Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Provjerili smo što kažu zadarski političari, sportaši i umjetnici uoči finala

13.07.2018. 10:49
Provjerili smo što kažu zadarski političari, sportaši i umjetnici uoči finala


Branko Dukić, gradonačelnik Zadra
– Svi smo iznimno ponosni jer je hrvatska reprezentacija ostvarila nešto fenomenalno, u finalu smo Svjetskog prvenstva što je još do jučer bio samo nedosanjani san, a danas je to realnost. Utakmicu sam pogledao doma, a onda sam, kao i većina ljudi, malo izišao među ljude u grad osjetiti tu nesvakidašnju euforiju. Zadar je pokazao koliko cijeni ovaj rezultat i kako slavi sve ove dane i podržava te naše dečke. Ovdje moram istaknuti naša četiri "vatrena" Zadranina koji su dali ogromni doprinos u ovim rezultatima koji su nas doveli u najmanju ruku do drugog mjesta na SP-u što je ogromna stvar. Kakav god u nedjelju ishod bio već su napravili jako puno za hrvatski nogomet i za promociju naše države i na tome im zaista hvala. Ipak, nema predaje, nadamo se pobjedi. Divno je ove dane biti u Zadru i biti dio cijele ove sportske priče. (V.Mi.)
 
Božidar Longin, župan Zadarske županije
– Gledao sam utakmicu u društvu prijatelja. I što reći? Mislim da je ovo doista povijesni trenutak i da svi, kao generacija, imamo privilegiju i čast što smo ovo doživjeli. Posebno sam ponosan na naša četiri asa, četiri kralja koji su nam priuštili ovo veselje i taj ponos jer je upravo nevjerojatno da u županiji, koja broji 170 tisuća stanovnika, imamo takve sportske veličine kojima se klanja cijeli svijet. I inače, mi kao mala nacija da imamo takve sportaše – to je fascinantno. Posebno želim apostrofirati izbornika Zlatka Dalića koji je veličina od čovjeka kakva se rijetko viđa. Uspio je u reprezentaciji stvoriti nevjerojatno jedinstvo i zajedništvo. Utakmicu sam proživio tako da sam se na kraju rasplakao i sad sam još uvijek pod dojmom snažnih emocija. Idem s prijateljima u Moskvu na finale jer to je nešto što se doživi jednom u životu. (M.G.)
 
Ante Rados, direktor TZ Zadra
– Slavio sam zapravo na više mjesta. Najprije sam gledao utakmicu s obitelji, rodbinom i najbližim prijateljima, a onda sam otišao i do grada i bio na više mjesta. Što da kažem o utakmici? Bila je infarktna, a osobito posljednjih 11 minuta nakon što je Mandžo zabio gol. Dakle, tih 11 minuta…! Kao vječanost, nikako proći. Jako sam sretan i ponosan na cijelu ekipu, pogotovo na naše Zadrane koji čine okosnicu reprezentacije. Igrali su fenomenalno! Bit ćemo svjetski prvaci, a našim dečkima ćemo u Zadru prirediti doček kakav još nije viđen, to obećajemo!
 
Dragan Blatnjak, nogometni trener
– Polufinalnu utakmicu između Hrvatske i Engleske gledao sam s prijateljima u Bebinom kafiću (Marijan Buljat, op.a). Teško je uopće naći prave riječi u ovome trenutku. Mogu samo kazati da zaslužuju naklon do poda. Sve je protiv Engleza bilo fantastično, ali posebno me se dojmilo to što su naši reprezentativci pokazali koliko su mentalno jaki. Od kuda im ta energija, taj voljni trenutak bio je jednostavno ogroman. Ponosni smo do neba i bit ćemo sretni kako god završilo finale. Oni su naši junaci, jedva čekam vidjeti i doživjeti njihov doček diljem Lijepe Naše. Naravno, s posebnim nestrpljenjem očekujem trenutak kada će naš grad dočekati zadarske junake, moje prijatelje. Idemo do kraja. (D. B)
 
Boris Babić, predsjednik Županijskog suda
– Utakmicu sam gledao, kao i sve do sada, u jednom mjestu kraj Zadra, u društvu najintimnijih prijatelja. Vjerujte, stvarno sam prognozirao ovakav rezultat od početka. Jednostavno sam znao, osjećao – da ćemo pobijediti i svim svojim zaposlenicima sam još u srijedu rekao da će im biti opravdano i da im neću zamjeriti ako u četvrtak malo i zakasne na posao. Cijelo vrijeme utakmice sam uživao i bio smiren, čak i onda kad smo na početku primili gol. Bit ćemo svjetski prvaci u to sam siguran, a utakmicu u nedjelju, s obzirom na to da smo svi malo praznovjerni – gledat ćemo kao i svaku do sada – u istom sastavu, na istom mjestu, s istim jelovnikom i pićem i isto odjeveni. Svi zaposleni na Županijskom sudu u Zadru već sada znaju da i u ponedjeljak smiju zakasniti, a građanima se unaprijed ispričavamo ako im naše usluge budu malo kasnile. (M.G.)
 
Rok Stipčević, košarkaš
– Idemo u Moskvu. Polufinale se gledalo kod mene doma, ali za finale se ide uživo bodriti naše momke kojima skidam kapu do poda. Ovo što su napravili je najveći uspjeh hrvatskog sporta ikad. Usudio bih se reći kako nitko još nije svjestan svega. Luka Modrić. To je ključ našeg uspjeha. Jako se naživciram kad čujem okolo kako on nije baš neki igrač i kako je precijenjen. Jer on je zapravo naš playmaker. Igrač od kojeg sve polazi u našoj igri. Ta njegova mirnoća, kontrola igre je nešto što čini razliku nas i ostalih reprezentacija. To nemaju ni Engleska, ni Francuska i on je taj koji čini razliku. S njim su svi naši drugi igrači višestruko bolji. I istaknuo bih ostale naše Zadrane: Subašića, Vrsaljka i Livakovića. Jako sam ponosan na njih. (A. D.)
 
Jakov Vladović, košarkaš
– Za vatrene sam navijao na bazenu na Kolovarama. Oduševljen sam činjenicom da smo mi "mali" Hrvati u finalu svjetskog prvenstva, to je jednostavno neopisivo. Svaka čast momcima! Oni su za mene već svjetski prvaci. Pokazali su da su bolji od svih i nadam se da će pokazati još bolju igru u nedjelju u finalu. Trenutačno ne znam gdje ću gledati to finale. Možda opet na bazenu, ali nije mi to sad ni važno, gdje god gledao bit ću opušteniji nego dosad, jer su Hrvati pokazali da su veliko čudo. Tako mali, a tako jaki. (A. D.)
 
Čedomir Ćiro Perinčić, bivši košarkaš
– Jednostavno mi je puno lakše gledati doma u miru nego negdje vani u društvu. Jako puno emocija, stresa i treba paziti na zdravlje u ovim godinama. Ali na kraju se sve isplatilo. Nerviranje i sve emocije potrošene na naše nogometaše. Nevjerojatan uspjeh koji će se teško kada više ponoviti. S obzirom kako smo se na jedvite jade plasirali na mundijal, mijenjali smo izbornika, napadani su igrači, ovo čini ovaj uspjeh još i većim. Svaka čast igračima i stručnom stožeru na svemu što su dosad nama svima priredili na ovom svjetskom prvenstvu. (A. D.)
 
Igor Jelenić Toto, voditelj
– Malo je reći da je bilo odlično. Kako utakmica, tako i atmosfera. Pobijedili smo zasluženo i sada je pred nama finale. Nadam se da nećemo stati kada smo dovde stigli i da ćemo osvojiti "boginju". (K.B.)
 
Leopold Burčul, nogometni trener
– Nije jednostavno naći nekoliko pravih riječi. Uz snažan ponos svi osjećamo i taj duh zajedništva, divimo se beskrajnoj borbenosti naših reprezentativaca i njihovu geniju. Svi mi, kao i cijeli svijet, s pravom im čestitaju. S Francuzima će, siguran sam, biti kao i do sad i bit će i neizvjesno, ali vjerujemo u svoje Vatrene. (B.P.)
 
Marko Pinčić, nogometni trener:
– Bila je to vrhunska nogometna izvedba. Suparnik snažan, kvalitetan, izazovan u svakom pogledu. Nakon svega što su naši dečki pokazali na ovom SP-u, napose u mentalnoj snazi, zavrijedili su i zaslužili najmanje finale. Velik je to događaj. Nadam se lijepoj nedjeljnoj utakmici, priželjkujemo svi i naslov, a ako ga osvojimo, bit će to točka na i. (B.P.)
 
Dijana Vican, rektorica
– Gledala sam utakmicu s obitelji i ne bih je bila propustila ni za što na svijetu. Još uvijek sam pod dojmom i preplavljena emocijama jer ovo što su naši dečki napravili – to je doista neopisivo i neprocjenjivo. Cijeli svijet sada zna za Hrvatsku i cijeli je svijet preplavljen kockicama. Probudili su naše zajedništvo i to je ono što je najvrjednije. Pobijedit ćemo Francuze i dečki će nam donijeti pehar kući, ali ako se slučajno to i ne dogodi, za mene je najvažnije od svega da smo pobijedili Englesku i za mene su oni već prvaci svijeta. (M.G.)
 
Ferdo Milin, nogometni trener
– Polufinale Hrvatska – Engleska gledao sam u sobi kampa s obzirom da se kao izbornik U-17 reprezentacije Ujedinjenih Arapskih Emirata nalazim s njima na pripremama. Ovu našu pobjedu i plasman u finale doživio sam kao i svi ljubitelji nogometa u Hrvatskoj, ushićeno i ponosno da ponosniji ne mogu biti. Posebno sam bio ponosan ujutro kada sam došao među strani svijet, kada su mi svi čestitali i pričali o Hrvatskoj i našim vatrenima. Smatram da moramo ostati ponizni do kraja, da se ne trebamo naslađivati Englezima, niti Francuzima. Moramo odigrati ovo finale maksimalno, uživati u njemu i uživati u svemu što smo napravili na ovom prvenstvu. (D. B)
 
Tamara Šoletić, glumica
– Prvo poluvrijeme sam gledala kući, sama. A, onda sam rekla sebi: "Ne može to tako"! Otišla sam u grad prošla cijeli đir i sjela u "moj" kafić gdje sam drugo poluvrijeme pogledala zajedno s prijateljima i feštala nakon toga. Moram priznati da nogomet ne pratim previše, odnosno sve sportove pratim samo onda kad igra reprezentacija. No, moram istaknuti da sam fascinirana igrom i snagom naše reprezentacije – ono što me najviše impresioniralo to je njihova mentalna snaga i snaga njihova zajedništva. Posebno sam impresionirana izbornikom Zlatkom Dalićem na kojeg bi se trebali ugledati svi naši političari. Naravno, posebno sam ponosna na našu četvoricu Zadrana. (M.G.)
 
Miki Savić, tajnik UOOS Zadar
– Utakmicu sam gledao u Klubu Udruge gluhih, u carstvu tišine, a bilo je ludo i nezaboravno. Utakmica je dala sve ono što treba imati jedan takav polufinalni ogled. Svi smo bili prepuni emocija i na kraju radosti, kao i igrači na terenu koji su pokazali kako se bori do kraja i zaslužuje pobjeda. Očekivao sam pobjedu i vjerujem da ćemo ići do kraja jer tolika ljubav prema domovini nadoknađuje sve eventualne nedostatke u srazu s velikim ekipama kao što je francuska reprezentacija. (H.R.)
 
Igor Blaslov, predsjednik HULL Zadar
– Sve utakmice gledam kod kuće i to sa smanjenim tonom. Kako i sam igram nogomet ne želim slušati komentatora jer dok pratim u tišini bolje vidim ono što drugi gledatelji ne vide. Gledao sam s obitelji i komentirao sam za njih igru. Uživao sam, emocije su bile na vrhuncu. Očekivao sam pobjedu jer nam se dosta toga poklopilo i nismo slučajno došli do finala. Sve nam se vratilo, i ona utakmica s Turcima i drugi porazi. Momci su jaki u glavi, psihički izuzetno snažni, prava momčad koju vodi vrstan izbornik. Nadam se zlatu. (H.R.)
 
Frane Herenda, pisac
– Proveli smo navijajući s djecom doma. Sretan sam kao kad je Ivanišević pobijedio u Wimbeldonu. Cijelu noć sam sanjao Hrvatsku kao svjetskog prvaka. Ne moraš biti poznavatelj nogometa da ti je jasno koliko je ova momčad kompletna i koliko su dobro igrali. (V.Ml.)
 
Željko Karavida, fotograf:
– Nije moguće izmjeriti količinu ugodnih emocija poslije onakve predstave i sjajnoga trijumfa hrvatske reprezentacije. Veličina se uočava i po tomu što smo se još jednom hrabro i pobjedonosno vratili negativnom rezultatu unatoč. U šali, ali s malo zbilje, kazao sam da u nedjelju nek' Francuzi povedu, pa ćemo mi već… (B.P.)
 
Denis Karlović, direktor SC Višnjik
– Puni iščekivanja i nade, vjere u pobjedu, u obitelji smo svi pratili napetu utakmicu. Rezultat nas je oduševio, bacio u trans i s pravom nam učvrstio ponos što smo Hrvati. Kapa do poda cijeloj reprezentaciji na golemom postignuću. Finale? Pokazali smo samopouzdanje, borbenost, kvalitetu i karakter i nedjelju čekamo nestrpljivo, ali već sad mi smo svjetski prvaci. (B.P.)
 
Atana Grbić, Eko Zadar
– Utakmice uvijek gledam s kćeri. Ovaj put je to bilo na predivnoj Cetini. Dečki su napravili peku, donijeli smo platno i projektor, a solarni panel nam je cijeli dan osiguravao električnu energiju. Bilo je odlično, igrači su nam izvrsni i mislim da imamo sve šanse biti prvaci svijeta.
 
Dragan Župan, nogometaš
– Dvoboj između Hrvata i Engleza gledao sam u kafiću na Bulevaru gdje sam gledao sve utakmice SP-a. Što reći, pa ovo je čudo, Hrvatska je u finalu SP-a. Moram malo likovati i reći da sam od početka svim nevjernicima govorio da ćemo igrati u finalu i nitko mi nije vjerovao. Što se tiče polufinala, malo nas je poremetio rani gol i pomalo smo se mučili u prvom poluvremenu. Ali u nastavku su na teren izašli naši lavovi i tigrovi, i doslovno "ubili" Engleze u svemu. U finalu što dragi Bog da, naravno da svi vjerujemo u našu pobjedu, a onda slijedi ludnica. Ne mogu vjerovati da četiri moja prijatelja igraju u vjerujem, najboljoj reprezentaciji na svijetu. Zadar će gorjeti na dočeku, u to nema sumnje. (D. B)
 
Ivan Ninčević, bivši rukometaš
– Dvoboj s Englezima, kao i prethodne utakmice, gledao sam kući s obitelji. Ovo je sigurno najveći uspjeh hrvatskog sporta u povijesti, a on je stigao kao posljedica nevjerojatne fanatičnosti naših vatrenih. Ostala nam je još Francuska, zahtjevan suparnik. Međutim, kako naši igraju ne sumnjam da možemo i njih riješiti. Vatreni su sigurno umorni, ali finale SP-a je utakmica koja se igra i s jednom nogom. Svakako, bit će to to dvoboj s puno obostranog adrenalina. U karijeri sam igrao s dosta igrača iz Srbije koji me zovu ovih dana i čestitaju na onome što je Hrvatska postigla. To je potvrda da svi prepoznaju kvalitetu naše igre, domoljubni zanos, kao i znanje koje imamo i koje nam daje moć da smo se triput vratili u utakmicu nakon što su nam protivnici poveli. (Š. Ć.)
 
Borut Gatara, direktor Vakanze
– Hvala ti Bože,znao sam da ćeš me poslušati, znao sam da će moje riječi doći do tebe jer i ti si prekjučer bio u kockicama. Nikada te više neću ni slučajno zabeštimati, bili smo u kontaktu zadnjih 5 minuta, čuo si me kako molim i što reći, osim hvala. Hvala i igračima, Daliću, mojim roditeljima koji su sa mnom muku prolazili, hvala na prekrasnoj djeci koju ću toliko jako zagrliti i reći im: Vi ste Hrvati, rođeni u zemlji svjetskih nogometnih prvaka jer znam da sada idemo do kraja jer mi to trebamo!!! Plakao sam kad mi se rodilo svako od troje djece, plakao sam i preksinoć kao nikada! Ovo je Hrvatska, Zadar, radi ovog smo rođeni, suđeno nam je da budemo rođeni u najljepšoj zemlji na svijetu i najljepšem gradu! Treba nam da se više ne klanjamo pred nikim jer mi jesmo velika nacija, ne toliko brojna ali velika!!!
 
Davor Vidaković, ravnatelj Medicinske škole
– Gledao sam utakmicu s obitelji i prijateljima u konobi na Mulinama. Bilo je i puno turista, među njima i Englezi, a atmosfera je bila prijateljska, uz gitaru i mandolinu. Svi ostali turisti navijali su za nas, ali Englezi se nisu ljutili. Sretan sam i ponosan na dečke, treba im se pokloniti za nadljudske napore koje zahtijeva tolika borbenost. Bili su izmoždeni, ali su dali zadnji atom snage. Uz kvalitetu, posložilo se i sve ostalo – i u rukovodstvenom dijelu i zajedništvo na nacionalnoj razini. Napravili smo već sada svjetsko čudo. Vjerujem u osvajanje prvog mjesta. (H.R.)
 
Dr. Darko Labura, spec. psihijatar
– Gledao sam utakmicu doma, u krugu obitelji, a nakon završetka otišao sam sa sinom u grad da doživimo atmosferu za pamćenje. Iako je bila gužva i zaglavili smo s autom u gradu cijelu noć, ne žalim jer je bio neopisiv taj osjećaj sreće, veselja i zajedništva koje je svih obuzelo. Jedna kolektivna zaluđenost. Ovo je vrijeme koje će povijest pamtiti i prekrasno je biti dio tih trenutaka. Očekivao sam pobjedu i vjerujem da možemo biti prvaci jer je i ova zadnja pobjeda dečkima dala dodatnu snagu. (H.R.)
 
Dr. Ivica Lordanić, fizijatar
– Kad sagledamo cijelo prvenstvo, Hrvatska je finale i zaslužila. Turnirski način igranja zahtjevan je i iscrpljujući, fizički i mentalno. U tri eliminacijske utakmice Vatreni su nadigrali i nadvladali sve probleme, poteškoće i suparnike što nam već sad dopušta da ih nazovemo pobjednicima. Finale čekam s radošću, a podignemo li pokal, tko sretniji od svih nas! (B.P.)
 
Mia Zara Burčul, glumica
– Ja sam vatreno navijala za Hrvatsku dok je moj Stewart (Englez, op.a) naravno navijao za svoje. I to sam. Bili smo u beach baru, a pratila su nas i naša dječica, četverogodišnja Anai i jednogodišnji Robin obučen u dres na šahovnicu. Džentlmenski, Stewart je preuzeo čuvanje dječice zadnje dvije minute utakmice i poslao me na šank uz riječi: 'Ajde, slavi, zaslužili ste!' U nedjelju ćemo oboje vatreno navijati za Hrvatsku pa ovim putem molim sve zainteresirane dadilje da nam se jave.