Srijeda, 17. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Značajno nalazište: Radnici kopali cestu pa našli rimski akvedukt

13.07.2018. 20:25
Značajno nalazište: Radnici kopali cestu pa našli rimski akvedukt


Tijekom radova na obnovi Ulice Jurja Šižgorića radnici su našli ostatke rimskog akvedukta, dijela antičkog akvedukta koji je spajao Vranu te rimski Forum.
– Prilikom iskapanja prometnice znali smo da ćemo naići na akvedukt. Na teren smo pozvali arheologe i konzervatore koji će dati svoje mišljenje na temelju čega ćemo odlučiti što i kako dalje. Ovo će svakako značiti da ćemo imati nepredviđenih radova, ali nadamo se da to neće prolongirati trajanje radova, rekao nam je Tomislav Lalvić, voditelj Odsjeka za građenje u Gradu Zadru.


Kolonija Jader
Naišli smo na segmente rimskog vodovoda koji je tekao od Vrane do Poluotoka, odnosno tadašnje rimske kolonije Jader. Bitna stvar kod ovog nalazišta jest da je ovo jedino mjesto na kojem je rimski vodovod sačuvan u cijelosti. U ostatku Zadra sačuvan je na nekoliko lokacija, ali djelomično. Ovdje imamo kompletnu nivelacijsku liniju, nakon toga dno, bočne zidove i bačvasti svod, pojasnio je nalazište voditelj arheoloških radova dr. sc. Berislav Štefanac. Radove inače provodi Muzej antičkog stakla. Istaknuo je kako je akvedukt dobro sačuvan zahvaljujući činjenici da su na ovom mjestu Rimljani morali kopati usjek u stijeni unutar kojega su sagradili dionicu dužine oko 100 metara.
On je istaknuo kako bi po njemu trebalo u tlocrtu vidjeti širinu akvedukta, očistiti svod te vidjeti kako ga zaštititi od prometa koji će ići preko njega.
– U suradnji s konzervatorima trebat će se vidjeti kako sačuvati akvedukt, vjerojatno će se napraviti betonska deka, koja će ga zaštititi od prometa, rekao je Štefanac, predložio je da se nakon dovršetka radova u parteru ocrta linija kako bi se znalo kuda ide akvedukt te da se postavi tabla s podacima o akveduktu, dataciji te ovoj dionici. Istaknuo je kako je ovaj nalaz značajan zato jer je najbolje sačuvan nalaz akvedukta. Naime, sačuvani su svi dijelovi – dno, bočni zidovi i svod.


Info table
– Ovaj akvedukt je jedan od značajnijih i zahtjevnijih zahvata koje su Rimljani i stanovnici ovoga područja napravili. Ako se uzme u obzir da se ovo gradilo krajem prvog stoljeća i početkom drugog, možemo samo pretpostaviti koliko je to bilo složeno dovesti vodu s Vrane do Zadra i koliko je ljudi sudjelovalo, pojasnio je Štefanac. Za kraj je dodao kako su u Gradu obećali da će postaviti info table kako bi građani znali koje blago skrivaju zadarske ulice.