Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

(Ne)legalno zamijenjeni Branko Kutija najavio utakmicu za predsjednika Gradskog odbora HDZ-a

13.07.2019. 12:55
(Ne)legalno zamijenjeni Branko Kutija najavio utakmicu za predsjednika Gradskog odbora HDZ-a


Sjednicu Gradskog vijeća Grada Benkovca u četvrtak navečer obilježila je točka o izvješću mandatnog povjerenstva te odluka o prestanku mandata člana Gradskog vijeća i početku mandata zamjenika člana GV-a tijekom koje je Gradsku vijećnicu napustio najprije Branko Kutija (HDZ), a potom svih šestero oporbenih vijećnika s Nezavisne liste Frane Tokić.
Nema uvjeta za opoziv
Sukladno međustranačkom dogovoru za lokalne izbore održane u svibnju 2017. jedan vijećnik HDZ-a na pola mandata je trebao predati mandat HSP-u, Gradski odbor HDZ-a na čelu s predsjednikom Tomislavom Bulićem, gradonačelnikom, odlučio je da to bude bivši saborski zastupnik Branko Kutija, dugogodišnji gradonačelnik i predsjednik benkovačkog HDZ-a. Zamjena je Jerko Ledenko iz Vukšića, član HSP-a.
– Ako to poželim ostat ću i dalje gradski vijećnik. Sukladno članku 30. Zakona o lokalnoj i područnoj samoupravi članovi predstavničkog tijela nemaju obvezujući mandat i nisu opozivi, kazao je Kutija te je nastavio:
– Nemate uvjete za mojim opoziv, ne ispunjavate zakonske odredbe. Odluku o mojoj zamjeni dobio sam dva dana prije, a sukladno Zakonu o lokalnim izborima članak 80. kao izabrani vijećnik na lokalnim izborima prestaje mi mandat vijećnika ako podnesem pisanu ostavku na način propisan stavkom 1. točkom 1. ovog članka, gdje piše da ostavka treba biti zaprimljena najkasnije tri dana prije od zakazane sjednice Gradskog vijeća te ovjerena kod javnog bilježnika najranije osam dana prije podnošenja iste, rekao je Kutija.
Neučinkovita desetominutna stanka
Ova je utakmica gotova i ja ulazim u novu utakmicu, rekao je napuštajući Gradsku vijećnicu.
Kutiju smo naknadno putem telefona upitali na što je mislio kad je dao navedenu izjavu prije napuštanja sjednice Gradskog vijeća.
– Kad sam rekao da ulazim u novu utakmicu to se odnosi na izbor predsjednika Gradskog odbora Grada Benkovca, izjavio je Kutija.
Nakon odlaska Kutije Branko Erceg je dao pet minuta stanke koja se produžila na preko 10 minuta. Međutim, razmjena stavova, argumenata i mišljenja između predsjednika klubova vijećnice, predsjednika Vijeća i pravnice nije urodila plodom, jer čim je Erceg pozvao Ledenka da dade vijećničku prisegu oporbeni vijećnici su napustili sjednicu jer, kažu, predsjednik Vijeća ne radi po Statutu i zakonskim odredbama.
Naime, već na početku sjednice Branko Guzić Brus (Nezavisna lista Frane Tokića) je tražio da se iz dnevnog reda izbriše navedena točka.
Poštivanje zakon RH
U ovoj točki dnevnog reda, nebitno o kojem se vijećniku radi, ne poštujete zakon RH i radite nestručno. Prema Statutu i Poslovniku Gradskog vijeća, vijećnik koji odlazi morao je dati ostavku ili barem zamrznuti status gradskog vijećnika, ako nije ispunjena neka druga okolnost iz čl. 80. Zakona o lokalnim izborima, a ne kako vi navodite u ovom obrazloženju da mandat istječe sukladno vašem koalicijskom sporazumu i sukladno odluci o prestanku mandata. Nas vaše interne odluke ne zanimaju, nas zanima što kaže zakon. A još manje nas zanima vaše izjedanje koje rješavate preko ovog tijela, pročitao je vijećnik Guzić te nastavio:
– Proceduru ste povrijedili i vi kolege vijećnici Marić, Čerina i Šegota koji predstavljate mandatno povjerenstvo u dijelu u kojem dostavljate izvješće gradonačelnika, a gradonačelnik gradskim vijećnicima, naglasio je Branko Guzić Brus.
Odluka na Ministarstvu uprave
Nakon što su Kutija i oporbeni vijećnici napustili vijećnicu Jerko Ledenko je dao prisegu koju je i potpisao, a novoizabrani ministar uprave, vjerojatno Ivan Malenica iz Šibenika, dobit će odmah »vrući krumpir« iz Benkovca.
– Našu odluku dostavit ćemo na očitovanje Ministarstvu uprave, ono će odlučiti je li zamjena vijećnika po zakonskim okvirima ili ne, rekao je predsjednik Erceg.
Inače, sjednica je započela s oko 20 minuta zakašnjenja zbog kašnjenja Borisa Ercega, predsjednika GV-a, jer je bio uvjeren da sjednica u ljetnom terminu započinje u 20, a ne u 19 sati. U početnom nesnalaženju Ledenko je na početku sjednice glasovao iako još nije dao prisegu, za što ga je Erceg u tom povuci-potegni ozračju propustio upozoriti.