Već 160 zainteresiranih za POS u Biogradu

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Velimir BRKIĆ

Prijedlog gradonačelnika Ivana Kneza da se Grad Biograd na Moru uključi u provedbeni program izgradnje stanova po Programu društveno poiticane izgradnje (POS) s ciljem zadovoljavanja stambenih potreba građana i poboljšanja kvalitete stanovanja po povoljnim kreditnim uvjetima, jednoglasno su prihvatili vijećnici na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća.

Kamata oko 3 posto, rata oko 200 eura

- Već imamo 160 zaintersiranih građana koji su ispunili anketni listić, obznanio je gradonačelnik Knez.

A od prezentacije programa predstavnika APN-a u Gradskoj vijećnici, gdje su predstavnici Državne agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) predstavili tri modela rješenja stambenog pitanja u sklopu POS-a, prošlo je tek dva tjedna.

- Realno je da će se izgraditi oko 60 stanova. Međutim, ako treba izgradit će se i 150 stanova za sve građane koji po APN-u imaju kreditnu sposobnost kod poslovnih banaka i u vlasništvu nemaju odgovarajući stan i kuću te poslovni prostor, istaknuo je Knez.

Grad je u četvrti Granda, iznad Srednje škole Biograd, nedaleko prve zgrade POS-a iz 2006. godine i zgrada za hrvatske vojne invalide Domovinskog rata osigurao 14.225 metara četvornih građevinskog zemljišta za izgradnju stanova u provedbi programa POS-a.

- Grad će također osigurati uređenje i priključak na komunalnu infrastrukturu, što je u skladu sa člankom 6. Zakona o društveno poticajnoj izgradnji. Osigurano zemljište i infrastruktura u mnogome će pojeftiniti kupnju stana, ističe Knez.

U situaciji kad je podstanarstvo gotovo jednako skupo kao da se otplaćuje vlastiti stambeni kredit, jedno od najeftinijih rješenja dolaska do vlastitog stana je kupnja stana iz zajedničkog programa POS-a i APN-a.

- Vlastiti krov nad glavom je više nego upola jeftiniji od tržišnog. Kamata za kredit je oko 3 posto, a rata, ovisno o kvadraturi, oko 200 eura, objašnjava gradonačelnik.

Najvažnija kreditna sposobnost

Shodno Zakonu o društveno poticanoj stanogradnji, program A podrazumijeva izgradnju više stambene građevine, program B se odnosi na kreditiranje dogradnje i završetka započete gradnje obiteljskih kuća, dok program C podrazumijeva kreditiranje kupnje građevinskog materijala. Uvjeti kreditiranja su isti.

- Programi nemaju alternativu na hrvatskom tržištu nekretnina budući da sadrže poticajna sredstva, prosječnu kamatu od oko 3 posto kao i druge nekomercijalne kriterije, istaknuo je Knez dodavši kako je APN u Hrvatskoj dosad riješio preko 6.000 stanova i kuća.

- Ima desetak kriterija za bodovanje zahtjeva za kupnju stana. Međutim, nije važno jesi li prvi ili tek 131 na listi ako po APN-u nemaš kreditnu sposobnost kod poslovnih banaka, pojasnio je Knez dodajući da se svi imaju pravo prijaviti, građani i oni koji rade u Biogradu, a nemaju riješeno stambeno pitanje.

- Jer u konačnici će APN i banke odlučiti čije će se mudante sušiti na balkonima novoizgrađnih zgrada na Donjoj Grandi, poručio je Ivan Knez.

Natječaj će se objaviti u Zadarskom listu, na oglasnoj ploči i internet stranici Grada Biograd na Moru sa svim kriterijima za odobravanje kredita za kupnju stana.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika Vidivraga
Kupiti ću stan za 860 eura m2 a prodati ga za 2000 eura m2 pa makar i nakon 10 godina. Živila Hrvatska!