Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Dario Gjergja novi izbornik košarkaške reprezentacije Belgije

13.07.2018. 19:11


Veliko priznanje stiglo je na adresu zadarskog košarkaškog trenera Darija Gjergje. Ovaj 42-godišnji Zadranin i aktualni trener belgijskog BC Oostendea postao je novi izbornik košarkaške reprezentacije Belgije. Naslijedit će na klupi Belgije Eddyja Casteelsa koji je bio izbornik dugih 13 godina, a ugovor je potpisao na tri godine dok će paralelno nastaviti voditi svoj Oostende.
– Neizmjerno sam sretan i bolje reći ponosan na činjenicu što ću postati izbornikom Belgije i stvarno sam zahvalan belgijskom savezu na ukazanom povjerenju, a ja se nadam da ću opravdati njihova očekivanja – prvi su dojmovi Gjergje koji odlično poznaje stanje u belgijskoj košarci, jer je već tamo aktivno uključen u sva zbivanja 10 godina. Dosada je sakupio ukupno 17 trofeja. Uz sedam naslova prvaka te šest naslova pobjednika Kupa, Gjergja je vodeći Oostende osvojio i tri Superkupa te jedan naslov osvajača Superkupa u prvoj samostalnoj trenerskoj sezoni na klupi Liega. Također, tri je puta izabran za trenera godine u Belgiji
– Sad se naplaćuje sav posao i trud koji sam ulagao ovih 10 godina u Belgiji. Prošlo je pored mene u klubovima koje sam trenirao mnogo bivših, a i trenutnih reprezentativaca tako da imam pravi uvid u situaciju za obavljanje izborničke funkcije. Nažalost, svjetska smotra u Kini je izgubljena, ali od rujna kreću kvalifikacije za Eurobasket 2021. tako da je to glavni fokus mojeg mandata u trajanju od tri godine.
Svoj debi na klupi Belgije, Dario Gjergja, će imati u rujnu ove godine kada u drugoj rundi kvalifikacija za Eurobasket 2021. protiv Portugala. Belgija se nalazi u skupini C, a uz Portugal u skupini se još nalazi i Island.