Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

BORBA PROTIV KORONA PANDEMIJE Maske obavezne u trgovinama, kazni za nenošenje zasad nema

13.07.2020. 07:24


Broj otkrivenih slučajeva zaraze koronavirusom od 12,45 sati u subotu do nedjelje u isto vrijeme značajno je pao u odnosu na broj slučajeva u 24 sata koji su prethodili tom periodu. Jučer popodne Nacionalni stožer Civilne zaštite priopćio je da je u 24 sata zabilježeno 50 novih slučajeva zaraze, dok je dan ranije taj broj bio rekordnih 140. No, iza manjih brojeva novozaraženih osoba je i manji broj testiranja, u zadnja 24 sata testirano je 763 ljudi, dok je dan ranije broj testiranih bio 1.088. U nedjelju je stožer priopćio i da je još jedna osoba preminula, pa je ukupan broj preminulih od početka epidemije 119. Hrvatska trenutno ima 1.117 osoba koje su pozitivne na koronavirus, od čega je njih 132 na bolničkom liječenju, a na respiratoru je troje pacijenata. U samoizolaciji je trenutno 4.861 osoba.
Od početka epidemije u Hrvatskoj su zabilježene 3722 osobe zaražene novim koronavirusom, a 2486 se oporavilo. Dosad je ukupno testirana 93.571 osoba.
Podaci koje objavljuju županijski stožeri razliku se od podataka nacionalnog stožera jer ne obuhvaćaju isto razdoblje, ali prema onome što su objavili jučer ujutro, najviše je novozaraženih bilo u Zagrebu, 24, a slijedi Istarska županija sa 16 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a među njima je i šest štićenika i pet djelatnika Doma za starije i nemoćne osobe »Atilio Gamboc« u Umagu, izvijestio je jučer ujutro županijski Stožer Civilne zaštite.


Novi slučaj u Primorju
Iz stožera Primorsko-goranske županije objavili su da je u subotu zabilježen jedan novi slučaj zaraze koronavirusom, a riječ je o kontaktu ranije oboljele osobe i novozaraženi se nalazi na kućnom liječenju.
Oglasio se jučer i stožer Koprivničko-križevačke županije, ali ne da bi objavio broj novozaraženih, nego da se pohvali time da je njihova županija jedina u Hrvatskoj koja nema nijedan novi slučaj niti aktivni pozitivni slučaj.
– Stožer Civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost kako na području županije nema zabilježenih novih slučajeva bolesti COVID-19 te kako je zdravstveno i epidemiološko stanje stabilno. Svi do sada pristigli uzorci izuzeti iz opće populacije u posljednja 24 sata su negativni, čime je Koprivničko-križevačka županija i dalje jedina u Hrvatskoj bez novih slučajeva i aktivnog pozitiviteta na koronavirus, stoji u njihovom priopćenju.
I oni su, kao i Nacionalni stožer, poručili da je od ključne važnosti pridržavanje svih mjera i uputa, »jer odgovornim ponašanjem možemo smanjiti širenje zaraze koronavirusom«.
– Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana, stoji u priopćenju Nacionalnog stožera.


Organizirana okupljanja
Od danas na snagu stupa i odluka stožera u kojoj se propisuju situacije u kojima je obvezno nositi maske. Tako se navodi da su one obvezne za zaposlenike zdravstvenih ustanova i osobe koje dolaze u posjet pacijentima, ako su posjeti dopušteni. Stožer je na taj popis opet stavio vozače, ostale zaposlenike u prijevoznim sredstvima javnog prometa i putnike u javnom prometu, iako obveza nošenja maski u javnom prijevozu vrijedi još od 24. lipnja. Novost je da su od sutra maske obvezne i za kupce u prodavaonicama, kao i za sve zaposlenike. Obvezu nošenja maski imaju i zaposleni u ugostiteljskoj djelatnosti koji dolaze u kontakt s gostima ili sudjeluju u posluživanju i pripremi jela, pića i napitaka.
No, nije jasno hoće li se osobe koje ne nose maske, tamo gdje ih je obavezno imati, novčano kažnjavati i kolikom kaznom. Vlada je sredinom travnja mijenjala Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, ali tom prilikom su samo precizirane kazne za građane koji krše propisanu mjeru samoizolacije ili karantene. U zemljama u kojima je nošenje maski pripisano već dulje vrijeme, jasno su popisane i kazne. Tako je kazna u Italiji 400 eura, u Bavarskoj je primjerice od 150 eura za one koji ne nose masku u javnom prijevozu ili trgovini, ali za osoblje trgovina je čak pet tisuća eura.
Uz to, od danas bi prema odluci stožera oni koji organiziraju okupljanje više od sto ljudi morali o tome izvijestiti županijski stožer najmanje 48 sati prije okupljanja. Ovu je mjeru Stožer donio najviše zbog velikog broja zaraženih koji se povezuju sa svadbenim svečanostima, a organizatori su dužni imati popis svih sudionika 14 dana nakon što se okupljanje održalo.