Službeni prijem za članove KUD-a Privlaka koji su osvojili zlato u Španjolskoj

Slika korisnika valentinam
AMBASADORI PRIVLAKE
Općina će vam u staroj župnoj kući osigurati prostor za rad. Kao načelnik želim vam još više uspjeha i obećavam da će vas Općina i općinsko čelništvo i dalje podržavati kako bi od zaborava sačuvali stare pjesme i običaje Privlake i ovog kraja. Što reći, idemo dalje, poručio je načelnik Gašpar Begonja
Velimir BRKIĆ
Ovjenčani zlatom vratili se u Privlaku

 "Oj Privlako, selo sabunjara…" pjevalo se na službenom prijemu kojeg je Gašpar Begonja, načelnik Općine Privlaka, upriličio za članove KUD-a Privlaka koji su se sa IX. Međunarodnog festivala folklora u španjolskom gradu Llorett de Mar u konkurenciji 27 folklornih ansambala iz cijelog svijeta u ovu samostalnu općinu vratili ovjenčani zlatnom medaljom.

- Čestitam svima koji su članovi KUD-a Privlaka i svim onima kojima je ova vrijedna i radišna udruga pri srcu. Vi ste naši najbolji ambasadori u državi i izvan granica Lijepe Naše, kazao je načelnik Gašpar Begonja.

KUD Privlaka, kojeg već 17 godina krase kola i pisme, u Španjolskoj je doživio veliki uspjeh, osvojio je glavnu nagradu.

- Svaki kraj ima svoje običaje, nošnje i tradiciju koju trebamo sačuvati od zaborava. Gledajući vas vrijedne i radišne folkloraše, entuzijaste i zaljubljenike u kulturnu baštinu, zaista ne treba strahovati od zaborava i gubljena nacionalnog identiteta vezanog za narodnu baštinu, folklor, pjesmu i običaje, a posebno za životopisne narodne nošnje i njihovu ljepotu kojom ste se okitili, ističe Gašpar, poželjevši im da se u KUD-a što skorije uključe puno djevojaka i mladića iz Privlake.

Sačuvati od zaborava

Svaki kraj ima svoje običaje, kaže Begonja, nošnje i tradiciju koju trebamo sačuvati od zaborava. Hrvatska možda nije najbogatija zemlja na svijetu, ali naša nematerijalna baština čini nas bogatima, naglasio je

- Općina će vam u staroj župnoj kući osigurati prostor za rad. Kao načelnik želim vam još više uspjeha i obećavam da će vas Općina i općinsko čelništvo i dalje podržavati kako bi od zaborava sačuvali stare pjesme i običaje Privlake i ovog kraja. Što reći, idemo dalje, poručio je Gašpar Begonja koji je ovom prigodom uputio velike i iskrene čestitke hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji na velikom uspjehu u Rusiju te im poželio da se u Hrvatsku vrate sa zlatnim medaljama.

Privlački folkloraši su bili u društvu folklornih ansambala iz Rusije, Indonezije, Indije, Poljske, Ukrajine, Grčke, Turske, Gruzije, Rumunjske, Italije, Švedske, Moldavije, Armenije, Litve, Makedonije, Češke, Slovačke, Bugarske, Mađarske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Crne Gore...

- Veliko je priznanje i osobita čast što je KUD Privlaka u Španjolskoj zajedno s prijateljima iz KUD-a Radovin bio dio bisera koji dolaze sa svih krajeva svijeta, jer preko njih prenosimo i širimo našu kulturnu baštinu i tradiciju, naglasio je 70-godišnji Pelegrin Mustać, predsjednik KUD-a Privlaka.

Jedna od inicijatora osnivanja KUD-a 2001. godine njegova je žena Marcela. Tajnica je Tatjana Begonja, a dopredsjednica Milka Begonja. Stručni voditelj je Ivica Dundović i surađuju s KUD-om Radovin. Svaki tjedan imaju probu u župnoj dvorani. Čuvari su privlačke baštine i napjeva.

Imaju što pokazati

- Ponosni smo što smo na IX. Međunarodnom festivalu folklora u Lloret de Maru u Španjolskoj, međunarodnoj zajednici pokazali bogatstvo kulturne baštine svoga kraja. Druženje s ostalim ansamblima, upoznavanje drugih kultura i običaja neizmjerno je bogatstvo koje možemo doživjeti samo na takvim festivalima. Vratili smo se sa zlatnom medaljom stručnog ocjenjivačkog suda i s priznanjem organizatora festivala, puni dojmova, sklopljena nova prijateljstva, pozivi za sudjelovanje na festivalima grupa koje također u svojoj zemlji organiziraju festivale, naglasio je prvi privlački folkloraš, jedini muški član KUD-a koji broji 19 članova.

Petodnevni put 19 folkloraša iz Privlake u Španjolsku dug 1.6000 kilometara financirali su Općina i Turistička zajednica. Osim Loret de Mara, temperamentnog mediteranskog grada, obišli su Veneciju, San Remo i Barcelonu.

- U osobno ime i u ime članova KUD- zahvaljujem Općini i načelniku Begonji što će nam u bivšoj župnoj kući urediti prostor. Zahvaljujem svima onima koji su prepoznali našu kvalitetu i podržali nas, prvenstveno Općini i Turisthotelu, bez obzira na sve ponekad i birokratske zapreke. Mi Europi imamo što pokazati i šteta bi bilo da to skrivamo ono što je izvorno i tradicija, zaključio je Pelegrin Mustać.

Na svečanom prijamu održanom na ljetnoj tarasi ugostiteljskog objekta koji se naslanja na općinsku zgradu nazočila je i Nina Škibola, zamjenica načelnika.

 

 

Ocjena: 
Nije još ocijenjeno