Ima ugostiteljskih objekata koji uopće nisu otvoreni

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Nema gužvi na udaljenijim zadarskim otocima
Autor: 
Na Olib, primjerice, ove sezone nisu mogli doći ni naši ljudi koji žive u Americi, a na otoku imaju kuće. Ni domaći ne mogu dolaziti često zbog visoke cijene brodske karte. Nisu otvoreni ni svi ugostiteljski objekti ili se otvaraju tek sad nadajući se da će posla ipak nešto biti
Zvonko KUCELIN
Lučica Krijal na Premudi

Iako su prema iskustvu turističkih radnika ove sezone, osim kuća za odmor u okolici i u zaleđu Zadra, hit i otoci zadarskih arhipelaga, to se ne bi moglo reći i za one udaljenije koji su u administrativnim granicama Grada jer je njihov najveći hendikep - brzobrodska veza. Naime, kad se turisti i raspituju za njih jer bi ih htjeli barem posjetiti, odustanu odmah kad shvate da se ne mogu vratiti u istom danu. Dijele oni tako tu sudbinu već godinama, a ove sezone je puno manje turista i zbog pandemije koronavirusa.

Cijena karte nenormalna

Henryka-Sylwia Tetzlaff-Mračić je umirovljenica i molatska nevjesta koja je već više od 40 godina vezana za ovaj otok te je i predsjednica tamošnjeg Mjesnog odbora i ona je ovu turističku sezonu opisala jednom rječju - loše. Rekla je kako ima nešto gostiju iz susjedne Slovenije, ali su to u većini ljudi koji imaju i svoje kuće na otoku i ima nešto Nijemaca.
- Po biračkom popisu nas je na otoku oko 160 stalnih stanovnika, ali u stvarnosti nas je puno manje. Oni koji se bave turizmom i imaju apratmane, jako su nezadovoljni iako su i cijene niže, kao u predesezoni. Imamo na otoku dva restorana i pizzeriju, ali jedan restoran uopće nije ni otvorio jer nema gostiju. Što se tiče opskrbe, ona je odlična jer imamo jednu malu samoposlugu koja je fantastično opskrbljena tako da smo u vrijeme karantene imali čak i svježeg mesa, ispričala je predsjednica molatskog Mjesnog odbora Tetzlaff-Mračić dodajući, kako bi možda i naši ljudi češće dolazili vikendom kad cijena brodske karte ne bi bila, kako je rekla Mračić, nenormalna.

Nema uobičajenog šušura

Isto je potvrdio je njezin kolega, predsjednik Mjesnog odbora Oliba, Branko Bondulić koji je ispričao kako je baš neku večer prošao đir oko 22 sata i da to nije bilo ni blizu uobičajenom šušuru kakav inače zna biti u ovo doba godine. Od nekoliko kafića i restorana nisu svi otvoreni, a hoće li se i otvoriti ove sezone, još uvijek se ne zna.
- Po mojoj procjeni gostiju, i općenito ljudi na otoku, je 50 posto manje u odnosu na isto vrijeme lani. Uglavnom su došli ljudi koji tu imaju vikendice, a naši ljudi dolaze vikendom. Ima Slovenaca i nešto Talijana, a ove godine čak nisu došli ni naši ljudi koji žive u Americi, a na Olibu imaju kuće. Njih je lani bilo između 150 i 200, a sad ih po mojoj procijeni nema niti 20-ak, rekao je Bondulić. Što se tiče nautičara, njih u olipskoj vali ima nešto preko tjedna, a vikendom baš i ne.
Ni na Silbi nije ništa bolja situacija. Prema riječima, Diane Klanac predsjednice Mjesnog odbora, gostiju nema ni 30 posto od uobičajenog postotka u ovo vrijeme. Na Silbi ima nekoliko restorana, par kafića i slastičarnica i zapravo se bore za svakog gosta.

Ništa kao prije...

- Vikendom se otok malo napuni, ali to su naši ljudi, naglasila je Klanac. Premuda kao jedan od najudaljenijih zadarskih otoka, jedno je od omiljenih nautičkih odredišta pa ljeti uvala Krijal zna vrviti jahtama i brodicama. Ima ih i sada, ali puno manje, nego inače. Veljko Žuvanić bivši predsjednik Mjesnog odbora već pune 24 godine ima restoran u luci Krijal i tek ga ovih dana otvara.
- Inače, restoran otvaram već 1. lipnja, a ove godine evo tek sada. Otvaram ga najviše zbog mojih stalnih sezonaca da ljudi ne bi ostali bez posla. Nautičara nema kao inače, ali ipak, nadam se da će nešto posla biti, rekao je Žuvanić jer je njegov restoran doista poznat po dobroj i friškoj spizi tako da svatko onaj tko dođe na Premudu, obavezno svrati.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 2 (1 glasova)