Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

Mještani Vinjerca u strahu: Ako usvoje plan, više ništa nećemo moći

14.07.2018. 06:00
Mještani Vinjerca u strahu: Ako usvoje plan, više ništa nećemo moći


Kako smo već pisali, Vinjerčani su već dva puta mirnim prosvjedom u svome mjestu ukazali na nezadovoljstvo predloženim izmjenama Prostornoga plana Općine Posedarje. Smatraju da javna rasprava nije provedena transparentno te da će predloženi plan nepovratno promijeniti vizuru mjesta i uništiti zaštićeni pomorski pojas.
U razgovoru s Marijom Pericom, predsjednicom novoosnovane Udruge Vinjerac, saznali smo kako su zgroženi odgovorom Općine Posedarje. Dobili su negativne odgovore na sve poslane zahtjeve s objašnjenjem da je sve provedeno u skladu sa zakonom i procedurom, te kako se očekuje usvajanje plana.
Zadnja nada je Županija
– Općini Posedarje poslali smo zahtjev za uvid u informacije, zahtjev u kojem tražimo da nam pošalju grafički i tekstualni dio Prostornog plana i još neke zahtjeve koji su nam pripremili ljudi iz struke. Oni su nam odgovorili kako ne mogu udovoljiti našim zahtjevima, te da ne mogu poslati ni grafički ni tekstualni dio Prostornog plana, govori Perica dodavši kako im je daljnji plan i jedina slamka spasa – obraćanje Zadarskoj županiji i Inspekciji zaštite okoliša.
– Situacija baš nije dobra. Javili su nam se iz udruge Zelena akcija iz koje su rekli da, ukoliko Općina usvoji ovaj plan, mi dalje više nećemo moći ništa napraviti. Pravnik iz Zelene akcije nam je kazao da će Općina ići dalje u ishodovanje lokacijskih dozvola, a mi u takvo što, kao i u sve do sada, nećemo imati uvid, niti ćemo znati kada će to biti izdano. Oni potom mogu bilo kad krenuti u radove, kazala je sva u očaju naša sugovornica.
Vinjerčani svu nadu sada polažu u reakciju Županije.
– Nadamo se da će reagirati i spasiti naše mjesto od devastacije. Ona je sada jedina koja nam može pomoći. Jer očito su svi u ovom slučaju dovedeni u zabludu. I konzervatori i Županija, svi su potpisali nešto što u stvarnosti ne postoji, priča Perica dodavši kako ih je Općina Posedarje tim činom dovela u zabludu i počinila kazneno djelo.


"Na piku"Općini
Ali, ima tu još dosta mutnih poslova u pozadini, dodaje ova Vinjerčanka.
– Općina Posedarje nam je rasprodala cijelu našu seosku imovinu, cijeli prvi red do mora. Od mjesta gdje je održan prosvjed (koji je ujedno i zaštićeni kulturni objekt), zatim cijeli kompleks uz more – hotel, škola ambulanta, pošta… Sve je prodano, ističe ova mještanka koja je rekla kako u 20 i više godina koliko postoji, Vinjerac nije dobio niti klupe.
– Klupe smo nakon rata sami nabavili iz Benkovca. Bilo nam je obećano aneksima da će nakon prodaje i uređenja svih tih zgrada njihova prizemlja biti vraćena Općini, po principu ključ u ruke. I to je bilo dobro zamišljeno. Imali bi veliki restoran koji bi donio 10 radnih mjesta, zatim trgovinu od 100 i više metara četvornih, ambulantu, poštu, školu, kafiće, mjesni i turistički ured… No oni te anekse nikada nisu proveli, Općina te prostore nije vraćala u svoje vlasništvo, nego su ih malo po malo prodavali, ispričala je Perica dodavši kako je mještanima ostao samo jedan mali kafić i trgovina od svega 40 m2.
– Ali i to će doći na red. Čekamo da sve ovo oko Prostornog plana malo jenja, pa ćemo se i toga uhvatiti, govori ova mještanka.
Da, kako kaže Perica, “mulju” nema kraja, govori i podatak da Vinjerac još od 2007.godine ima ilegalan vodovod.
– Ni dan danas mi još nismo uspjeli legalizirati našu vodovodnu mrežu koja je tako napravljena zbog novoizgrađene turističke zone T2, na prostoru Rta Trnovica i Prve Drage. Oni su umjesto uz cestu, vodovod napravili preko brda kako bi ga doveli do T2 zone, zaključuje ova Vinjerčanka dodavši kako će i taj dio posebno pripremiti.