U Zadru nema potrebe za kažnjavanjem razgolićenih šetača

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika anamarijabilan
Zadarski turisti primjereno odjeve
Grad Zadar nema odredbu kojom je omogućeno kažnjavanje onih koji gradskom povijesnom jezgrom hodaju u kupaćem kostimu, bez odjeće ili bez dijela odjeće. Za pitanja neprimjerenog odijevanja na javnim mjestima nadležna je policija temeljem Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, pojašnjava pročelnik Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša Robertino Dujela
Marin GOSPIĆ
Na zadarskim ulicama nema turista u kupaćim kostimima

Iako su neki gradovi zbog turista koji po gradskim ulicama hodaju neprimjereno odjeveni postavili upozoravajuće ploče, pa čak uveli i novčane kazne za razgolićene goste, u Zadru za ovakvim oblikom represije, barem za sada, nema nikakve potrebe. I dok su, primjerice, na Hvaru u borbu s polugolaćima krenuli i naplaćivanjem komunalnih kazni od 250 kuna, te preventivnim zastrašivanjem od čak 500 eura kazne za šetnju bez majice ili u kupaćem kostimu - što zbog zakonske neutemeljenosti nije naplativo, u Gradu Zadru ističu da za slična postupanja nema razloga.

Za neprimjereno odijevanje na javnim mjestima nadležna policija
- Grad Zadar nema odredbu kojom je omogućeno kažnjavanje onih koji gradskom povijesnom jezgrom hodaju u kupaćem kostimu, bez odjeće ili bez dijela odjeće. Za pitanja neprimjerenog odijevanja na javnim mjestima nadležna je policija temeljem Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, pojašnjava pročelnik Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša Robertino Dujela, te dodaje kako općenito govoreći, nema prijava zbog neprimjereno odjevenih osoba u gradu Zadru, te da turisti gradom hodaju prikladno odjeveni.
- Ako se i dogode izolirani slučajevi, odnosno pojedinačni ekscesi njih rješava policija, stoga za sada ne postoji realna potreba za nekom posebnom odredbom koja bi regulirala način odijevanja turista dok hodaju gradskim ulicama. Ako se pak za to ukaže potreba, Grad Zadar će takvu odredbu donijeti, navodi još pročelnik Dujela.
U Zadarskoj nadbiskupiji potvrđuju kako ovaj problem nije evidentan niti tijekom posjeta sakralnim objektima u koje posjetitelji ulaze u najvećem broju slučajeva primjereno odjeveni.
Mogu posuditi maramu i zaogrnuti se
- U Katedrali posjetitelji mogu posuditi maramu kojom se mogu zaogrnuti ukoliko na sebi imaju oskudniju odjeću, no i takvi slučajevi nisu česti jer su turisti uglavnom dobro upoznati da se u sakralnim objektima svugdje u svijetu ulazi u primjerenoj garderobi, kaže Ines Grbić iz Zadarske nadbiskupije, te dodaje da su posjetitelji zadarskih crkava pristojno odjeveni, a na pravilo odijevanja ukazuje i slikovna oznaka na ulazu u katedralu sv. Stošije. Isto nam je potvrdila i časna sestra u Stalnoj izložbi crkvene umjetnosti koja kaže kako se rijetko dogodi da neka od posjetiteljica ima preveliki dekolte ili kratke hlače, a na upozorenje da u takvoj odjeći ne mogu u razgledavanje postava zadarskog zlata i srebra, reagiraju s razumijevanjem, pa čak i naknadno dođu u drugoj odjeći.
Za razliku od nekih manjih jadranskih sredina čije je povijesno središte puno bliže plaži, veća udaljenost zadarskih plaža od Poluotoka vjerojatno također pridonosi tome da turisti gradom ne šetaju razgolićeni i u kupaćem izdanju.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)

Komentari

Slika korisnika ZDPARTIZAN
Kod nas u Zadru se ne kažnjavju oni koji nose simbole fašizma , nacizma i ustaša. Žalosno! SF-SN!