SAMOUKI UMJETNIK »Na životnoj ljestvici slikarstvo mi je odmah iza obitelji«

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Neven Otavijević ima posao od kojeg živi i boje i platno za koje živi
Nisam išao na Akademiju, ali zato stalno učim i proučavam, pa sam čak i kopirao neke umjetnike poput Picassa što se može vidjeti i na slici koja se nalazi na zidu, priča ovaj zadarski slikar, dodajući kako ipak sebe najviše smatra fovistom i ekspresionistom, što se vidi i iz opusa njegovih današnjih radova
Arif SITNICA
Neven Otavijević samouki je slikar koji priznaje kako je mijenjao stilove i često kopirao druge umjetnike poput Picassa

Parafrazirajući Pabla Picassa, koji je bio, ali i ostao, jedan od uzora zadarskom samozatajnom slikaru Nevenu Otavijeviću, kada je rekao kako je slikarstvo jače od njega i da ga tjera da radi što god ono poželi, nije za čuditi se što je svoj život posvetio platnu, kistu, ali i bojama koje za njega imaju posebno značenje.
- Eksperimentiram s bojama, iako mnogi slikari imaju svoj definirani obim boja koje koriste. Ja ih mijenjam, jer osim poveznice između energije, stila i samog dodira koji ostaju na platnu, kada slikam, kompozicija boja mora biti u jednoj cjelini, priča Otavijević dodajući kako brižno sastavljenim koloritom nastoji stvoriti sklad koji daje smiraj, ali i ljepotu onoga što se iz stvarnosti ili imaginacije umjetnika prenosi na platno.

Samouki slikar

Otavijević bez ikakve pretencioznosti, ali uz veliku dozu skromnosti, u svom slikarskom kutku obiteljskog doma rado priča o svojim počecima, te se ne ustručava priznati kako je samouki slikar kojem su uzori ipak oni najbolji, i to slikari fovisti i ekspresionisti poput Georgesa Braque ili Andréa Deraina, odnosno Edvarda Muncha i Georgea Grosza.
- Mijenjao sam stilove i samouki sam slikar. Nisam išao na Akademiju, ali zato stalno učim i proučavam, pa sam čak i kopirao neke umjetnike poput Picassa što se može vidjeti i na slici koja se nalazi na zidu, priča ovaj zadarski slikar, dodajući kako ipak sebe najviše smatra fovistom i ekspresionistom, a što o tome najbolje govori opus njegovih današnjih radova.
Iako je Otavijević svjestan vremena u kojem se od slikarstva, kako i sam priča, ne može živjeti, jer se kod nas slike slabo prodaju, to za njega nije toliko bitno. Ovaj zadarski slikar, koji ima svoju publiku i poveći broj samostalnih i skupnih izložbi, našao je način kako ostati u svijetu boja, ali i raditi neki drugi posao koji pruža sigurnu egzistenciju.
- Prodaja slika nije mi toliko bitna, iako bi bilo divno da se od slikarstva može živjeti. Međutim, ja bez umjetnosti ne mogu zamisliti svoj život, te je slikarstvo na mojoj životnoj ljestvici odmah iza obitelji koja mi je velika podrška u mom radu, objašnjava slikar dodajući kako mu je žao što se ne može potpuno posvetiti umjetnosti koliko ona to zaista i zaslužuje, ali da je sretan što s jedne strane ima svoj posao od kojeg živi, dok sa druge strane ima platno i boje za koje živi.
U Otavijeviću, koji za sebe kaže da se ne smatra komercijalnim slikarom, živi bezbroj ideja i slika koje želi napraviti. Međutim, za njega se ne može reći da je slikar jednog motiva, jer se u njegom opusu nalaze i pejzaži, ali i aktovi koje oslikavaju intenzivne boje, a pogotovo plava koji je kao neki zaštitni znak ovog zadarskog slikara, jer kako i sam kaže, boje zauzimaju posebno mjesto u njegovoj ekspresiji stvaranja.

Vode ga boje i platno

- Kad slikam prepustim se da me vode boje i platno. Na mojim platnima ima dosta pejzaža, ali volim slikati i mrtvu prirodu, u glavnom u tehnici ulja i akrila, i aktove među kojima se posebno ističe » Plavi akt«, priča ovaj zadarski slikar, ističući kako nikako ne bi mogao izdvojiti niti jednu sliku za koju bi bio spreman reći da mu je najdraža, jer da su mi sve jednako važne, te da u svakoj od njih živo dio njega.
Kako dalje priča ovaj samozatajni slikar, koji ne voli previše govoriti o svojim radovima, već rado naglašava kako će drugi presuditi koliko je uspješan u tome što radi, on ne staje dok sa slikom nije zadovoljan, te otkriva kako je puno svojih slika preslikao dok nije došao do onoga što je htio postići.
- Umjetnik je najveći kritičar samome sebi i dok nisam zadovoljan ja se od platna ne mičem. Dosta sam svojih slika preslikao, pa su me mnogi znali pitati zašto sam to učinio, objašnjava Otavijević, dodajući kako na slici ne prestaje raditi dok ne dođe do svog estetskog zadovoljstva.
Za Otavijevića slikarstvo nije tek relaksacija i pusto odmaranje, kako mnogi smatraju u njegovom okruženju, jer kako kaže, uvijek ima ideja i inspiracije.
- Slikarstvo je sasvim suprotno od odmaranja. To je dosta iscrpljujući posao, koji traži puno razmišljanja ako ga se želi napraviti na pravi način i mislim da je najvažnije izraziti sebe kroz ono što se stvara, te ne bih htio zvučati neskromano, ali mislim da za sebe mogu reći da sam izgradio svoj stil u slikarstvu i nadam se da će biti prepoznat, poručio je Otavijević.

 

Moguća zajednička izložba s Tomislavom Koštom

- Priroda mi je inspiracija i stalno promatram što se događa. U zadnje vrijeme sam počeo fotografirati po gradu i planiram oslikati detalje Zadra. Čak sam razgovarao sa slikarom Tomislavom Koštom pa možda dođe i do zajedničke izložbe Zadra i okolice, u kojoj bi izložili radove svaki u svom stilu, najavio je Otavijević

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)