Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Ukusna manifestacija uz koju ide i puno zabave

13.07.2017. 19:44
Ukusna manifestacija uz koju ide i puno zabave


Ovogodišnja jubilarna 15. Šokolijada održat će se 15. i 16. srpnja sa zabavno – glazbenim programom i sajamskim priredbama.
– Pokroviteljstvo nad ovogodišnjom Šokolijadom prihvatili su predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar – Kitarović, Ministarstvo turizma, Ministarstvo poljoprivrede, Zadarska županija i Grad Nin, ističe Marija Dejanović, direktorica TZ Nin, najavljujući prigodna i primamljiva događanja, vezana uz Šokolijadu.
U večernjim programima održat će se sajam autohtonih proizvoda s etno i gastro programom te zabavnim programom kulturno-umjetničkih društava iz Hrvatske i folklornog društva Rožmarin Dolena iz Slovenije, dok će u zabavnom dijelu na završnoj večeri nastupiti poznati Slavonia band.
Šokol, po kojem manifestacija nosi ime – jedinstven je ninski specijalitet i priprema se na poseban način. Iako ga se može naći u gotovo svakom ugostiteljskom objektu na ovom području, prisustvovanje ninskoj Šokolijadi mnogo je više od toga.
Naime, od 2003. godine održava se ovo jedinstveno natjecanje koje u srpnju okuplja velik broj majstora u izradi šokola, ali i mnogo drugih mještana i gostiju koji uživaju u događanjima, mirisima i, dakako, okusima. No, cijela priča započinje kada se meso za pripremu ove delicije dijeli prijavljenim natjecateljima, a završava u srpnju kad se odabiru najbolji šokolari.
Inače, šokol – za čiju su pripremu vrlo važni kvalitetno svinjsko meso, ninska sol, začini, ali i ovdašnja biljem „aromatizirana“ ninska bura – suhomesnati je proizvod prepoznatljivog okusa. Svinjska se vratina najprije stavlja na nekoliko dana u morsku sol, zatim se uranja u kuhano crno vino te se začini raznim mirodijama. Ostalo se prepušta djelovanju dima i bure, ali i recepturi čiju tajnost jamči to što se prenosi usmenom predajom, bez pisanih tragova. Stoga je pobjeda na ninskoj Šokolijadi stvar prestiža, a samo natjecanje i za za turiste je vrlo zanimljivo.