Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Vujčić: Kamate će dalje padati, zaduživat ćemo se jeftinije

13.07.2020. 11:44


Pozitivne posljedice puta prema tečajnom mehanizmu ERM2 građani su osjećali i prije no smo ušli u taj mehanizam, a sada će ih osjećati i više, na način da su  to sve dobre vijesti za tržišta, koja ih nagrađuju većim povjerenjem prema Hrvatskoj, a time i manjim kamatnim stopama, rekao je guverner HNB-a Boris Vujčić nakon netom održane sjednice Nacionalnog vijeća za uvođenje eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj. Hrvatska je, podsjetimo, u petak ušla u ERM2 mehanizam, a ulazimo i u bankovnu uniju.
– Mi se već sada, Ministarstvo financija, zadužujemo povoljnije, a nakon ulaska u ERM2 povećat će se taj pozitivni efekt. Tržišta su svjesna da će nakon ulaska u eurozonu dodatno pasti kamatne stope, odnosno rizik za Hrvatsku, i tržišta će već sada, prije ulaska u eurozonu, povećati potražnju za našim obveznicama, našim dugom, što će smanjivati njegovu cijenu, što će se onda prevaliti i na građane koji su već i vidjeli značajan pad kamatnih stopa za kredite, objasnio je Vujčić. Na jesen, kaže, donijet ćemo i Nacionalni plan zamjene kune eurom koji će definirati niz potrošačkim pitanja oko konverzije.
Marić veli da je dvije godine dovoljno dugo razdoblje da ispunimo konvergencijske kriterije i fiskalna pravila koja su, obzirom na okolnosti, ove godine pod privremenom suspenzijom, no već iduće će se, kaže, nastojati nastaviti silazne putanje duga i deficita. Upitan da li ostaje ministar u novoj Vladi, Marić nije odgovorio izravno, istaknuvši da će se sve uskoro znati, no znakovito je dodao i da su “okolnosti takve da od svih zahtijevaju maksimalnu požrtvovnost i predanost, pa se to odnosi i na njega.”
– Građani su rekli da je potreban kontinuitet i stabilnost, pa mi, i kao pojedinci, i kao tim, trebamo odgovoriti zahtjevima građana, rekao je Marić. Na pitanje, očekuje li da će biti zahtjeva za referendum za uvođenje eura, Marić veli da je referendum kod ulaska u EU bio taj koji je pokrio sve. Samim ulaskom u EU, mi smo preuzeli euro, samo je pitanje vremenskog okvira. No, nas sve ovo skupa obvezuje da građanima omogućimo maksimalnu informiranosti, odnosno da građani dobiju odgovore na sva moguća pitanja, i to ćemo svi zajedno činiti, zaključio je Marić.