Rimska izložba Adama Marušića

Slika korisnika admin
Autor: 

Nedavno je u Rimu otvorena nova izložba Adama Marušića pod nazivom Zara Pleasure: Svjetlost, linija i boja. Vibracije dalmatinskog neba. Na otvorenju izložbe uz autora iz Zadra su govorili Dražen Grgurović, predstavnik Grada Zadra, Zvonko Šupe, direktor Turističke zajednice Grada Zadra, Renato Švorinić, ravnatelj HNK Zadar, te Rina Villani, predsjednica Zajednice Talijana u Zadru i Adamova supruga. Okupljenima se obratio i hrvatski veleposlanik u Italiji Damir Grubiša, te senator Lucio Toth. Nakon Rima izložba će biti postavljena u gradu Jesi, a potom i u Zadru.  O izložbi smo razgovarali s autorom.

Koliko je djela postavljeno na izložbi i o kojim tehnikama se radi?

- Na izložbi je bilo predstavljeno deset djela u tehnici ulja, akrila i kolaža većih formata. Ova djela imaju tehnički  neke novine od prošle izložbe u Rimu npr. počeo sam koristiti zlatnu boju, zatim rezanje svježe boje stvarajući stim dubinu prostora itd., a što je najinteresantnije integrirao sam lebdeći oblik u nebu kojeg sam praktički u mom slikarskom opusu često radio i eto sada se ponovo pojavio kao podsvjeni prozor s kojeg sam gledao moja viđenja.

U kojem periodu su nastale slike postavljene na izložbi?

- Cijela produkcija slika je najnovija i nastala je u 2015. godini, samo dvije su iz 2014. Nastojim izložiti samo nove stvari onako kako nalaže tržište galerija.

Kako je nastao naziv izložbe?

- Naziv izložbe "Zara Pleasure" je predložen od moje kuratorice  Romine Guidelli, a uporište je izvukla iz konteksta najnovijeg ciklusa radova na temu zalaza i refleksa sunca u Zadru pa je u predgovoru kataloga štoviše stavila i podnaslov izložbe "Intervalo sotto il cielo di Zara". Mogu zaista reći da ova djela u prostoru galerije "Spazio Cima" daju ugodni osjećaj kod gledatelja kao da se nalazite obavijeni ljubičasto crveno žutim bojama neba Zadra, a miris mora donosi večernji vjetar.

Koliko je važno izlagati u metropolama Europe?

- Previše je važno, jer tamo postoji tržište, potrebno je predstaviti svoju produkciju tamo gdje oni žele to pogledati... Ipak u svemu ovome treba puno odricanja i razumijevanja... meni je slikarstvo vokacija i ja se tim bavim krajnje profesionalno već 40 godina. Ova nova galerija "Spazio Cima" nalazi se u jednom predivnom dijelu Rima koji se zove Coppede iz 19. stoljeća. Vidljiv je entuzijazam i poslovni duh galeristice i kuratorice koje su  prepoznale važnost suradnje prema samom autoru i Zajednici Talijana u Zadru kao i u pokroviteljima Gradu Zadru, Turističkoj zajednici Grada Zadra i Narodnom Kazalištu, zaista treba pohvaliti troje delegata iz Zadra koja su me pratili do odredišta i podržali da predstavim Zadar kao umjetnik koji je to i zaslužio.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno