BEZ UZVANIKA MUŠĆET: Nakon korone ništa neće biti isto, stvarajmo, a ne rušimo«

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Svečanom sjednicom i dodjelom priznanja obilježen Dan općine Tkon
U ovim izazovnim vremenima data nam je prigoda da oživimo društvene vrijednosti poput solidarnosti, empatije i odgovornosti prema sebi, obitelji i društvu u cjelini. Imajmo više povjerenja jedni u druge, a kriteriji u privatnom i javnom životu neka budu savjest, ozbiljnost i kvaliteta. Stvarajmo, a ne rušimo, kazao je Goran Mušćet, načelnik Tkona
Općinski laureati s načelnikom Goranom Mušćetom i presjednikom OV-a Brankom Smoljanom

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća pod predsjedanjem Branka Smoljana i dodjelom godišnjih priznanja u Centru za kulturu započelo je obilježavanje Dana općine Tkon na otoku Pašmanu, u narodu zvanog Kun. Obilježavanjem Dana općine ujedno se obilježava i nebeski zaštitnik sv. Benedikt, zaštitnik Europe. Sveta misa je održana u crkvi sv. Kuzme i Damjana na brdu Ćokovcu, u benediktinskom samostanu.
Zbog epidemioloških mjera na svečanu sjednicu OV-a nisu pozvani uzvanici i gosti izvan tkonske općine.
- Ove godine dan naše Općine i blagdan Sv. Benedikta obilježavamo skromno kako i priliči vremenu u kojem živimo. A živimo u vremenu epidemije koronavirusa o kojem smo čuli puno, a znamo jako malo. Izazovna su ovo vremena za sve nas, no kao i sve drugo u životu i ovo će proći, nadajmo se sa što manje posljedica po naše zdravlje i egzistenciju, rekao je obraćajući se nazočnima Goran Mušćet, načelnik Tkona.
Nakon ove epidemije, kaže on, ništa neće biti isto i zato nije loše, da se već sada, počne promišljati to »novo normalno« vrijeme koje nam dolazi.

Ublažavanje posljedica epidemije

- Zasigurno će nam trebati puno napora, razboritosti i brzog prilagođavanja kako bi ta tranzicija prošla bez velikih posljedica. Isto tako dana nam je prigoda da oživimo društvene vrijednosti poput solidarnosti, empatije i odgovornosti prema sebi, obitelji i društvu u cjelini. Imajmo više povjerenja jedni u druge, stvarajmo, a ne rušimo, neka nam kriteriji u privatnom i javnom životu budu savjest, ozbiljnost i kvaliteta, poručio je Mušćet.
Sukladno preporukama Vlade RH, kaže Mušćet, u prvim mjesecima epidemije Općina Tkon je shodno mjerama štednje i pomoći poduzetnicima i građanima donijela niz mjera za ublažavanje štetnih posljedica izazvanih virusom.
- Zbog znatnog smanjenja priljeva novca u općinski proračun, Općinska uprava zajedno sa svojim društvom i ustanovama, ulaže maksimalan napor da održi svoje poslovanje, ali i da nastavi s nekim već započetim projektima. Tako smo, uz zakašnjenje iz objektivnih razloga, završili prvu fazu uređenja plaže Studenac, a nastavili smo i s EU projektom Arca Adriatica gdje smo uspješno priveli kraju sve stavke iz projekta predviđene za ovo razdoblje, istaknuo je Mušćet.

Veliki tor/Ugrinić dvori

U tijeku je izrada projektne dokumentacije za uređenje šetnice Ugrinić - Tkon, dok je završena adaptacija i sanacija Dječjeg vrtića Ćok.
- Od projekta kulturne baštine izdvojio bih obnovu utvrde Veliki tor/Ugrinić dvori i obnovu zvonika na crkvi sv. Tome, kazao je tkonski načelnik.
Na EU fondove i resorna ministarstva aplicirali su projekt Interpretacijskog centra pomorske baštine i projekt uređenja biciklističkih staza, dok su se za DV Ćok prijavili na natječaj Unaprjeđenje usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja.
- Prema Zadarskoj županiji apliciran je projekt Uređenje igrališta na Mulu, naglasio je Mušćet te posebice zahvalio ovogodišnjim laureatima koji su u ovim kriznim vremenima pokazali spremnost, odgovornost i požrtvovnost u pružanju pomoći svima nama, a posebno najugroženijima.

 

Grb općine Goranu Kneževiću, kapetanu trajekta Kijevo

Grb Općine Tkon za iskazanu profesionalnost, odlučnost i hrabrost u izrazito teškim vremenskim uvjetima plovidbe na liniji 432 Biograd - Tkon, dodijeljen je kapetanu Goranu Kneževiću, zapovjedniku trajekta Kijevo.

Dodijeljena su tri priznanja Općine Tkon: Stožeru civilne zaštite Općine Tkon, za izuzetan doprinos suzbijanju širenja epidemije Covid -19 bolesti; DVD-u Tkon za izuzetan doprinos u zaštiti od požara na području općine Tkon, priznanje preuzeo predsjednik Šime Mušćet; ŠRD-u Kunjka za izuzetan doprinos u očuvanju i njegovanju ribarske tradicije, priznanje preuzeo predsjednik Romeo Radović.

 

Kalafatima 500 kuna mjesečno

Odlukom Općinskog vijeća svim srednjoškolcima iz Općine Tkon mjesečna naknada je 300 kuna. Kako se u Srednjoj školi Biograd otvorio odjel drvene brodogradnje za deficitarno zanimanje za kalafata, mjesečna naknada je 500 kuna. Svi srednjoškolci imaju i besplatan prijevoz.
Studentske stipendije su s 500 povećane na 600 kuna, a ako prestane korona podignut ćemo na 700 kuna. Inače, usprkos koroni i zatvaranju srednjih škola i fakulteta ispunjavali smo novčane obveze srednjoškolcima i studentima, dok smo roditelje djece predškolskog uzrasta oslobodili plaćanja korištenja vrtićkih usluga, rekao je Mušćet.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)