Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

DAVIS CUP: Na Višnjiku će se graditi montažni stadion s osam tisuća mjesta

13.07.2018. 21:52
DAVIS CUP: Na Višnjiku će se graditi  montažni  stadion s  osam tisuća  mjesta


Nakon što je Zadar prije dvije godine ugostio Davis Cup reprezentaciju Hrvatske u dvoboju polufinala protiv Francuske, Donatov  grad je dobio novo domaćinstvo polufinala DC-a od 14. do 16. rujna kad  će ugostiti tenisku reprezentaciju SAD-a, očekivano, na zemljanoj podlozi. Zadar je kao grad domaćin zamijenio Split, iako je splitska plaža  Žnjan bila prvi izbor Hrvatskog teniskog saveza te će tako naš grad uz  Lyon (polufinale Francuska – Španjolska) biti u žiži svjetskog tenisa sredinom rujna. Za potrebe polufinala Davis Cupa na platou uz bazen ŠC  Višnjik izgradit će se montažni teren s blizu osam tisuća sjedećih mjesta  u koje je uključeno i 255 mjesta za VIP ložu te 255 mjesta za predsjedničku ložu. Ta montažna građevina, koja još nikada nije napravljena u  Hrvatskoj, bit će dugačka 101, visoka 16 i široka 64 metra i bit će povezana mostom sa zatvorenim bazenom. Detalje oko ovog teniskog spektakla  objavljeni su na konferenciji za medije održanoj na Višnjiku  gdje su govorili predstavnici Hrvatskog teniskog saveza, zatim Branko Dukić, gradonačelnik Zadra, te Davor Karlović, direktor ŠC Višnjik, dok je tim Hrvatske predstavljao, Borna Ćorić. 


Vrijeme nije saveznik
Predsjednica Hrvatskog teniskog saveza, Nikolina Babić, rekla je kako odluku o izmjeni grada domaćina nije bilo nimalo lako donijeti.
– Odluka da će se polufinale igrati u Zadru donesena je prekjučer na  sjednici Upravnog odbora i to jednoglasno. Nije ju bilo lako za donijeti.  Vrijeme nam nije saveznik, a Višnjik i Zadar u ovom trenutku imaju puno  pripremljeniju infrastrukturu za organizaciju ovog dvoboja od splitskog  Žnjana. Hrvatski teniski savez nije smio zanemariti činjenicu da nakon  Davis Cupa u Zadru, HTS-u ostaje teniski centar što je u skladu s našim  razvojnim programom. A on je povezan s  postavljanjem i instalacijom  drugih teniskih centara diljem Hrvatske. To je važno jer smo vrlo deficitarni s teniskim centrima i svom infrastrukturom. Jako važno nam je da  smo i ostali u Dalmaciji i da će se igrati na otvorenom, a ne u dvorani –  rekla je Babić.
Olimpijsko selo
Dio financijskog tereta za održavanje ove velike sportske manifestacije iznijet će na svojim leđima i sam Grad Zadar.
– U vremenima kada smo jako ponosni na naš sport i sportaše, svi Zadrani su izuzetno počašćeni jedinstvenom prilikom za domaćinstvom  ovako velikog sportskog događaja. Značenje svega ovoga za naš grad ne  treba ni objašnjavati. Svaka sredina i mimo drugih centara će doprinijeti  stasanju novih igrača preko ovog programa HTS-a koji želi približiti ponajviše mladima pravu priliku za bavljenjem tenisom. To znači da glavni  teniski teren koji će se do početka rujna napraviti uz četiri pomoćna terena tj. olimpijsko selo koje niče ovdje na Višnjiku, će nam biti na ponos  i pravi temelj na kojem će se stvarati i odgajati novi mladi tenisači. Vjerujem da u Zadru ima potencijala i mladih ljudi koji se žele baviti tenisom i  koji će se razvijati kroz sport. Zahvaljujem Savezu na njihovoj racionalnoj odluci da jedan prostor u Zadru obuhvate s ovim teniskim sadržajima – kazao je gradonačelnik Dukić.
Direktor Športskog centra Višnjik Davor Karlović rekao je kako će  "unatoč borbi s vremenom sve biti na visokoj organizacijskoj razini".
– Veliki je ponos u nama što smo nakon dvije godine ponovno domaćini sportskog spektakla. Zahvaljujem se Savezu i našem gradonačelniku na ukazanom povjerenju. Imamo ogromno iskustvo u organizaciji  ovakvog događaja i prednost je što smo već uigrani, i imamo prednost u  infrastrukturi. Mislim da ćemo što se organizacije tiče biti na visokoj razini. I veselim se početku radova i svega onog što ćemo u gradu Zadru  dobiti nakon završetka samog polufinalnog dvoboja s SAD-om.


Hrvatska na Višnjiku




Hrvatska – Brazil 4:1
(19. – 21. rujna 2009.)
PetakAnčić – Bellucci 6:2, 7:6(4), 7:6(3), Karlović – Alves 7:6(5), 7:6(3),  7:5.
SubotaKarlović/Zovko – Melo/Sa 7:6(3), 2:6, 5:7, 7:6(5), 3:6.
NedjeljaKarlović – Bellucci 7:6(5), 6:4, 6:7(6), 7:6(4), Karanušić – Alves  7:6(4), 4:6, 7:6(5).
Hrvatska – Francuska 3:2
(16. – 18. rujna 2016.)
PetakĆorić – Gasquet 2:6, 6:7(5), 1:6. Čilić – Pouille 6:1, 7:6(4), 2:6, 6:2
SubotaDodig/Čilić – Herbert/Mahut 7:6 (6), 5:7, 7:6 6), 6:3
NedjeljaČilić – Gasquet 6:3, 6:2, 7:5, Draganja – Pouille 4:6, 4:6


Počinju radovi


Početak radova na središnjem terenu kreće ovih dana, dok je početak radova na  montažnim tribinama predviđen za 22. srpnja. Sve skupa radovi bi trebali biti završeni do 7. rujna. Uz glavni teren u prvoj fazi projekta uredit će se još četiri pomoćna zemljana terena, dok bi se u drugoj fazi, uz još jedan zemljani, trebala napraviti još tri betonska terena s podlogama na kojima se igraju Grand slam turniri te jedan travnati teren koji bi bio i prvi u Hrvatskoj uopće.


Ćorić: Sad su igrači na potezu


Susret s Amerikancima sredinom rujna najavio je naš proslavljeni tenisač Borna Ćorić koji vuče svoje obiteljske korijene iz Zadra.
– Bit će to sjajan dvoboj. Amerikanci imaju snažnu i široku momčad. Doduše još uvijek ne znamo koga će staviti u igru pa smo imali mnogo rasprava da li bi trebali igrati na betonu ili na zemlji. Bilo je šale među nama igračima kako bi trebali igrati na travi, ali to zapravo nije moguće. Željeli smo da se igra na otvorenom i zahvaljujem se svima koji će nam to i omogućiti sa izgradnjom montažnog terena u Zadru. Siguran sam da će i ove godine to biti pravi spektakl baš kako je to izgledalo i prije dvije godine kada je dvorana na Višnjiku bila puna. Sad je na nama red da napravimo naš dio posla i pobjedom u protiv Amerikanaca plasiramo se u finale Davis Cupa.
 
— Slika
Z. KUCELIN