Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Čarobni prizori regate za dušu i tilo po Pašmanskom kanalu

13.07.2021. 12:20


Svake godine u ovo doba održava se regata na tradicijskim drvenim brodovima, kaićima, leutama i gajetama na oštro/latinsko jedro i trevu na spektakularnom Điru po konalu u Ugriniću na otoku Pašmanu. Đir po konalu organizira se u sklopu EU projekta Arca Adriatica. Organizatori su Udruga Frkata, Općina Tkon i Turistička zajednica te Udruga Frkata koja je začetnik ove manifestacije.


Povratak u budućnost
– Ove je godine regata na oštro idro i trevu jubilarna, deseta po redu. Okupila je 28 brodova iz Murtera, Betine, Jezera i Tisnoga te otoka Pašmana, kazuje Bruna Vojvodić, voditeljica projekta Arca Adriatica koji je, u okviru EU Interreg programa Italija-Hrvatska 2014.-2020., usmjeren na očuvanje, valorizaciju i razvoj pomorske baštine Jadranskog mora.
– Svi koji su se usprkos žege i korone došli na rivu u Ugrinić doživjeli su istinski povratak u budućnost, zatekli su veličanstven prizor. Pitoresknu sliku Ugrinića, naselja u Općini Tkon, ploveći Pašmanskoim kanalom upotpunili su tradicionalni brodovi i njihova bajkovita jedra, a sve u sklopu jubilarnog, 10. Đira po konalu, ponosno govori Vojvodić.
Na prijavama i organizaciji bile su kunske cure, Bruna Vojvodić, Taki Rudić, Martina Rudić i Margarita Lukačić Rudić te Tea Gorup iz Zagreba, dok je voditelj i tonski majstor bio Tihomir Benčić Benđo. Pobjedničke trofeje u drvu, kao i uvijek, izradio je Stanislav Kuštera-Kušo.


Mjesta susreta i tradicijskog turizma
– Cilj Đira po konalu je spojiti brodare, kalafate i umjetnike s posjetiteljima u jednu cjelinu i tim objedinjenjem i prezentacijom svega što je sačuvano, a što je simbol otoka, tj. naših mornara-težaka, pokazati da Pašmanski kanal još uvijek živi, uključujući ga u turističku ponudu kao prezentaciju jednog načina života i kao mjesta susreta i destinacije za tradicijski turizam gdje se njeguje izvorni način života, rada i plovidbe, što je bitno za obogaćivanje turističke ponude otoka, Zadarske županije, a kroz to i ponude RH, zaključuje Bruna Vojvodić.
Degustirale su se pečene srdile, lubenice i dinje te pila osvježavajuća pića. Zajedno s nazočnima moćno je pjevala mješovita otočka klapa Škoji, dok su najglasniji pljesak dobile Mažoretkinje otoka Pašmana i Ugljana voditeljice Željke Pasariček.




Prenošenja tradicije na buduće naraštaje
– Regata Đir po konalu predstavlja druženje, natjecateljski duh i promidžbu starog latinskog jedra i treve. Ideja je nastala s ciljem očuvanja tradicije i prezentacije nekadašnjeg života mornara, kalafata, ribara i težaka otoka Pašmana i Pašmanskog kanala, kao i prenošenja tradicije plovidbe na buduće naraštaje, s koljena na koljeno. Dakako i motivacija da vlasnici svoje drvene brodove renoviraju i održavaju u funkciji, govori Stanislav Kuštera-Kušo, predsjednik udruge Frkata, vlasnik 5,55 metara duge gajete imena Buha izrađene 1961. godine.


Veličanstveni događaj prepun emocija i lijepih scena
Još jedno izdanje ove tradicionalne regate Ugrinić, Tkon i otok Pašman čini nezaobilaznim odredištem za ljubitelje mora, jedrenja i tradicijskih brodova, ponovno je pokazala svu vrijednost i ljepotu jadranske pomorske baštine.
– Dan u kojem se održava regata u Ugriniću jedan je od najvažnijih ljetnih događaja u Općini Tkon, pa tako i za širu javnost. Održavanjem ove manifestacije radi se upravo na promociji i turističkom unapređenju otočke pomorske baštine, kazao je Anđelo Palaškov, novi načelnik Općine Tkon.