je u svojoj skupini drugog kruga završila na trećem mjestu, jer je u krugu momčadi s istim omjerom (5-1 kao Litva i Španjolska) imala najslabiju međusobnu koš razliku.
– U tom trokutu nismo imali baš ni sreće, ali treba biti realan i priznati da smo igrali loše. Španjolci su objektivno slabija momčad od nas, a pobijedili su nas. U završnici te utakmice nismo razmišljali o koš razlici. Kada smo vidjeli da je gotovo, krenuli smo s nekakvim napucavanjem, a to je rezultiralo još većom razlikom do konačnih -10. Protiv Litve smo imali +25, i nedopustivo je da smo na kraju jedva izvukli pobjedu i to tricom u zadnjim sekundama.
Iako je konačni rezultat četvrtfinala bio 73:66 za Srbiju, Hrvatska zapravo nije imala pravu priliku. Nije ju ni zaslužila. Izgubila je od momčadi koja je igrala bolje i na kraju uzela srebro, te je jedina koliko toliko parirala nadmoćnim Amerikancima.
– Nakon utakmice sa Srbijom bili smo pod velikim šokom. Sat-dva nitko nije progovorio ni riječi i teško se dan kasnije bilo vratiti. Odluka trenera i saveza je bila da se odmara neke igrače. Oni koji su igrali ušli su s manjkom motiva i porazi su bili logičan slijed toga – kaže Mavra, koji je posljednja dva susreta odgledao s klupe.
Osmim mjestom na SP-u završila je sezona mladog Zadranina, koju će sasvim sigurno htjeti što prije zaboraviti. Promijenio je čak tri kluba, belgijski Pepinster, Zagreb i Split, a krajem sezone trenirao je sa Zadrom na Višnjiku.
– Prvu grešku sam napravio odlaskom iz Belgije. Iz današnje perspektive, tamo sam imao sve što sam mogao poželjeti, od dobrog trenera do minutaže. Neki detalji nisu bili u redu, ali mislim da sam trebao prijeći preko toga. Kasnije je sve išlo iz lošega u gore. Veliki problem bila je odšteta, koja me ograničavala da idem putem kojim želim. No sada je to iza mene i nadam se da će sljedeća sezona biti puno bolja.